Κέικ με mousse σοκολάτας γάλακτος

Κέικ με mousse σοκολάτας γάλακτος

Σοκολάτα γάλακτος, κακάο και μαύρη σοκολάτα ολοκληρώνουν το τρίπτυχο των αξιών των εθισμένων στη σοκολάτα.

Σε μια τραγανή βάση περιχυμένη με σιρόπι κονιάκ στρώνεται mousse σοκολάτας γάλακτος και παγώνει στο ψυγείο σε ένα υπέροχο, δροσερό γλύκισμα.

Υλικά
4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
180 γραμμάρια ψιλή ζάχαρη
2/3 του φλιτζανιού (100 γραμμάρια) απλό αλεύρι
30 γραμμάρια κακάο
25 γραμμάρια βούτυρο, λιωμένο
2 κουταλάκια του γλυκού κονιάκ

Για τη mousse:
400 γραμμάρια σοκολάτα γάλακτος, χοντροκομμένη
200 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα, χοντροκομμένη
4 και 1/4 του φλιτζανιού (1,25 λίτρα) κρέμα γάλακτος με ζελατίνη και 35% περιεκτικότητα σε λιπαρά
1 φύλλο ζελατίνης βάρους 5 γραμμαρίων

Εκτέλεση
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώστε ελαφρά μια στρογγυλή φόρμα για κέικ με τσέρκι διαμέτρου 24 εκατοστών. Στρώστε στη βάση και στα πλαϊνά αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Με το μίξερ χτυπήστε τα αυγά σε υψηλή ταχύτητα για 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Σε μια κατσαρόλα βάλτε 2 κουταλιές της σούπας νερό και τα 125 γραμμάρια ψιλής ζάχαρης να βράσουν. Χύστε το ζεστό σιρόπι στο μείγμα των αυγών χτυπήστε για άλλα 6 λεπτά.
2. Κοσκινίστε το αλεύρι και το κακάο πάνω από το μείγμα των αυγών. Ανακατέψτε και προσθέστε το λιωμένο βούτυρο. Χύστε το μείγμα σας στη φόρμα και ψήστε για 20-25 λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει για 5 λεπτά και ξεφορμάρετε. Αφήστε τη βάση σας να κρυώσει εντελώς.
3. Στο μεταξύ βάλτε την υπόλοιπη ψιλή ζάχαρη μαζί με 1 και 1/2 κουταλιά της σούπας νερό σε μια μικρή κατσαρόλα και βράστε σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Απομακρύνετε από τη φωτιά, αφήστε το σιρόπι σας να κρυώσει και προσθέστε το κονιάκ.
4. Για τη mousse, λιώστε σε μπεν μαρί τα δύο είδη σοκολάτας ανακατεύοντας. Όταν λιώσουν αφήστε τα να κρυώσουν. Σιγοβράστε το 1/4 του φλιτζανιού της κρέμας γάλακτος σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Απομακρύνετε από τη φωτιά. Μουλιάστε το φύλλο ζελατίνης σε κρύο νερό για 3-4 λεπτά να μαλακώσει. «Στίψτε» το και ρίξτε το στην καυτή κρέμα, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί. Με το μίξερ χτυπήστε την υπόλοιπη κρέμα μέχρι να σχηματιστούν μαλακές αιχμές. Δουλεύοντας γρήγορα προσθέστε τη σοκολάτα κα το μείγμα κρέμας-ζελατίνης και χτυπήστε για 2 δευτερόλεπτα μέχρι το μείγμα σχεδόν να ομογενοποιηθεί. Συνεχίστε το ανακάτεμα με μια σπάτουλα μέχρι να έχετε ένα πλήρως ομογενοποιημένο μείγμα.
5. Στρώστε αντικολλητικό χαρτί στη φόρμα που χρησιμοποιήσατε πριν. Με ένα μαχαίρι με δόντια γδάρετε ελαφρά τη βάση σας και βάλτε τη στη φόρμα. Βουρτσίστε με το σιρόπι με το κονιάκ που φτιάξατε και από πάνω απλώστε ομοιόμορφα τη mousse. Βάλτε το γλυκό σας στο ψυγείο για 1 νύχτα, πασπαλίστε με νιφάδες σοκολάτας και κακάο και σερβίρετε.

Διαβάστε επίσης:

Κέικ με mousse σοκολάτας

Παγωμένες mousse σοκολάτας

Σοκολατένιο κέικ ψυγείου με ξηρούς καρπούς