Μετά τον Galliano o Decarnin: Οι σχεδιαστές σιγά σιγά ξεσπούν κάτω από το φόρτο εργασίας τους

Μετά τον Galliano o Decarnin: Οι σχεδιαστές σιγά σιγά ξεσπούν κάτω από το φόρτο εργασίας τους

Μετά τον σχεδιαστή John Galliano και ο Christophe Decarnin, του οίκου Balmain, καταρρέει κάτω από την πίεση της δουλειάς.

Ο Christophe Decarnin, από το 2005 έχει αναλάβει τον οίκο Balmain, όμως χθες στο show του οίκου στο Παρίσι, δεν ήταν εκεί για να υποκλιθεί στο τέλος της επίδειξης. Φήμες λένε, αν και επίσημα ο οίκος Balmain δήλωσε πως ο σχεδιαστής είναι απλά κουρασμένος, ότι ο Christophe βρίσκεται σε κλινική εδώ και ένα μήνα, καθώς υποφέρει από νευρικό κλονισμό. Μάλιστα με τη συγκεκριμένη συλλογή ακούγεται πως ο Christophe δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα, αλλά αντίθετα την ανέλαβε η σχεδιαστική ομάδα του οίκου με την επιμέλεια της στυλίστριας Melanie Ward.

Kαι πλέον στον κόσμο της μόδας τίθεται το ερώτημα πόσο πιέζονται οι σχεδιαστές από τους κολοσσούς που έχουν αγοράσει τους οίκους και τους αναθέτουν έξι σχεδόν συλλογές τη σεζόν (γυναικείες, ανδρικές, υψηλής ραπτικής, diffusion και cruise συλλογές κ.ο.κ.). Πέρυσι μας σόκαρε η αυτοκτονία του genius Alexander McQueen, ενώ φέτος ο John Galliano παραφέρεται μεθυσμένος και ο Christophe Decarnin καταρρέει. Πλέον αυτά τα δημιουργικά μυαλά καλούνται να γίνουν υπηρέτες όχι της τέχνης αλλά των πολυεθνικών που πιέζουν συνεχώς για περισσότερες πωλήσεις και έσοδα. Και πρέπει μέσα σε όλη αυτήν την πίεση να δημιουργούν και ρούχα που δε θα είναι επανάληψη των προηγούμενων συλλογών τους για να μην χαρακτηριστούν βαρετοί και χωρίς δημιουργικότητα.

Πλέον η μόδα είναι μια τέχνη που πεθαίνει και έχει μετατραπεί σε μια μεγάλη μηχανή χρήματος, που όποιος πουλήσει περισσότερο είναι και αυτός που θα αντέξει, με την έμπνευση να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και τα maximum έσοδα να αποτελούν το μόνο στόχο.