The vintage hunters: Τα πρώτα βασικά βήματα που θα σε μυήσουν στο vintage shopping

Ναταλία Κατσακιώρη
The vintage hunters: Τα πρώτα βασικά βήματα που θα σε μυήσουν στο vintage shopping

Είσαι πρωτάρα στο vintage shopping; Ακολούθησε τις συμβουλές μας και ετοιμάσου να ανακαλύψεις τα πιο ξεχωριστά κομμάτια.

Δεν θα ξεχάσω την πρώτη φορά που ήρθα σε επαφή με vintage ρούχα. Μία συμφοιτήτρια μου έκανε ένα δικό της bazaar, φέρνοντας ιταλικά vintage κομμάτια και εκεί αγόρασα το αγαπημένο μου δερμάτινο biker jacket. Η αίσθηση που έδινε πάνω μου ήταν τόσο οικεία, αλλά και ταυτόχρονα μοναδική, σαν κάτι πολύτιμο που έφτασε στα χέρια μου ξαφνικά, αφού είχε κάνει μεγάλο ταξίδι. Μπορεί να μην ισχύει τίποτα από όλα αυτά και το jacket μου να μην ικανοποιούσε απλώς την πρώτη του αγοράστρια και έτσι να βρέθηκε στα αζήτητα, πάντως εγώ θα σκέφτομαι πάντα την πορεία του ως συναρπαστική.

Όταν μετακόμισα στην Αθήνα δεν είχα ιδέα που βρίσκονται τα vintage μαγαζιά της πόλης και έτσι ξεκίνησα να πηγαίνω εκεί αρχικά με φίλους μου, που η ματιά και το γούστο τους ήταν κάτι παραπάνω από εκπαιδευμένα. Η ατμόσφαιαρα στην αρχή ίσως σου ξενίζει, αλλά αυτό είναι τελικά και το όλο συναρπαστικό στην διαδικασία του vintage shopping: οι πολλοί και διαφορετικοί άνθρωποι που θα βρεις εκεί, τα πράγματα που καταλήγουν να αγοράσουν και το πώς όντως τα σκουπίδια κάποιου μπορούν να γίνουν ο δικός σου θησαυρός. Θα ακούσεις τρελές απόψεις περί στυλ και fashion, αλλά θα δεις και θα γνωρίσεις μεταξύ άλλων και πραγματικούς vintage hunters σε αυτά τα υπόγεια μαγαζιά, με τα στοιβαγμένα ρούχα.

Η αλήθεια είναι, πως ναι χρειάζεται ψάξιμο και χρόνο. Ναι, μπορεί να λατρέψεις κάτι που να μην είναι στο νούμερο σου ή οι cowboy boots που βρήκες να είναι τέλειες για τα πόδια σου, αλλά να χρειάζονται επειγόντως τσαγκάρη, αλλά έχει υπόψη σου ότι υπάρχει επίσης η πιθανότητα να εντοπίσεις ένα αυθεντικό Hermes Paris φουλάρι, ένα all over printed Lacoste πουκάμισο με κρυμμένους κροκόδειλους στο ύφασμα του ή ένα αδιάβροχο άνορακ Vetements (όλα αλήθεια και όλα νέα αποκτήματα της προσωπικής μου συλλογής).

vintage-hunters-3.jpg

Πώς θα καταφέρεις, όμως, να ξεχωρίσεις τα κομμάτια που πραγματικά αξίζουν μέσα στον σωρό; Τι πρέπει να προσέχεις;

Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές και γίνε μία νέα κυνηγός vintage ρούχων

1. Κάνε μία λίστα με τα αγαπημένα vintage μαγαζιά τη περιοχής σου.

Μην κουράζεσαι να ψάχνεις τα πιο μεγάλα και γνωστά καταστήματα με vintage ρούχα, αλλά επικεντρώσου στα κρυφά μαγαζάκια της περιοχής σου. Αυτά τα άγνωστα μικρά μέρη κρύβουν τους μεγαλύτερους θησαυρούς.

2. Ρώτα το κάθε κατάστημα πότε έχει τις νέες του παραλαβές.

Τα vintage shops έχουν παραλαβές συνήθως μία φορά την εβδομάδα. Προσπάθησε να τα επισκέπτεσαι τις πρώτες μέρες, γιατί σύντομα τα καλύτερα κομμάτια θα κάνουν φτερά!

3. Εμπιστεύσου το ύφασμα και την αφή σου.

Καθώς περνάς τους ατέλειωτους καλόγερους με τα second hand ρούχα, σίγουρα δεν μπορείς να ξεκαθαρίσεις με μία ματιά τα καλύτερα items. Εμπιστεύσου, λοιπόν, την αφή σου. Όταν ένα ύφασμα έχει καλή ποιότητα θα το καταλάβεις αμέσως πρώτα στα χέρια σου. Φυσικά και θα κοιτάξεις μετά την actual σύνθεση, αλλά αυτός είναι ένας καλός πρώτος τρόπος να κάνεις ένα ξεκαθάρισμα.

vintage-hunters-5.jpg

4. Μην αγοράσεις κάτι φανερά κατεστραμμένο.

Οκ, εννοείται πως τα second και vintage ρούχα έχουν κάποια φθορά. Όμως, όταν ένα κομμάτι είναι εμφανώς βαμμένο κάπου, σκισμένο ή κατεστραμμένο με κάποιον τρόπο, τότε όσο και αν σου αρέσει πρέπει να το αφήσεις. Έχω έρθει πολλές φορές σε αυτό το δίλλημα και σου λέω πως είναι το σωστό!

5. Μην πιέζεις την διαδικασία.

Και με αυτό εννοώ να μην έχεις στο μυαλό σου ότι σήμερα θα πας στο vintage shop της γειτονιάς σου για να βρεις το νέο σου φόρεμα. Δεν λειτουργεί έτσι. Απόλαυσε την στιγμή και την όλη διαδικασία. Μπορεί την μία μέρα να μην βρεις τίποτα και την επόμενη να κάνεις μία απίστευτη προσθήκη στην ντουλάπα σου. Δώσε χρόνο και χώρο, εξάλλου το ψάξιμο είναι η μισή χαρά του vintage hunting.