Ο οίκος Louis Vuitton κατηγορείται για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων με απόφαση δικαστηρίου

Ναταλία Κατσακιώρη
Ο οίκος Louis Vuitton κατηγορείται για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων με απόφαση δικαστηρίου
Photo: Courtesy Louis Vuitton

Μετά από την επίσημη εκδίκαση αγωγής που εκρεμμούσε σε βάρος του γαλλικού κολοσσού, ο οίκος καλείται να πληρώσει αποζημίωση 1.000.000€.

Ο γαλλικός οίκος Louis Vuitton καλείται να πληρώσει αποζημίωση ύψους 1.000.000€, μετά από απόφαση του δικαστηρίου του Παρισιού, για κατάχρηση πνευματικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με την γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα Le Canard Enchaîné.

Το ζήτημα έχει προκύψει γύρω από το κούμπωμα που σχεδιάστηκε από τον designer, Jocelyne Imbert, ο οποίος και δημιούργησε πρώτος το εν λόγω σχέδιο, που βλέπουμε σήμερα στην LV Twist bag, και σε όλα τα υπόλοιπα αξεσουάρ της σειράς, όπως πορτοφόλια και άλλα. Πρόκειται για ένα σχέδιο που αποτυπώνει το signature LV μονόγραμμα του οίκου, με έναν ιδιαίτερο τρόπο, που μπλέκει τα γράμματα σε ένα statement locker.

Πιο συγκεκριμένα, το 1988 ο Jocelyne Imbert δημιούργησε την κλειδαριά «LV tournant» για την σειρά απόσκευών του οίκου, ο οποίος και φημίζεται φυσικά για τα luxury είδη ταξιδίου του. Το 1992 ο ίδιος ο Imbert και ο οίκος είχαν υπογράψει ένα ειδικό συμβόλαιο γύρω από την χρήση του συγκεκριμένου κουμπώματος, σύμφωνα με το οποίο εάν ο Louis Vuitton αποφάσιζε να το χρησιμοποιήσει ξανά σε κάποια άλλη σειρά αποσκευών ή ακόμη και σε handbags, ο Imbert θα λάμβανε μία νέα πληρωμή, ύψους 76.000€, κάτι το οποίο φυσικά δεν συνέβη.

Ο σχεδιαστής μάλιστα αντιλήφθηκε μόλις το 2014, ότι η εταιρία χρησιμοποιούσε το σχέδιο του στην νέα του LV Twist line. Έστι, αποφάσισε να απευθυνθεί στην διοίκηση του maison γραπτά, σύμφωνα με όσα κατέθεσε στο δικαστήριο, προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Ωστόσο, δεν έλαβε την παραμικρή απάντηση, όπως ισχυρίστηκε ενώπιον της έδρας. «Για να συνοψίσουμε, η θέση του οίκου Louis Vuitton, είναι πως η συμφωνία που έκαναν με τον πελάτη μου το 1992 τους επιτρέπει να εκμεταλλεύονται την δημιουργία του πελάτη μου σε κάθε προιόν τους. Περιττό να πούμε, πως διαφωνούμε φυσικά,» δήλωσε ο δικηγόρος του Imbert, τονίζοντας πως ο ίδιος βρίσκεται πάντοτε σε θέση να μιλήσει με την εταιρία και να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.


https://www.instagram.com/p/CbDvWgVKFfJ

Από την άλλη η πλευρά του κορυφαίου γαλλικού οίκου παραμένει χαρακτηριστικά σιωπηλή, με τον Louis Vuitton να είναι αναγκασμένος να καταβάλλει 992.709€, σύμφωνα με σχετική απόφαση του δικαστηρίου στις 11 Μαρτίου.

Η νέα καμπάνια της LV Twist bag παρουσιάστηκε μάλιστα πρόσφατα στο κοινό, με πρωταγωνίστρια την νέα ambassador του οίκου και ηθοποιό, Hoyeon, σε πολλά νέα, τολμηρά και νεανικά χρώματα, καλώντας το κοινό να αγκαλιάσει την iconic τσάντα του οίκου, η οποία έρχεται στο σήμερα πιο ανανεωμένη από ποτέ. «Μια ηλιαχτίδα φωτός. Το όνομα της Twist bag προέρχεται από το μοναδικό της κούμπωμα, του οποίου το περιστρεφώμενο L και V, έρχονται να σχηματίσουν μαζί εκ νέου τα αρχικά του ονόματος του ιδρυτή του οίκου,» γράφει το σχετικό marketing content του προιόντος.


https://www.instagram.com/p/CbDUmhnqfuF

Διαβάστε επίσης:

Red for the win: Το κόκκινο ήταν το χρώμα των φετινών Oscars

Sexy feet: Τα mules είναι τα παπούτσια που θα φορέσουμε και τη νέα σεζόν