Μοσχάρι Μπουργκινιόν

Μοσχάρι Μπουργκινιόν

Μια παραδοσιακή γαλλική συνταγή με μοσχάρι στην κατσαρόλα, απόλυτα ταιριαστή με τους ελληνικούς ουρανίσκους

Υλικά


¼ της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κγ αλάτι
½ κγ τριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κιλό περίπου μοσχαρίσιο κρέας (κιλότο, σπάλα ή μπριζόλα) κομμένο σε κύβους
4 κς βούτυρο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 καρότα ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 κούπες κόκκινο κρασί (να έχει «σώμα», ίσως Αγιωργίτικο)
1 φύλλο δάφνης
3 κς ψιλοκομμένο φρέσκο μαιντανό
½ κγ ξερό θυμάρι
150 γρ. περίπου μανιτάρια (προτιμείστε φρέσκα)
250 γρ. περίπου μικρά κρεμμυδάκια στιφάδου

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό μπωλ, αναμείξτε το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι. Στη συνέχεια καλύπτετε καλά το κρέας με το μείγμα.

Λιώστε το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρέας και ροδίστε το καλά από όλες τις πλευρές. Μόλις είναι έτοιμο, αδειάστε το περιεχόμενο σε ένα μεγάλο πιάτο.

Βάζετε πάλι το τηγάνι στη φωτιά και με λίγο βούτυρο (και αφού αυτό κάψει και αφρίσει) ρίχνετε τα μανιτάρια. Σοτάρετε ανακατεύοντας για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρουν το καφέ χρώμα χωρίς όμως να μαραθούν και να βράσουν. Τα αποσύρετε και αυτά σε ένα πιάτο.

Επιστρέψτε το τηγάνι στη φωτιά προσθέστε το ξερό κρεμμύδι, τα καρότα και το σκόρδο. Σωτάρετέ τα για 5 – 10 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Προσθέστε το κρασί, την δάφνη, τον μαιντανό, το θυμάρι και ζωμό από τα μανιτάρια. Ρίξτε από πάνω το κρέας.

Μαγειρέψτε, με κλειστό καπάκι, στους 180C για περίπου 2μιση ώρες.
Βγάλτε το καπάκι, προσθέστε τα κρεμμυδάκια στιφάδου και τα μανιτάρια και μαγειρέψτε για άλλα 30 λεπτά περίπου.
Το κρέας είναι έτοιμο αν τρυπιέται με άνεση.

Ταιριάζει εξαιρετικά με βραστές ή τηγανιτές πατάτες, ζυμαρικά και ρύζι.