Alexander McQueen SS23: Τα bumsters επιστρέφουν μαζί με το σκοτεινό vision του Lee

Ναταλία Κατσακιώρη
Alexander McQueen SS23: Τα bumsters επιστρέφουν μαζί με το σκοτεινό vision του Lee

Τα ανθρώπινα μάτια γίνονται το νέο σύμβολο της συλλογής του βρετανικού οίκου, αναζητώντας το στοιχείο της ανθρώπινης επαφής σε έναν κόσμο που αλλάζει.

Όλα τα μεγάλα και διαχρονικά ερωτήματα του οίκου Alexander McQueen επέστρεψαν μέσα από τη νέα Spring/Summer συλλογή του για το 2023. Η επί χρόνια creative director του οίκου και δεξί χέρι του Lee Alexander McQueen συνεχίζει να αντλεί και να εμπνέεται από την παράδοση και το αρχείο του θρυλικού designer, που έθεσε μεγάλα ερωτήματα στο χώρο της μόδας. Η κλασική πλέον «φούσκα» του οίκου ξαναστήθηκε στο φθινοπωρινό Λονδίνο και το show ξεκίνησε, φέρνοντας ξανά μπροστά μας ένα από τα πιο iconic items, που δημιούργησε ο Lee, τα bumsters.

https://www.instagram.com/p/Cjlfx32vO9C

Πρόκειται για τα low rise εκείνα παντελόνια, που ο κορυφαίος σχεδιαστής πρωτολάνσαρε το 1990, σοκάροντας το κοινό, με τα ακραία κοψίματα τους, τα οποία καθόρισαν μια ολόκληρη γενιά, τότε που ο χαμηλός καβάλος δεν υπήρχε στο λεξιλόγιο της μόδας, πόσο μάλλον με ένα τόσο edgy τρόπο. Σήμερα, η Sarah Burton και μέσα σε όλη αυτή τη μεγάλη επιστροφή των 00s, επαναφέρει τα bumsters συνοδεύοντας τα με crop blazers ή συμπληρώνοντας τα looks με ασορτί tops, που δημιουργούν την αίσθηση μια ολόσωμης φόρμας, καθώς ενώνονται με το παντελόνι με μία μεγάλη μύτη.

McQueen-PO-S23-032.jpg

Αυτή τη φορά δεν είδαμε το signature tailoring του οίκου να πρωταγωνιστεί, αλλά η συλλογή έπαιξε με νέα lazer cutted φορέματα, κρόσσια, latex και δερμάτινα corsets, ολόσωμες φόρμες με glam strass, cut outs, δερμάτινα goth στοιχεία, ασσυμετρίες αλλά και τούλι. High light της συλλογής ήταν τα ελάχιστα prints που είδαμε, έχοντας από τη μία τα graffiti prints πάνω στα tailored κομμάτια τςη συλλογής, αλλά και μία εντελώς νέας προσέγγιση, εμπνευσμένη από τον Ολλανδό ζωγράφο της πρώιμης Αναγέννησης, Ιερώνυμο Bosch.

McQueen-PO-S23-029.jpg

Τα «σκοτεινά» χρόνια επέστρεψαν.

«Η συλλογή μας αφορά την αναζήτηση της ανθρωπότητας και της ανθρώπινης σύνδεσης. Το μάτι είναι ένα σύμβολο αυτής της ανθρωπότητας, ένα αρχείο συναισθημάτων, μια έκφραση μοναδικότητας. Τα ρούχα μας έχουν σχεδιαστεί, για να ενδυναμώνουν. Είναι απογυμνωμένα, κομμένα σε κομμάτια και εστιάζουν στο κόψιμο, τα drape και την εφαρμογή. Ταυτόχρονα εμπνευστήκαμε από το έργο του Hieronymus Bosch, τόσο σκοτεινό και όμορφο μαζί,» έγραψε η Sarah Burton για τη συλλογή. Ο Hieronymus Bosch έχει υπάρξει ένα καθοριστικό πρόσωπο για τον οίκο, αφού ο μεγάλος ζωγράφος της Αναγέννησης με τις φρικιαστικές, εφιαλτικές και ταυτόχρονα πανέμορφες εικόνες του, ήταν η έμπνευση και για την τελευταία συλλογή, που έχουμε από τα χέρια του Lee, η οποία παρουσιάστηκε από την ομάδα του το 2010, μετά το θάνατο του, και την οποία ο ίδιος είχε τελειοποιήσει μέχρι και το 80% της, όπως έχει διηγηθεί η Sarah Burton, περιγράφοντας τον τρόπο που έκοβε μικρά κομμάτια υφάσματος και τα δούλευε στο χέρι στο ατελιέ του.

https://www.instagram.com/p/CjhwCgYMgeX

Όπως το έργο του Bosch, έτσι και η σημερινή εποχή μοιάζει με τα σκοτεινά χρόνια του μεσαίωνα μέσα από ένα τελείως διαφορετικό πρίσμα. Και τα μάτια μας, το πιο μοναδικό και ειλικρινές στοιχείο τους σώματος μας, αναζητούν την ομορφιά και τη ανθρώπινη σύνδεση πιο πολύ από ποτέ. Σκοτάδι και φως, ομορφιά και εφιάλτης, τεχνολογία και άνθρωπος, μοναξιά και συντροφικότητα: αξίες και ερωτήματα διαχρονικά για τον οίκο Alexander McQueen επανέρχονται με αυτή τη συλλογή, που έφερε στο προσκήνιο το όραμα του μεγάλου δημιουργού του και την αξεπέραστη καλλιτεχνική του ιδιοφυία, που τον έκανε να βλέπει το μέλλον.

Catwalk looks: