The Art Of Craftsmanship: O Οίκος Tod's ενώνεται με τον Tim Walker σε ένα project-ωδή στην παράδοση

Ναταλία Κατσακιώρη
The Art Of Craftsmanship: O Οίκος Tod's ενώνεται με τον Tim Walker σε ένα project-ωδή στην παράδοση

Photo: Courtesy of Tod's 

Όταν ένας κορυφαίος ιταλικός οίκος συναντά έναν από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες της γενιάς του, τότε το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι μια συνεργασία η οποία αποθεώνει την αξεπέραστη δεξιοτεχνία μέσα από μία ειρωνική ματιά.

Όταν ακούς τη λέξη Tod's έρχεται αμέσως στο μυαλό σου, όχι απλώς μια εικόνα, αλλά πολύ περισσότερο μια μυρωδιά. Η μυρωδιά του γνήσιου, αυθεντικού δέρματος. Αυτού του υλικού, που έχει ταυτιστεί με τα iconic προϊόντα του οίκου Tod's και την ταμπέλα «Made In Italy», που είναι κάτι παραπάνω από μία απλή τοποθεσία παραγωγής και έχει μετατραπεί σε τίτλο τιμής για κάθε signature item. Αυτή τη φορά, ο κορυφαίος ιταλικός οίκος αποφάσισε να γιορτάσει την τεράστια παράδοση που φέρει στην κατασκευή ποιοτικών δερμάτινων ειδών με μία συνεργασία ωδή στους ανθρώπους, που βρίσκονται πίσω από την κατασκευή κάθε item με την υπογραφή Tod's.

THE_ART_OF_CRAFTSMANSHIP_-_A_PROJECT_BY_TIM_WALKER_PROJECT_IMAGES_(1).jpg

Photo: Courtesy of Tod's

Για το project με τίτλο «The Art Of Craftsmanship» η Tod's επιστράτευσε τον κορυφαίο φωτογράφο Tim Walker, ο οποίος έντυσε με τον ειρωνικό σχολιασμό του και τη σουρεαλιστική του ματιά και τις τρεις κορυφαίες διαδικασίες για την κατασκευή ενός δερμάτινου είδους κορυφαίας ποιότητας: το κόψιμο, το ράψιμο και το βούρτσισμα. Τρεις παλιές, παραδοσιακές τεχνικές, που εξακολουθούν και γίνονται με τα χέρι στα εργοστάσια του οίκου Tod's από εξειδικευμένους τεχνίτες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το κάθε ένα item, που περνάει από τα χέρια τους σαν ένα μοναδικό δημιούργημά τους. Γιατί εκεί ακριβώς κρύβεται και η ομορφιά του «Made In Italy» label.

THE_ART_OF_CRAFTSMANSHIP_-_A_PROJECT_BY_TIM_WALKER_PROJECT_IMAGES_(21).jpg

Photo: Courtesy of Tod's

«Σε αυτόν τον κόσμο, που γίνεται ολοένα και πιο ψηφιακός, όπου τόσα πολλά δημιουργούνται σε βιομηχανική κλίμακα από μηχανές, η αξία της χειροτεχνίας γίνεται ολοένα και πιο πολύτιμη. Οι άνθρωποι που γνώρισα στην εταιρεία και η εμπειρία τους πάνω στην τεχνική τους, ήταν η πραγματική πηγή έμπνευσης για μένα,» δήλωσε ο ίδιος ο Tim Walker, ο οποίος κλήθηκε να αναπαραστήσει όλη αυτή την εμπειρία που βίωσε στις γραμμές παραγωγής του κορυφαίου οίκου και να την μετουσιώσει σε ένα φωτογραφικό project, με το γνωστό του χιούμορ, που κάνει κάθε δουλειά του απολαυστική.

Τεράστια 3D σύνεργα επιστρατεύτηκαν για να τοποθετηθούν στο πλατό της φωτογράφιση, καθώς ο Tim Walker έδινε τις απαραίτητες οδηγίες στο casting. Κάθε εικόνα του project αφηγείται και διαφορετική μια ιστορία ποιότητας και παράδοσης, υπενθυμίζοντάς μας ότι πίσω από κάθε προϊόν κρύβονται τα εργαλεία που το δημιουργούν, και ότι πίσω από καθένα από αυτά βρίσκονται τα χέρια και η γνώση αυτών που τα χρησιμοποιούν.

Οι πρώτες 6 τάσεις στα μαγιό του 2023 που ξεχωρίζουν

THE_ART_OF_CRAFTSMANSHIP_-_A_PROJECT_BY_TIM_WALKER_PROJECT_IMAGES__(23).jpg

Photo: Courtesy of Tod's

Μεταξύ των προϊόντων που χρησιμοποιήθηκαν στο συγκεκριμένο project, προκειμένου να μεταδώσουν τον παλμό και την iconic αισθητική του οίκου ήταν φυσικά και η all time classic Di Bag, η αγαπημένη τσάντα της Tod's που συστήθηκε για πρώτη φορά στο κοινό τη δεκαετία του 1990 και μπήκε στη λίστα των it bags που λάτρεψαν celebrities όπως η πριγκίπισσα Diana, η Caroline του Μονακό, η Anne Hathaway αλλά και η Monica Bellucci. Κάθε μία από τις Di Bags κατασκευάζεται ακόμη με τον παραδοσιακό τρόπο, διατηρώντας τη φήμη μιας τσάντα icon.

THE_ART_OF_CRAFTSMANSHIP_-_A_PROJECT_BY_TIM_WALKER_PROJECT_IMAGES_(11).jpg

Photo: Courtesy of Tod's

Από το project δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα θρυλικά μοκασίνια του οίκου Tod's, τα Gommino loafers. Η ιστορία τους μας πηγαίνει πίσω στα 70s, όταν με έμπνευση τα παπούτσια που φορούσαν οι οδηγοί αυτοκινήτων τη δεκαετία του 1950, η Tod's κυκλοφόρησε το πιο γνωστό της ζευγάρι παπούτσια μέχρι και σήμερα, με τη θρυλική σόλα με τα 133 rubber dots, που εγγυώνται τα πιο ανάλαφρα και άνετα βήματα που έχετε κάνει στη ζωή σας.

Τα backstage moments της φωτογράφισης με τον Tim Walker επί το έργον.

Σε έναν κόσμο από δέρμα, λοιπόν, που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί βελόνες και κλωστές, ψαλίδια, μεζούρες και βούρτσες, ο Tim Walker κατάφερε να προσθέσει τη δική του οπτική, βάζοντας τους πρωταγωνιστές του να μπουν μέσα στο κόψιμο, το ράψιμο, το βούρτσισμα και το μέτρημα σε μια μαγική γιορτή δεξιοτεχνίας. Η έκθεση κάνει πρεμιέρα σήμερα στο Cavallerizze του Nazionale Museo Nazionale della Scienza e della Tecnologia Leonardo Da Vinci, όπου και θα παραμείνει μέχρι το Σάββατο 22 Απριλίου, προκειμένου να ξεκινήσει το ταξίδι της ανά τον κόσμο.

Τα σκίτσα του Tim Walker που γέννησαν το μοναδικό αυτό project.