Οι NEMA στην πρώτη τους συνέντευξη μάς δείχνουν πόσο stylish μπορεί να γίνει η παράδοση

Ναταλία Κατσακιώρη
Οι NEMA στην πρώτη τους συνέντευξη μάς δείχνουν πόσο stylish μπορεί να γίνει η παράδοση
Lefteris_Partsalis

Ένα νέο ελληνικό brand που γρήγορα έγινε αγαπημένο του κοινού για την αυθεντική του αισθητική και τις αέρινες γραμμές του μιλάει στο Queen.gr.

Φθάνω στο εντυπωσιακό κτίριο των κεντρικών των NEMA με μεγάλη αγωνία είναι η αλήθεια και περιμένω να δω ποιον θα συναντήσω. Ο Θοδωρής και ο Διονύσης Χριστόπουλος, το σχεδιαστικό δίδυμο που κρύβεται πίσω από το επιτυχημένο brand έχουν μέχρι στιγμής κρατήσει την ταυτότητα τους οριακά μυστική, χωρίς να δίνουν συνεντεύξεις και να έχουν κάνει το πρόσωπο τους αναγνωρίσιμο. Οι περισσότερες φανατικές των NEMA είμαι σίγουρη πως δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ότι πίσω από τα αγαπημένα τους summer resort wears κρύβονται δύο νέοι σχεδιαστές, που δεν έχουν κλείσει καν τα τριάντα.

Στηριζόμενοι, βέβαια, στην κατασκευαστική γνώση και εμπειρία της οικογενειακής επιχείρησης που προϋπήρχε, αφού ο Θοδωρής και ο Διονύσης είναι ξαδέρφια, αποφάσισαν να αναλάβουν τα ηνία, όπως μου είπαν και να φέρουν κάτι νέο στο προσκήνιο της ελληνικής μόδας. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα ρούχα τους έχουν ταυτότητα. Μόλις δεις ένα κομμάτι της συλλογής τους καταλαβαίνεις αμέσως ότι πρόκειται για ένα ρούχο των NEMA. Αυτό από μόνο του είναι μια τεράστια επιτυχία για τον οποιοδήποτε νέο δημιουργό, η αναγνώριση της αισθητικής και της ματιάς του πάνω στη μόδα.

nema-(4).jpg

Το showroom είναι ένας χώρος φτιαγμένος στα μέτρα τους, με τα πολύχρωμα καφτάνια και τα μοναδικά κεντήματα να δίνουν μία νότα αντίθεσης σε ένα κατά τα άλλα urban τοπίο, με minimal design. Η νέα καλοκαιρινή τους συλλογή τραβά αμέσως το βλέμμα μου, αλλά και την αφή, αφού θέλεις να αγγίξεις τα ρούχα, να νιώσεις τα υφάσματα και τις ολοκέντητες λεπτομέρειες τους, που σε ταξιδεύουν στις μνήμες των καλοκαιριών που έχουν περάσει. Το όνομα της, «Ladies & Gentlewomen», δημιουργεί από μόνο του την πρώτη μας ερώτηση, για το πώς γεννήθηκε αυτός ο τίτλος που θέτει αυτόματα την γυναίκα στο προσκήνιο. «Το πρώτο σημείο αναφοράς μας υπήρξε η Όλυμπος, το ορεινό χωριό της Καρπάθου, έναν τόπο βαθιά μητριαρχικό, από όπου προέκυψε η έμπνευση και για το όνομα της συλλογής», μας είπαν. Ο συσχετισμός με την περίφημη παραδοσιακή φορεσιά της Ολύμπου αποτυπώνεται και στα εξαιρετικά κεντήματα που κοσμούν τα φετινά καφτάνια της συλλογής, με τα χρώματα και τις προσεγμένες λεπτομέρειες.

«Η γυναίκα για την οποία σχεδιάζουμε δεν έχει ηλικία. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε την αιθέρια πλευρά της θηλυκής φιγούρας. Γι' αυτό και οι γραμμές μας είναι τόσο λιτές. Έτσι από το 2013, που ξεκινήσαμε, αποφασίσαμε να δώσουμε ένα άλλο ύφος στην οικογενειακή επιχείρηση και να το πάμε ένα βήμα παρακάτω». Συνεχίζοντας την συζήτησή μας δεν θα μπορούσαμε να μην μιλήσουμε για την ελληνική παράδοση και την επιρροή που έχει στα σχέδια τους. Κεντήματα, υφάσματα και διακοσμητικά πάνω στα ρούχα μας ταξιδεύουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. «Το ελληνικό καλοκαίρι είναι για εμάς η απόλυτη έμπνευση. Το φως, τα χρώματα, το μπλε και το λευκό, οι αντιθέσεις. Κάτι που θα δείτε και στην φετινή συλλογή» μου είπαν, καθώς βλέπαμε μαζί τα maxi καφτάνια τους για τη σεζόν S/S22.

nema-(5).jpg

Όταν η συζήτηση φτάνει στο σύγχρονο grecian chic style, οι NEMA στέκονται πιο πολύ στο κομμάτι της δεξιοτεχνίας και της κατασκευής. «Προσπαθούμε τα πατρόν μας να έχουν πάντα κάτι το σύγχρονο και το διαφορετικό, το οποίο παντρεύουμε με τα παραδοσιακά πανιά των ελληνικών φορεσιών, τα κεντήματα και τις φολκλόρ λεπτομέρειες, προσέχοντας πάντα να μην γίνεται κουραστικό το αποτέλεσμα. Το ελληνικό κοινό μας στηρίζει πολύ, και είμαστε ευγνώμονες για την ανταπόκριση του, αλλά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έρχεται από το εξωτερικό, κάτι που μας έχει εντυπωσιάσει. Η αλήθεια είναι πως νιώθουμε ότι στο εξωτερικό αισθάνονται περισσότερο αυτό που θέλουμε να δείξουμε, ίσως επειδή δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο στην χώρα τους».

nema-(3).jpg
nema-(6).jpg

Ανοίγοντας το μεγάλο ζήτημα της ποιότητας και της βιωσιμότητας, μιλήσαμε για το πώς είναι να κατασκευάζεις ρούχα από 100% φυσικά υλικά στην Ελλάδα του σήμερα, και είδαμε το νέο πρόσωπο της μόδας στον τρόπο που δύο νέοι σχεδιαστές, αλλά και κατασκευαστές, έβαλαν τον πήχη ψηλά, ήδη από την πρώτη σεζόν κυκλοφορίας των ρούχων τους. «Προσπαθούμε πολύ για να διατηρήσουμε την παραγωγή μας σε υψηλά standards, χωρίς να αυξήσουμε τα κοστολόγια μας. Η Ελλάδα διαθέτει αυτή την στιγμή την τεχνογνωσία για να στηρίξει μία τέτοιου είδους ποιότητας παραγωγή, αλλά τα συνεργεία που ασχολούνται πλέον με αυτές τις παραγωγές είναι ελάχιστα».

nema-(9).jpg

Πριν τους αποχαιρετήσουμε και αφήσουμε το υπέροχο νεοκλασικό κτίριο του showroom στον Κεραμεικό, πήραμε μία γεύση και για το τι να περιμένουμε τον επερχόμενο χειμώνα από το δίδυμο των NEMA: «Έρχονται πολλά νέα πράγματα, νέα χρώματα και έντονα prints, που θα ανανεώσουν λίγο το προφίλ του brand». Προς το παρόν ας αφεθούμε στο μοναδικό σύμπαν που έχουν δημιουργήσει οι NEMA για το φετινό καλοκαίρι, που μας μεταφέρει στο απόκοσμο τοπίο της ορεινής Καρπάθου, κάτω από το εκτυφλωτικό, ελληνικό φως.

Ιnfo: www.instagram.com/nemaresortwear

https://www.instagram.com/p/CeWLuUKov7r

Δες εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα του Queen.gr