Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανοίγει το δρόμο για το «τέλος» του fast fashion

Ναταλία Κατσακιώρη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανοίγει το δρόμο για το «τέλος» του fast fashion

Τελικά μπορούμε να ελέγξουμε τη γρήγορη μόδα; Η απάντηση είναι ναι! Αρκεί να το θέλουμε.

Πριν αρκετό καιρό είχα τη χαρά να μιλήσω με τη Φιόρη Ζαφειροπούλου, ιδρύτρια του SOFFA και του Fashion Revolution Greece, η οποία στην off the record συζήτηση που είχαμε μας είχε πει κάποια πρώτα πράγματα για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία σε σχέση με τον έλεγχο του fast fashion. Η ίδια συμμετέχοντας στη νομοθετική διαδικασία, που γίνεται μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μου είχε δώσει μια αισιόδοξη άποψη γύρω από τα νομοθετήματα που θα εφαρμοστούν άμεσα, περιγράφοντάς μου την Ευρώπη σαν ένα «πράσινο», βιώσιμο νησί που θα δώσει το παράδειγμα σε όλους. Και η μέρα αυτή φαίνεται πως ήρθε.

Τι σημαίνει αλήθεια μια fast fashion παραγωγή;Νέα έρευνα για τις συνθήκες εργασίας στο Shein σοκάρει

fast_fashion-(4).jpg

Photo: Unsplash

Η Ευρώπη λέει stop στο fast fashion.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρώπης έχουν ζητήσει εδώ και καιρό να δωθεί ένα τέλος στο fast fashion, καθώς πιέζουν για σκληρότερη εποπτεία του κλάδου παραγωγής προϊόντων μόδας.

Στις αρχές του Ιουνίου το κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψήφισε υπέρ μιας σειράς συστάσεων, που θα αναγκάσουν με λίγα λόγια τη βιομηχανία της μόδας να λειτουργεί πιο βιώσιμα και να βοηθήσει τους καταναλωτές να κάνουν πιο υπεύθυνες και ηθικές επιλογές, μέσω της ενίσχυσης του πεδίου εφαρμογής των σχετικών κανόνων, αλλά και ενός ρυθμιστικού χάρτη πορείας των προϊόντων, που ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη από το περασμένο έτος.

fast_fashion-(3).jpg

Photo: Unsplash

Οι βουλευτές ζήτησαν έναν σαφή ορισμό του τι τέλος πάντων σημαίνει fast fashion, λαμβάνοντας υπόψη τους το χαμηλό κόστος κατασκευής, τη χαμηλή ποιότητα και την παραγωγή μεγάλου όγκου ρούχων και αξεσουάρ.

fast_fashion-(5).jpg

Photo: Pexels

Επίσης, νωρίτερα μέσα στο μήνα είχαμε και τη συμφωνία των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απαγόρευση της καταστροφής απούλητων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, αφού πλέον οι εικόνες από χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου με τα ρούχα να ξεβράζονται κυριολεκτικά μέσα από τη θάλασσα είναι πάρα πολλές.

Στη συνέχεια μίλησαν και για νομικά δεσμευτικούς, μετρήσιμους κλιματικούς στόχους και ευρύτερες περιβαλλοντικές απαιτήσεις για την κάλυψη ζητημάτων, όπως η βιοποικιλότητα, η καλή διαβίωση των ζώων, η καθυστερημένη δράση για τη ρύπανση από μικροπλαστικά και αυστηρότερους περιορισμούς για επικίνδυνες χημικές ουσίες. Αυτά τουλάχιστον είναι τα πιο σημαντικά σημεία σχετικά με το ζήτημα της παραγωγής.

fast_fashion-(6).jpg

Photo: Pexels

Χρειάζεται, ωστόσο, περισσότερη προσπάθεια και στην αντιμετώπιση των καταχρήσεων στον συγκεκριμένο εργασιακό κλάδο, αφού η εκμετάλλευση είναι ένα από τα πιο συχνά φαινόμενα στη βιομηχανία της μόδας. Όλοι θυμόμαστε τη σοκαριστική έρευνα για τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού στο περίφημο Shein. Για αυτό και η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει το δρόμο και σκοπεύει να αξιολογεί από εδώ και μπρος τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στις χώρες παραγωγής εκτός ΕΕ. Και αυτή ελπίζουμε ότι θα είναι μόνο η αρχή.