O οίκος Balenciaga λανσάρει μία luxury «σακούλα σκουπιδιών»- Κοινωνικό πείραμα ή υψηλή μόδα;

Ναταλία Κατσακιώρη
O οίκος Balenciaga λανσάρει μία luxury «σακούλα σκουπιδιών»- Κοινωνικό πείραμα ή υψηλή μόδα;

Η Trash Pouch κυκλοφόρησε και κοστίζει κάτι λιγότερο από 1.500€.

Όταν ολοκληρώθηκε το show για την winter 2022 συλλογή του οίκου Balenciaga, με την υπογραφή του Demna Gvasalia φυσικά, ο κόσμος της μόδας χειροκρότησε, και δικαίως, μία αριστουργηματική συλλογή με κοινωνικά μηνύματα πιο επίκαιρα από ποτέ. Μία πραγματική δυστοπία μας μετέφερε σε ένα ψυχρό και αφιλόξενο περιβάλλον μίας χιονοθύελλας, με τα μοντέλα να περπατούν με τα edgy looks της συλλογής κάνοντας τη δική τους στη μνεία στο δράμα των Ουκρανών προσφύγων, που μέσα σε ένα βράδυ μάζεψαν τα πράγματα τους-ακόμη και σε σακούλες σκουπιδιών- και εγκατέλειψαν τη χώρα τους. Ήταν, όμως, και μία προσωπική κατάθεση του ίδιου του Gvasalia, που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα του τη Γεωργία, βιώνοντας τον πόνο και το κενό του ξεριζωμού.

https://www.instagram.com/p/CgzaLdtss4V

Μετά το show ένα από τα πιο πολυσυζητημένα items της collection, η Trash Pouch, κυκλοφόρησε επιτέλους στις boutique του οίκου και το online store του, με τιμή εκκίνησης τα 1.400€. Η Kim Kardashian έσπευσε φυσικά να μας ενημερώσει για την πολυαναμενώμενη άφιξη της τσάντας και να επιβεβαιώσει ότι έχει ήδη αγοράσει αρκετές. Τα χρώματα στα οποία κυκλοφορεί είναι το μαύρο, το λευκό, το κίτρινο και το έντονο μπλε.

Ο ίδιος ο Demna είχε δηλώσει στο WWD, «Δεν μπορούσα να χάσω την ευκαιρία να δημιουργήσω την πιο ακριβή σακούλα σκουπιδιών στον κόσμο, γιατί εξάλλου και σε ποιον δεν αρέσει ένα fashion σκάνδαλο;», περικλείοντας λίγο πολύ όλη την ουσία της δημιουργικότητας του. Ένας ακραίος, ριζποσπαστικός καλλιτέχνης, που περιγράφει μέσα από τα έργα του τον μικρόκοσμο την κοινωνίας μας, με έναν μεταφυσικό προβληματισμό, που άλλοτε μοιάζει τρομακτικός και άλλωτε απόλυτα σαρκαστικός.

1659694970041-48174164-balenciaga-winter-2022-trash-pouch-bag-runway-demna-gvasalia-release-information-1-(1).jpeg

Αυτό είναι στην ουσία και η Trash Pouch του οίκου Balenciaga. Μία χιουμοριστική ματιά της haute couture, ένα προϊόν που μιμείται την πραγματική σακούλα σκουπιδιών κατασκευασμένη από αυθεντικό δέρμα, που επενδύθηκε με glossy υφή, για να μοιάζιε όσο το δυνατόν περισσότερο με την πραγματική σακούλα. Οι χρήστες των social media φυσικά ξεσάλωσαν στο άκουσμα της τιμής της και έσπευσαν να μιλήσουν για ένα νέο κοινωνικό πείραμα του Gvasalia, αφού όλοι θυμόμαστε την IKEA bag του 2017, που έγνε ένα από τα πιο δημοφιλή αντικείμενα της χρονιάς. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο Demna Gvasalia θέλει να ταράξει και πάλι τα νερά, όπως το συνηθίζει άλλωστε, ενώ οι κακοπροαίρετοι μιλάνε για μία πρόκληση χωρίς προηγούμενο. Τα αποτελέσματα του «πειράματος» θα φανούν.