Εσύ είσαι έτοιμη για τη μετά-sneakers εποχή; Οι αντικαταστάτες τους βρίσκονται ήδη στη ντουλάπα σου

Ναταλία Κατσακιώρη
Εσύ είσαι έτοιμη για τη μετά-sneakers εποχή; Οι αντικαταστάτες τους βρίσκονται ήδη στη ντουλάπα σου
Photo Credit: Vincenzo Grillo/IMAXTREE.COM

Είσαι από αυτές που δεν θα άλλαζαν με τίποτα τα sneakers τους; Ε, μην ορκίζεσαι!

Κάθε εποχή έχει και τις εμμονές της, φυσικά και αυτό είναι κάτι αποδεκτό. Όταν, όμως, μιλάμε για τα sneakers και την απόλυτη κυριαρχία τους στο life style μας, και όχι απλώς στο στυλ μας, δεν έχουμε μπροστά μας άλλο ένα trend, αλλά πολύ περισσότερο μία αλλαγή φιλοσοφίας. Τα 90s μπορούμε να πούμε ότι ήταν ένα είδος προπομπού του sneaker fever, που επακολούθησε, αλλά η αφορμή δνε ήταν ακριβώς η ίδια. Δηλαδή στα 90s η κουλτούρα της pop κουλτούρας του δρόμου και της rap μουσικής σε συνδυασμό με την απογείωση των sports, όπως το basket, οδήγησαν στο να βάλουμε κάποια συγκεκριμένα σχέδια της Nike και της Adidas στη ζωή μας.

sneakers-(3).jpg

Σήμερα, το ίδιο το life style μας έφερε κοντά στην αναζήτηση ενός άνετου και διασκεδαστικού παπουτσιού, που θα μπορούσαμε να έχουμε μαζί μας όλες τις ώρες, αλλά και σε τεράστια ποικιλία σχεδίων. Τα sneakers, δηλαδή. Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στη συμβολή που είχαν εδώ και οι καλλιτέχνες της rap, αμερικάνικης σκηνής, όπως ο Kanye West φυσικά, αλλά και σχεδιαστές σαν τον Virgil Abloh και Demna Gvasalia, που έκαναν το όραμα τους για μια «street», υψηλή μόδα πραγματικότητα. Από τα κλασικά δερμάτινα λευκά sneakers, μέχρι τα ορειβατικά παπούτσια ης Salomon, δεν υπάρχει πλέον σχέδιο που να μην μπορείς να δεις συνδυασμένο ακόμη και με το πιο ιδιαίτερο σύνολο.

sneakers-(2).jpg

Εσύ με τι θα άλλαζες τα sneakers σου; Ή μήπως τα έχεις ήδη αλλάξει;

Παρακολουθώντας τις καμπάνιες νέων ανερχόμενων brands, όπως τα Noah και Aime Leon Deon, που στηρίζουν τη φιλοσοφία τους στη δημιουργία ενός fashion σύμπαντος, σύμφωνα με την προτίμηση της Gen Z, χτίζοντας το λεγόμενο community, θα δεις ότι τα sneakers του πήραν σιγά-σιγά μία πιο formal μορφή, με δέρματα και πολυτελή υλικά να πρωταγωνιστούν, αλλά και ένα συγκεκριμένο ζευγάρι παπούτσια να έρχεται προς αντικατάσταση τους. Μιλάμε για τα loafers. Τα έχεις δει παντού και φέτος ίσως περισσότερο από ποτέ, αφού οι fashion insiders τα έχουν ανακηρρύξει σε must. Οι κάλτσες και τα κοντά καλτσάκια τα έχουν κάνει πιο άνετα και πιο εύκολα να φορεθούν με τα casual σύνολα μας, φέρνοντας μια αίγλη από τα παλιά στα looks μας, αυτό το retro style, που τόσο λατρεύει η νεά γενιά.

https://www.instagram.com/p/CkbGEEbtiyM

Ενημερωτικά, να πω ότι οι έρευνες έχουν δείξει, ήδη, μια μικρή μείωση στα ποσοστά των πωλήσεων των sneakers, χωρίς αυτό να σημαίνει φυσικά ότι ξαφνικά θα βγουν από τη ζωή μας. Η βάση πάντως για την επιστροφή στα formal shoes έχει μπει, μένει να δούμε τη συνέχεια στα πόδια μας.