Κέικ με φιστίκια Αιγίνης περιχυμένο με σιρόπι μελιού, πορτοκαλιού και σύκων

Κέικ με φιστίκια Αιγίνης περιχυμένο με σιρόπι μελιού, πορτοκαλιού και σύκων

Κέικ με φιστίκια Αιγίνης «μαρινάρεται» σε σιρόπι από μέλι και πορτοκάλι και γαρνίρεται με φρέσκα, λαχταριστά σύκα.

Ένα υπέροχο γλύκισμα που μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλεύρι με ανάλογο χωρίς γλουτένη, για εσάς που την αποφεύγετε.

Υλικά
40 γραμμάρια (1/3 του φλιτζανιού) καθαρισμένα φιστίκια Αιγίνης (ψίχα)
4 αυγά, χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
70 γραμμάρια (1/3 του φλιτζανιού) ψιλή ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα φλούδας πορτοκαλιού
125 ml (1/2 φλιτζάνι) φρέσκος χυμός πορτοκάλι
80 γραμμάρια (1/2 φλιτζάνι) καλαμποκάλευρο
110 γραμμάρια (2/3 του φλιτζανιού) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Για το σιρόπι
250 ml (1 φλιτζάνι) μέλι
125 ml (1/2 φλιτζάνι) χυμός πορτοκαλιού
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα φλούδας πορτοκαλιού
5 φρέσκα σύκα, κομμένα στη μέση, με το κάθε μισό κομμένο στα τρία

Εκτέλεση
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και αλείψτε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ διαμέτρου 22 εκατοστών με λιωμένο βούτυρο. Στρώστε στη βάση και τις πλευρές της αντικολλητικό χαρτί.
2. Τρίψτε στο μπλέντερ τα φιστίκια καλά. Με το μίξερ χτυπήστε ελαφρά τους κρόκους, τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι να έχετε ένα πηχτό μείγμα. Προσθέστε το καλαμποκάλευρο και το χυμό πορτοκάλι και ανακατέψτε. Συνεχίστε το ανακάτεμα προσθέτοντας το αλεύρι και τα τριμμένα φιστίκια.
3. Καθαρίστε το μίξερ και χτυπήστε τα ασπράδια σε ένα καθαρό, στεγνό μπολ μέχρι να διαμορφωθούν μαλακές αιχμές. Σε δύο δόσεις ανακατέψτε τη μαρέγκα σας στο προηγούμενο μείγμα των φιστικιών και του καλαμποκάλευρου.
4. Χύστε το μείγμα σας στην έτοιμη φόρμα και ψήστε για 30 λεπτά περίπου μέχρι το κέικ σας να ροδίσει. Βγάλτε το κέικ σας από το φούρνο.
5. Εν τω μεταξύ, για να κάνετε το σιρόπι, συνδυάστε το μέλι, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα πορτοκαλιού σε μια κατσαρόλα και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να ζεσταθούν καλά.
6. Ξεφορμάρετε το κέικ σας πάνω σε μια σχάρα με ένα ταψάκι από κάτω. Περιχύστε το με το μισό από το σιρόπι. Βάλτε τα σύκα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο σιρόπι και αφήστε το να κρυώσει.
7. Κόψτε το κέικ σας σε 10 κομμάτια. Περιχύστε τα με το υπόλοιπο σιρόπι και γαρνίρετε με τα μαγειρεμένα σας σύκα.

Διαβάστε επίσης:

Κέικ με μήλα και καρύδια

Κέικ πορτοκαλιού χωρίς αλεύρι

Εύκολα κεκάκια με σύκα και καφέ