Τι να κάνεις με την κολοκύθα που περίσσεψε & 5 συνταγές για τα leftovers
Η κολοκύθα δεν είναι μόνο για το Halloween. Μάθε πώς να αξιοποιήσεις τα υπολείμματά της και να δημιουργήσεις πεντανόστιμες συνταγές που μυρίζουν φθινόπωρο!
Κάθε Οκτώβριο, οι κολοκύθες γεμίζουν πάγκους, αυλές και βιτρίνες και κάθε Νοέμβριο έρχεται η αποκαθήλωση. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο καλλιεργούνται περίπου 15 εκατομμύρια κολοκύθες κάθε χρόνο, με τις 8 εκατομμύρια από αυτές να προορίζονται αποκλειστικά για σκάλισμα. Και να που έφτασε ο Νοέμβριος και οι περισσότερες κολοκύθες καταλήγουν στα σκουπίδια.
Αυτή είναι η Viral trending συνταγή για wrap με βάση το κολοκυθάκι
Αν θες να δώσεις νέα ζωή στη δική σου κολοκύθα, υπάρχουν τόσοι πολλοί δημιουργικοί και γευστικοί τρόποι για να τη χρησιμοποιήσεις, από comfort φαγητά μέχρι τραγανά σνακ και γλυκιές απολαύσεις.
Αποθήκευση
Κόψε την κολοκύθα σε κομμάτια και φύλαξέ τη στο ψυγείο για λίγες ημέρες ή στην κατάψυξη για έως και δύο μήνες.
Μην ξεχάσεις να αφαιρέσεις τη φλούδα πριν τη βάλεις στην κατάψυξη.
Ανάλογα με το τι θέλεις να φτιάξεις, ίσως χρειαστεί να τη ξεφλουδίσεις ή όχι (αν πρόκειται να την ψήσεις, μπορείς να αφήσεις τη φλούδα).
Για να αφαιρέσεις τους σπόρους, κόψε το πάνω μέρος ή χώρισε την κολοκύθα στα δύο και βγάλε τους προσεκτικά.
5 λαχταριστές συνταγές για τα υπολείμματα της κολοκύθας
Ψητά Κομμάτια Κολοκύθας με Φέτα και Θυμάρι
Υλικά:
Κολοκύθα
Ελαιόλαδο
Νιφάδες τσίλι
1 κεφάλι σκόρδο
4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
Θρυμματισμένη φέτα
Εκτέλεση:
Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C.
Κόψε την κολοκύθα σε φέτες και τοποθέτησέ τες σε ένα ταψί.
Ράντισε με ελαιόλαδο, πασπάλισε με νιφάδες τσίλι και θυμάρι.
Σκόρπισε τα σκόρδα (ακαθάριστα) ανάμεσα στα κομμάτια.
Ψήσε για 25–30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά.
Πρόσθεσε τη φέτα τα τελευταία 5 λεπτά και σέρβιρε.
Ιδανικό συνοδευτικό για ψητό κοτόπουλο ή ως χορτοφαγικό κυρίως πιάτο με σαλάτα ρόκας.
2. Κλασική Κολοκυθόσουπα
Υλικά:
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κιλό κολοκύθα (καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους)
700 ml ζωμός λαχανικών
150 ml κρέμα γάλακτος
Αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση:
Ζέστανε το λάδι σε κατσαρόλα και σοτάρισε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν.
Πρόσθεσε την κολοκύθα και μαγείρεψε για 8–10 λεπτά.
Ρίξε τον ζωμό, αλατοπιπέρωσε και άφησε να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
Πρόσθεσε την κρέμα, πολτοποίησε με ραβδομπλέντερ και σέρβιρε με καβουρδισμένους σπόρους κολοκύθας.
3. Ψητοί Σπόροι Κολοκύθας
Εκτέλεση:
Πλύνε και στέγνωσε καλά τους σπόρους.
Ανάμειξέ τους με ελαιόλαδο, καπνιστή πάπρικα, σκόρδο σε σκόνη, αλάτι και πιπέρι.
Ψήσε στους 170°C για 12–15 λεπτά, ανακατεύοντας ανά 5 λεπτά.
Ένα θρεπτικό σνακ γεμάτο πρωτεΐνη και τραγανή νοστιμιά.
4.Πίτα κολοκύθας
Υλικά:
750 γρ. κολοκύθα (καθαρισμένη)
350 γρ. ζύμη για τάρτες (shortcrust pastry)
140 γρ. ζάχαρη
½ κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. κανέλα
2 αυγά (χτυπημένα)
25 γρ. βούτυρο λιωμένο
175 ml γάλα
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Βράσε την κολοκύθα 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει, στράγγισε και άφησέ τη να κρυώσει.
Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C και άνοιξε τη ζύμη σε ταρτιέρα 22 εκ.
Ψήσε με βάρος (π.χ. φασόλια) για 15 λεπτά, έπειτα χωρίς το χαρτί για άλλα 10 λεπτά.
Πέρασε την κολοκύθα από σίτα και ανακάτεψέ τη με τα υπόλοιπα υλικά.
Ψήσε στους 200°C για 10 λεπτά, μετά χαμήλωσε στους 160°C και συνέχισε για 35–40 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί.
Άφησέ τη να κρυώσει, πασπάλισε με άχνη και σέρβιρε.
Απαλή, αρωματική και απλώς… comfort σε κάθε μπουκιά.
5. Κολοκύθα με κάρι και ρεβίθια με lime
Υλικά:
1 κ.σ. ηλιέλαιο
3 κ.σ. κίτρινη πάστα κάρι
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
6 καρδάμωμοι
1 κ.σ. σπόροι μουστάρδας
1 κιλό κολοκύθα
250 ml ζωμός λαχανικών
1 κονσέρβα ρεβίθια (400 ml)
2 λάιμ
Φρέσκα φύλλα δυόσμου
Εκτέλεση:
Ζέστανε το λάδι και σοτάρισε την πάστα κάρι, τα κρεμμύδια, το καρδάμωμο και τη μουστάρδα για 2–3 λεπτά.
Πρόσθεσε την κολοκύθα, τον ζωμό και τα ρεβίθια και άφησε να σιγοβράσουν 10 λεπτά.
Ρίξε τον χυμό από ένα λάιμ και γάρνιρε με φύλλα δυόσμου και φέτες λάιμ.
Μια πικάντικη, εξωτική εκδοχή που ζεσταίνει το σώμα και την καρδιά.
