Vivienne Westwood: Τα κορυφαία fashion moments της απόλυτης βασίλισσας της punk

Ναταλία Κατσακιώρη
Vivienne Westwood: Τα κορυφαία fashion moments της απόλυτης βασίλισσας της punk

(AP Photo/Luca Bruno)

Μία ολόκληρη εποχή μέσα από τις κορυφαίες δημιουργίες της Vivienne Westwood, που άλλαξαν τη μόδα.

Λίγο πριν κλείσει τον κύκλο του το 2022 ο κόσμος της μόδας είχε άλλη μια μεγάλη απώλεια. Η Vivienne Westwood έφυγε από τη ζωή στα 81 της χρόνια, περιτριγυρισμένη από την αγάπη της οικογένειας της, αλλά και την αγάπη όλου εκείνων των ανθρώπων, που άγγιξε με το έργο της. Ναι, η Vivienne Westwood ήταν κάτι πολύ μεγαλύτερο από μια σημαντική Βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας. Ήταν μία καλλιτέχνης που εκπροσώπησε μια ολόκληρη εποχή και κατάφερε να την περάσει στο σήμερα, το τώρα, παραμένοντας πάντα -όχι μόνο επίκαιρη- αλλά και καινοτόμος.

France Fashion Vivienne Westwood

Παρίσι, 2000. (AP Photo/DLR)

Πάντα αναρωτιόμουν πώς είναι να είσαι είδωλο. Γιατί η Vivienne Westwood ήταν αδιαμφισβήτητα μία γυναίκα ίνδαλμα, ακόμη και κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής της, αφού δεν σταμάτησε ποτέ να λέει στον κόσμο τις «άσχημες αλήθειες» γύρω από την κλιματική αλλαγή και πολλά άλλα ζητήματα, όπως έκανε πάντα. Τα σχέδια της ταρακούνησαν το συντηρητικό κόσμο της μόδας και έγιναν συνώνυμο της punk σκηνής. Εκτός από το γενικό τίτλο της βασίλισσας της punk μόδας, η Vivienne Westwood δημιούργησε κάποια από τα πιο γνωστά statement items του αιώνα.

France Fashion Vivienne Westwood

AW collection 1996-97, 1996. (AP Photo/Nori)

unknown_255661097_2963371203881066_2670446530967153991_n.jpg

Kate Middleton-Meghan Markle: Η Kate κέρδισε το 2022 style crush test για όλους τους σωστούς λόγους

Τα κορυφαία fashion moments της Vivienne Westwood.

Mini-crini: Το 1985 η Vivienne άρχισε να ανακαλύπτει ένα από τα πιο σημαντικά μοτίβα της μετέπειτα παρουσίας της στη μόδα. Το πάντρεμα του παλιού με το νέο. Τα mini-crini εμφανίστηκαν σαν πυροτέχνημα και έφεραν το κρινολίνο του 19ου αιώνα στην punk αισθητική των 80s. Έκαναν τα μοντέλα απόλυτα sexy πάνω στο runway, τονίζοντας τις γυναικείες καμπύλες.

Britain London Fashion Week Vivienne Westwood

(Photo by Richard Chambury/Invision/AP Images)

Corsets: Το 1990 η σχεδιάστρια ενσωμάτωσε το γνωστό πίνακα του Francois Boucher, «Daphnis and Chloe» σε ένα corset, που τόνιζε το μπούστο και έφερε στο σήμερα άλλο ένα ένδυμα του 19ου αιώνα. Φέτος, επανήλθε δυναμικά στο street style και έτσι είδαμε και πάλι τα vintage items της collection στους δρόμους της πόλης.

London Fashion Vivienne Westwood

London Fasion Week, 1991(AP Photo/Martyn Hayhow)

Moc-croc platforms: Ποιος δεν θυμάται την περίφημη πτώση της Naomi Campbell στην πασαρέλα το 1993; Αυτά τα πανύψηλα παπούτσια με το δέσιμο στον αστράγαλο ήταν η αιτία. Το croco δέρμα τους είναι που τα κάνει ακόμη πιο ιδιαίτερα.

Vivienne Westwood: «Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών η «ιέρεια του πανκ»

vivienne_westwood-(9).jpg

Tartan: Η συλλογή Anglomania του 1993 υπήρξε τομή στην παγκόσμια μόδα. Μία ωδή στο english style, που η Westwood πήγε ένα βήμα παραπέρα με έντονα χρώματα, edgy γραμμές και συγκλονιστικές γραμμές με όγκους, που έβαλε το συντηρητικό, παραδοσιακό καρό και πάλι στο προσκήνιο.

https://www.instagram.com/p/CQgeM9gDfxa

Pirate style: Ξεκινώντας από το 1981 μαζί με τον τότε συνεργάτη της και μάνατζερ των Sex Pistols, Malcolm McClaren, η αισθητική του πειρατικού στυλ πέρασε βαθιά στο έργο της Westwood και επανερχόταν διαχρονικά μέσα στα τόσα χρόνια παρουσίας της. Η νύφη-πειρατής το 1998 ήταν η αγαπημένη μας.

https://www.instagram.com/p/CTMY35rtqyG

«Black heart»: Οι καρδιές έχουν ξεχωριστή θέση στη ζωή και το έργο της Vivienne Westwood. Από τα πρώτα punk χρόνια της και τη boutique «SEX» στο Λονδίνο, οι καρδιές μπήκαν σε logos, prints και κοσμήματα. Πότε μαζί με άγκυρες και μαχαίρια πειρατών και πότε μαζί με graffiti συνθήματα των δρόμων.

unknown_291452163_785114989592444_2407233908162783744_n.jpg

Drape: Drape φορέματα και drape μπλουζάκια, με σούρες στο πλάι και θηλυκά ανάλαφρα υφάσματα, που κολλάνε πάνω στο σώμα. Μία από τις τεχνικές, που έγιναν σημείο αναφοράς για τη Vivienne Westwood και το γυναικείο σώμα.

Vivienne Westwood

The orb: Για το τέλος αφήσαμε το πιο χαρακτηριστικό σύμβολο της Vivienne Westwood, που δεν είναι άλλο από τη βασιλική μήτρα της Αγγλίας. Το 1986 η Westwood, έχοντας χωρίσει το δημιουργικό της δρόμο με τον McClaren, αποφάσισε να μείνει για ένα χρόνο στην Ιταλία, δουλεύοντας με τον Elio Fiorucci. Εκεί της ήρθε για πρώτη φορά η ιδέα να φέρει την παράδοση στο σήμερα. Καθώς πειραματιζόταν με ένα πουλόβερ που είχε κατασκευαστεί για τις off duty εμφανίσεις του τότε πρίγκιπα Charles, το βλέμμα της έπεσε πάνω στη μήτρα, το σύμβολο που χρησιμοποιείται κατά κόρον στα βασιλικά κοσμήματα. Η ίδια πρόσθεσε γύρω από τη μήτρα τους δακτύλιους που έχει ο πλανήτης του Κρόνου, δημιουργώντας έτσι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά logos, που έχουν σχεδιαστεί ποτέ στη μόδα.

unknown_83539346_809130849604925_1288199150204067328_n.jpg