Η χωριάτικη… αλλιώς: Μια πεντανόστιμη παραλλαγή με λιγότερες θερμίδες

Η χωριάτικη… αλλιώς: Μια πεντανόστιμη παραλλαγή με λιγότερες θερμίδες

Απολαύστε χωρίς ενοχές!

Όλοι λατρεύουμε την χωριάτικη σαλάτα, πόσο δε το καλοκαίρι όπου και γίνεται το πιο δημοφιλές πιάτο στις ταβέρνες. Για αυτό, ανακαλύψαμε για εσάς μια υπέροχη συνταγή για χωριάτικη, ελαφρώς παραποιημένη αλλά εξίσου πεντανόστιμη, η οποία όμως περιέχει πολύ λιγότερες θερμίδες από την original. Ναι ναι, κι εμείς σας αγαπάμε.

Υλικά
85γρ. κυβάκια από μπαγκέτα, χωρίς την κόρα
λίγο ελαιόλαδο
1κ.σ. φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
3κ.σ. ελαιόλαδο
1 1/2κ.σ. κόκκινο ξίδι
2κ.γ. τριμμένο σκόρδο
2κ.γ. τριμμένη φλούδα λεμονιού
1/8κ.γ. τριμμένο κόκκινο πιπέρι
500γρ. στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα και κόκαλα
1/4κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/8κ.γ. αλάτι κοσέρ
3 κούπες μαρούλι, ψιλοκομμένο
1 κούπα κόκκινη πιπεριά σε φέτες
1/2 κούπα κομμένες πιπεριές pepperoncini
1/3 κούπας τυρί φέτα, θρυμματισμένη

Εκτέλεση
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200C.
2. Βάλτε τα κυβάκια μπαγκέτας σε ένα ρηχό ταψί αλειμμένο με λίγο λάδι και ψήστε τα για 2 λεπτά ή μέχρι οι άκρες να πάρουν χρώμα (γυρίστε τα μια φορά). Χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 180C.
3. Αναμείξτε την ρίγανη και τα υπόλοιπα 5 υλικά (μέχρι και το κόκκινο πιπέρι) σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύοντας καλά με το σύρμα. Βάλτε το στην άκρη.
4. Zεστάνετε λίγο λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Πασπαλίστε το κοτόπουλο με το πιπέρι και το αλάτι και βάλτε το στο τηγάνι. Μαγειρέψτε το για 4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρει χρώμα. Έπειτα βάλτε το τηγάνι στο φούρνο και ψήστε το για 10 λεπτά ή μέχρι το κοτόπουλο να είναι έτοιμο. Βγάλτε το τηγάνι από το φούρνο και αφήστε το κοτόπουλο να σταθεί για 5 λεπτά. Κόψτε το σε λωρίδες.
5. Βάλτε τα κρουτόν, το μαρούλι, την κόκκινη πιπεριά, τις πιπεριές pepperoncini και τη φέτα στο μπολ με το μείγμα ρίγανης και ανακατέψτε καλά. Βάλτε περίπου από 1 1/3 κούπες σαλάτα σε 4 πιάτα και πάνω από το καθένα μοιράστε το κοτόπουλο.