O Dries Van Noten αποσύρεται από την ενεργό δράση και ο κόσμος της μόδας παρακολουθεί μουδιασμένος

O Dries Van Noten αποσύρεται από την ενεργό δράση και ο κόσμος της μόδας παρακολουθεί μουδιασμένος

«Στο επόμενο διάστημα, θα ανακοινώσουμε τον σχεδιαστή που θα συνεχίσει την ιστορία του Oίκου», δήλωσε ο Van Noten και όλοι περιμένουμε «την επόμενη ημέρα» του βελγικού fashion house.

Σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής για έναν από τους πιο καταξιωμένους, Βέλγους σχεδιαστές και ενός από τους ιδρυτές της «σχεδιαστικής σχολής των 6 της Αμβέρσας», Dries Van Noten επιβεβαίωσε ότι σταματάει τον Ιούνιο, μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες στον χώρο της μόδας και κλείνει αυτό το κεφάλαιο της καριέρας του με το ανδρικό fashion show για τη σεζόν S/S 2025.

Μία έκθεση φωτογραφίας που σε φέρνει λίγο πιο κοντά στην Vivienne Westwood και στον Dries Van Noten

«Σε εύθετο χρόνο, θα ανακοινώσουμε τον σχεδιαστή που θα συνεχίσει την ιστορία του Oίκου», δήλωσε ο Van Noten αποκλειστικά στο WWD. «Έχω προετοιμαστεί για αυτή τη στιγμή εδώ και λίγο καιρό και νιώθω ότι είναι η ώρα να αφήσω χώρο σε μια νέα γενιά ταλέντων που θα φέρουν το όραμά τους στο brand», είπε ο Βέλγος fashion designer. O σχεδιαστής δεσμεύεται να παραμείνει για τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια στη θέση του chief creative officer και του προέδρου του συμβουλίου του Οίκου, κάνοντας πιο «ομαλή» τη μετάβαση στην επόμενη εποχή.

https://www.instagram.com/p/C4sYGodrXQU/

Ο 65χρονος Van Noten έχει κερδίσει πολλά βραβεία στη μακρόχρονη καριέρα του, συμπεριλαμβανομένου του WWD Honor for Designer of the Year το 2023 και του CFDA International Designer of the Year το 2008. Έχει επίσης βραβευτεί για το έργο του από το Fashion Group International, το Συμβούλιο Ραπτικής του Μουσείου FIT και τη Φλαμανδική Βασιλική Ακαδημία του Βελγίου.

Μια έκθεση του 2014 στο Les Arts Décoratifs στο Παρίσι διερεύνησε πώς η ποπ κουλτούρα, τα design objects και οι πίνακες διαμόρφωσαν την αισθητική του Van Noten, περιγράφοντας επίσης λεπτομερώς τη συνεργασία του με κεντήστρες από τη Ινδία. Γνωστός για τον τολμηρό τρόπο που προσέγγιζε τους χρωματικούς συνδυασμούς και τις structured γραμμές του, όπως και πολλοί άλλοι Βέλγοι σχεδιαστές απέφυγε «το παιχνίδι της δημοσιότητας» σε ολόκληρη την καριέρα του κρατώντας μία διακριτική σχέση με τα media. H εσωτερικότητα του ίδιου δεν αντικατοπτρίζονταν, βέβαια, στα σχέδιά του. Την επόμενη γυναικεία συλλογή του Οίκου την έχει επιμεληθεί το studio team του, πάντα υπό την εποπτεία του. «Το brand τώρα ανθίζει. Όπως σε έναν κήπο, αποφασίζεις τι θα φυτέψεις και κάποια στιγμή θα το κάνεις και αυτός θα συνεχίζει να ανθίζει…» αυτό δήλωσε στο WWD και ολόκληρος ο κόσμος της μόδας περιμένει να δει τα «νέα άνθη» που θα παράξει ένας από τους πιο «καρποφόρους» Οίκους Μόδας του πλανήτη