Μουτζέντρα, το κυπριακό φακόρυζο

Μουτζέντρα, το κυπριακό φακόρυζο

Μια παραδοσιακή, χορταστική και εύκολη συνταγή από την Κύπρο.

Υλικά

250 γρ. φακές, ψιλές, ξεπλυμένες στο σουρωτήρι
250 γρ. ρύζι μακρύκοκκο, για πιλάφι, ξεπλυμένο στο σουρωτήρι
50 ml ελαιόλαδο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 δαφνόφυλλο
τα φύλλα από 1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
χυμός λεμονιού, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Καθαρίζετε και πλένετε τις φακές.
Βάζετε τις φακές σε μια κατσαρόλα με νερό, το οποίο να τις σκεπάζει με άνεση, και αφού τις αφήσετε να πάρουν μια καλή βράση τις αποσύρετε, τις σουρώνετε και τις ξεπλένετε κάτω από το νερό της βρύσης. Ξαναβάζετε νερό, 1 λίτρο περίπου, στην κατσαρόλα και ξαναρίχνετε τις φακές. Αφήνετε να πάρουν πάλι μια καλή βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και τις αφήνετε να σιγοβράσουν για ένα περίπου 20λεπτο. Προσέξτε να μην μαλακώσουν, αλλά να είναι σχεδόν μισοβρασμένες. Ρίξτε αλάτι, ανακατέψτε καλά και αποσύρετε από τη φωτιά. Πρέπει να έχουν μείνει στην κατσαρόλα περίπου 2 κουπες ζωμού. Αν όχι προσθέστε λίγο ζεστό νερό.

Παράλληλα, σε μια άλλη κατσαρόλα, και λίγο πριν αποσύρετε τις φακές, τσιγαρίζετε για 2 λεπτά το κρεμμύδι και ρίχνετε το ρύζι, ανακατεύοντας μέχρι να "γυαλίσει". Μετά από 2-3 λεπτά ρίχνετε τις φακές και τον ζωμό τους. Ανακατεύετε καλά, μισοσκεπάζετε την κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά αφήνετε για περίπου 20 λεπτά το φαγητό να πιεί τα υγρά του. Αν τυχόν οι φακές έχουν γίνει νωρίτερα, δεν είνια ανάγκη να περιμένετε 20 λεπτά, φυσικά. Σε αυτό το διάστημα δεν ανακατεύετε το φαγητό.

Το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε 10 - 15 λεπτά να ξεκουραστεί. Πασπαλίζετε με δυόσμο, στίβετε όσο λεμόνι θέλετε και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.