Μπουρέκι χανιώτικο

Μπουρέκι χανιώτικο

Μια παραδοσιακή, νόστιμη και θρεπτική κρητική πίτα

Υλικά

1 πακέτο (500 γρ.) φύλλο κρούστας

1/2 κιλό κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες ή τριμμένα σε χοντρό τρίφτη

500 γρ. ξινομυζήθρα ή 1/4 του κιλού φρέσκια, γλυκιά μυζήθρα μαζί με 1/4 του κιλού φέτα θρυμματισμένη και 1/4 της κούπας γιαούρτι στραγγιστό

1/4 της κούπας ελαιόλαδο

1/4 της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κγ ξηρό δυόσμο

μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

1 αυγό χτυπημένο

αλάτι

σουσάμι ή μαυροκούκι για το πασπάλισμα


Εκτέλεση

Βάζετε τα κολοκυθάκια σε ένα σουρωτήρι σε στρώσεις αλατίζοντας κάθε στρώση. Τα αφήνετε να στραγγίξουν 30' πιέζοντάς τα με ένα πιάτο βαρύ για να βγάλουν τα υγρά τους. (Αν τα κόψετε ροδέλες τα στεγνώνετε σε πετσέτα).
Σε ένα μεγάλο μπολ λιώνετε την ξινομυζήθρα με ένα πιρούνι ή ανακατεύετε τη γλυκιά μυζήθρα με τη φέτα και το γιαούρτι. Στρώνετε σε στρογγυλό ταψί τα 6 φύλλα αλείφοντας το καθένα με λίγο λάδι.

Ανακατεύετε σε άλλο μπολ το αλεύρι με λίγο αλάτι. Αλευρώνετε μια χούφτα κολοκυθάκια και τινάζετε το περιττό αλεύρι. Τοποθετείτε τα κολοκυθάκια πάνω στα φύλλα. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία μέχρι να καλυφτεί η επιφάνεια των φύλλων και να τελειώσουν όλα τα κολοκυθάκια.

Απλώνετε την ξινομυζήθρα ή το μείγμα τυριού-γιαουρτιού ομοιόμορφα, πασπαλίζετε με πιπέρι και ραντίζετε με το δυόσμο.

Τοποθετείτε πάνω από τη γέμιση τα υπόλοιπα φύλλα επίσης αλειμμένα με λάδι και κολλάτε προσεκτικά τις άκρες. Πασπαλίζετε με σουσάμι. Χτυπάτε κατόπιν το υπόλοιπο λάδι με το αυγό και αλείφετε το μπουρέκι. Το ψήνετε στο φούρνο στους 200°C 50'.