Έφτιαξες ποτέ Paper Bag Apple Pie; Αν όχι, ετοιμάσου να αλλάξεις γνώμη για τη μηλόπιτα

Έφτιαξες ποτέ Paper Bag Apple Pie; Αν όχι, ετοιμάσου να αλλάξεις γνώμη για τη μηλόπιτα

Αν έχεις πετύχει στα social media την περίφημη Paper Bag Apple Pie, ίσως να νόμιζες κι εσύ ότι πρόκειται για κάποιο αστείο.

Να βάλεις μια χάρτινη σακούλα στο φούρνο; Ακούγεται σαν συνταγή για καταστροφή. Κι όμως, όχι μόνο δεν είναι, αλλά μπορεί να γίνει η νέα αγαπημένη σου φθινοπωρινή εμμονή.

Μετά από πολλές viral δοκιμές, επαγγελματικές συμβουλές και μια δόση περιέργειας, το ταπεινό τρικ με τη χάρτινη σακούλα έχει πίσω του ολόκληρη ιστορία και εκπληκτικά νόστιμο αποτέλεσμα.

Γιατί να ψήσεις μηλόπιτα σε χάρτινη σακούλα;

Το μυστικό βρίσκεται στον ατμό. Η σακούλα λειτουργεί σαν μικρό «θερμοκήπιο», κρατώντας την υγρασία μέσα, ώστε: τα μήλα να μαγειρεύονται τέλεια χωρίς να λιώνουν, η κρούστα να μην αρπάζει, και όλη η «χάρη» της πίτας να μένει συγκεντρωμένη.

Επιπλέον, υπάρχει και το δραματικό στοιχείο. Αν έχεις κοινό στην κουζίνα, το να βγάζεις από τον φούρνο μια φουσκωμένη χάρτινη σακούλα, σίγουρα προκαλεί εντυπώσεις.

Μια συνταγή με ιστορία

Αν και μοιάζει με trend της εποχής, η τεχνική χρονολογείται στις αρχές του 1900, μέσα από παλιά Αμιish βιβλία μαγειρικής. Αργότερα έγινε διάσημη στο Wisconsin, χάρη στο The Elegant Farmer, που μάλιστα έχει κατοχυρώσει τον όρο Apple Pie Baked in a Paper Bag.

Ποια μήλα να χρησιμοποιήσεις;

Η τέλεια μηλόπιτα αγαπά τη μίξη. Συνδύασε γλυκά και ξινά μήλα για καλύτερη υφή και πιο ισορροπημένη γεύση.

Ξινά: Granny Smith, Cortland, Empire

Γλυκά: McIntosh, Jonagold, Golden Delicious

Tip: Αν θες να κάνεις την πίτα ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, πρόσθεσε ένα αχλάδι. Δίνει αρώματα και ζουμερότητα που δένουν υπέροχα με τα μήλα.

Τι θα χρειαστείς

Τα υλικά είναι απλά και πιθανότατα ήδη τα έχεις:

Για την κρούστα: αλεύρι, αλάτι, βούτυρο, φυτικό λίπος, παγωμένο νερό

Για τη γέμιση: μήλα, καστανή ζάχαρη, κανέλα, λίγο λεμόνι, αλεύρι

Για το crumble topping: ζάχαρη, αλεύρι, βούτυρο

Η διαδικασία είναι η κλασική: ζύμη, γέμιση, crumble, και μετά η μαγεία της σακούλας.

milo.jpg

Πώς τη φτιάχνεις

Ετοιμάζεις τη ζύμη και την αφήνεις στο ψυγείο να «ξεκουραστεί».

Φτιάχνεις τη γέμιση, ανακατεύοντας τα μήλα με τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά.

Στρώνεις τη ζύμη στο ταψί και προσθέτεις τη γέμιση.

Καλύπτεις με το crumble topping.

Βάζεις όλη την πίτα μέσα σε μια καφέ χάρτινη σακούλα (χωρίς επένδυση και χωρίς μελάνια).

Την κλείνεις, τη βάζεις σε ταψί και ψήνεις για μία ώρα στους 425°F (220°C περίπου).

Ανοίγεις προσεκτικά τη σακούλα γιατί ο ατμός είναι δυνατός!

Αφήνεις την πίτα να σταθεί πριν κόψεις κομμάτι.

3 tips πριν τη δοκιμάσεις

1. Διάλεξε σωστή σακούλα

Χρησιμοποίησε βαριά, καφέ, χάρτινη σακούλα χωρίς επίστρωση.
Βεβαιώσου ότι δεν ακουμπά στα τοιχώματα ή τις αντιστάσεις του φούρνου.

2. Άνοιξέ τη προσεκτικά

Μέσα έχει πολύ ατμό. Βάλε γάντια φούρνου και κράτα το πρόσωπο μακριά.

3. Μην φοβηθείς το ψήσιμο

Η σακούλα «προστατεύει» την πίτα από το υπερβολικό ρόδισμα, δύσκολα θα την παραψήσεις.

Η πιο εύκολη συνταγή για νόστιμα μηλοπιτάκια...