Panforte με σύκα και ξηρούς καρπούς

Panforte με σύκα και ξηρούς καρπούς

Ένα ιταλικό γλύκισμα που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα με υλικά που έχετε ήδη στο ντουλάπι σας.

 

Φουντούκια, αμύγδαλα, φρούτα γλασέ και σοκολάτα τυλίγονται σε σιρόπι και αρωματίζονται με μπαχαρικά σε ένα παραδοσιακό ιταλικό γλύκισμα.

Υλικά
1/2 φλιτζάνι απλό αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού ανάμεικτα μπαχαρικά (κανέλα, μοσχοκάρυδο κ.ο.κ.)
1 πρέζα λευκό πιπέρι
125 γραμμάρια καβουρδισμένα φουντούκια, ασπρισμένα
115 γραμμάρια καβουρδισμένα αμύγδαλα, ασπρισμένα
1 φλιτζάνι αποξηραμένα σύκα, χοντροκομμένα
1/2 φλιτζάνι ανάμεικτα φρούτα γλασέ
50 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα, κομμένη σε κομμάτια
1/2 φλιτζάνι ψιλή ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι μέλι
1 κουταλιά της σούπας νερό

Εκτέλεση
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώστε σε μια φόρμα με τσέρκι βάσης 20 εκατοσ. αντικολλητικό χαρτί. Σε ένα μπολ κοσκινίστε το αλεύρι, τα ανάμεικτα μπαχαρικά και το λευκό πιπέρι και ανακατέψτε τα.
2. Προσθέστε τα φουντούκια, τα αμύγδαλα, τα σύκα, τα γλασέ φρούτα και τη σκούρα σοκολάτα και ανακατέψτε. Μαγειρέψτε σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά τη ζάχαρη, το μέλι και το νερό μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Σιγοβράστε μέχρι ένα θερμόμετρο ζάχαρης να φτάσει τους 116 βαθμούς (αν δεν έχετε θερμόμετρο, το σιρόπι σας είναι έτοιμο όταν χύσετε μια σταγόνα του σε κρύο νερό και αυτή γίνει μπαλάκι και δεν διαλυθεί). Προσθέστε το σιρόπι ζάχαρης στο μείγμα του αλευριού και ανακατέψτε πολύ καλά και γρήγορα.
3. Χύστε το μείγμα σας στην έτοιμη φόρμα και λειάνετε την επιφάνεια (χρησιμοποιήστε αν θέλετε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και πιέστε το με το χέρι σας πάνω από το γλυκό σας για να το ισιώσετε). Ψήστε για 30 λεπτά, αφήστε το να κρυώσει, πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη, κόψτε το σε τριγωνικές φέτες και σερβίρετε.

Διαβάστε επίσης:

Brownies σοκολάτας με σταφίδες και ξύσμα πορτοκαλιού

Γλυκά «ζυμαρικά» με σάλτσα μελιού