Για την Lilia Litkovska η δημιουργικότητα της μόδας είναι το φως μέσα στο σκοτάδι του πολέμου

Ναταλία Κατσακιώρη
Για την  Lilia Litkovska η δημιουργικότητα της μόδας είναι το φως μέσα στο σκοτάδι του πολέμου

Courtesy of Litkovska

Για την  Lilia Litkovska  ο πόλεμος μοιάζει με το απόλυτο σκοτάδι. Το θετικό; Ότι σύμφωνα με τους νόμους του σύμπαντος το φως διαδέχεται πάντα το σκοτάδι, οπότε αυτή ήταν και η απάντηση της για την επόμενη μέρα της ουκρανικής μόδας. 

«Η άνοιξη, που θέλουν να μας πάρουν, δεν έχει έρθει ακόμα, γιατί κουβαλάμε την ομορφιά και το πνεύμα μέσα μας». Αν έπρεπε να απομονώσω μία και μόνο φράση από τη συζήτηση μου με την Lilia Litkovska, θα ήταν σίγουρα αυτή. Πρόκειται για μία καλλιτέχνη που πιστεύει βαθιά στην νομοτέλεια των πραγμάτων, στην κυκλική ροή της ζωής, του καλού και του κακού και είδε τη φριχτή εμπειρία του πολέμου δυναμικά από την αρχή του. Χωρίς να σκεφτεί ποτέ να σταματήσει να εργάζεται και να δημιουργεί, παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα και τις εξωτερικές απειλές, που γίνονται καθημερινότητα σε μια εμπόλεμη ζώνη.

Η παράδοση και η κληρονομιά της Ουκρανίας αποτελεί τη δική της σταθερά και γίνεται η πηγή έμπνευσης της νέας της συλλογής με το όνομα Vesnianka, μια έννοια που προέρχεται από τα σπλάχνα των ουκρανικών εθίμων, η οποία και συμβολίζει την αναγέννηση. Τον ερχομό αυτής της πολυπόθητης άνοιξης, που θα έρθει για τους Ουκρανούς μετά το της φρίκης και θα φέρει ακόμη πιο δυνατό φως στις ζωές τους. Η Lilia μου μίλησε για τη δική της εμπειρία, αλλά και για τη δύναμη που κρύβει η ίδια η μόδα στο να μεταφέρει σημαντικά, κοινωνικά μηνύματα.

Τρεις κορυφαίες Ουκρανές σχεδιάστριες μιλάνε για την πορεία της μόδας μετά από ένα χρόνο πολέμου

litkovska-(7).jpg

Η Lilia Litkovska μιλάει αποκλειστικά στο Queen.gr μετά από ένα χρόνο πολέμου στην Ουκρανία.

Τι πραγματικά σκέφτεται κανείς, όταν ακούει τη λέξη «πόλεμος», και ξέρεις ότι θα συμβεί στη χώρα σου;

Σκέφτεσαι, δεν μπορεί. Όχι στον 21ο αιώνα, με την καινοτόμο τεχνολογία, τη δημοκρατία και την ισχυρή, διαφανή διπλωματία. Αρνείσαι να το πιστέψεις. Ο ψυχισμός σου υπερασπίζεται, προστατεύει την ψυχική σου υγεία, και ίσως να μην αποδέχεται και ποτέ το γεγονός. Ακόμα κι όταν ακούς τους ήχους των βομβαρδισμών και ζεις τον πόλεμο, μοιάζει σαν να είναι εφιάλτης. Μερικές φορές, εξακολουθώ να θέλω απεγνωσμένα να ξυπνήσω και να πω στον εαυτό μου ότι είναι απλώς ένας τρομερός εφιάλτης. Γιατί η πραγματικότητα είναι αφόρητη.

O Jimmy Choo αποκλειστικά στο Queen.gr: «Τα παπούτσια δεν αναβαθμίζουν ένα look, το δημιουργούν»

Υποθέτω ότι έπρεπε να σταματήσετε να δουλεύετε για λίγο. Πώς ήταν όλη αυτή η εμπειρία τότε;

Στην πραγματικότητα, δεν σταματήσαμε ποτέ. Την πρώτη εβδομάδα της ολικής εισβολής, η ασφάλεια όλων των ομάδων ήταν η προτεραιότητα: συνεχείς κλήσεις, αποστολή βοήθειας, εκκενώσεις χώρων κ.τ.λ. Επίσης, τότε ήταν η Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι. Ήμασταν ήδη στο επίσημο πρόγραμμα. Προφανώς, δεν μπορούσαμε να κάνουμε το show, αλλά κάναμε τη διαδήλωση υποστήριξης της Ουκρανίας, η οποία υποστηρίχθηκε και από την ομοσπονδία και ανακοινώθηκε επίσημα στο πρόγραμμα. Λίγες εβδομάδες μετά, μεταφέραμε την παραγωγή μας στο Lviv, που φαινόταν ό,τι πιο ασφαλές εκείνη την περίοδο, και καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την capsule collection μας για τα Selfridges του Λονδίνου. Εν τω μεταξύ, έχοντας την ευκαιρία να ακουστώ δημόσια, δεν μπορούσα να μείνω σιωπηλή. Έτσι, κάναμε φιλανθρωπικά pop-ups με Ουκρανούς καλλιτέχνες σε όλη την Ευρώπη: το Παρίσι, το Βερολίνο, το Μιλάνο, όπου συγκεντρώσαμε χρήματα για ιατρικό εξοπλισμό. Είχαμε μια επίδειξη στην Εβδομάδα Μόδας Kornit, στο Λονδίνο, όπου έστρεψα την προσοχή στην αιχμαλωσία των υπερασπιστών της Μαριούπολης. Μετά την εκδίωξη των ρωσικών στρατευμάτων από το Κίεβο, μεταφέραμε την παραγωγή μας πίσω. Έτσι, δεν σταματήσαμε ποτέ να δουλεύουμε. Απλώς η επιβίωση μας προστέθηκε με ένα τρόπο στην "to do" list.

https://www.instagram.com/p/CloVr4Lvm8X

Καταφέρατε να βρείτε έναν τρόπο να δουλέψετε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου; Πόσο δύσκολο ήταν το όλο εγχείρημα;

Δεν είναι εύκολο, σίγουρα. Η ετικέτα «LITKOVSKA Kyiv-Paris» έγινε πιο αληθινή από ποτέ. Η καρδιά μου δακρύζει ανάμεσα σε αυτές τις δύο πόλεις. Δεδομένου ότι η κόρη και η μητέρα, οι οποίες δραπέτευσαν από την κατεχόμενη Bucha, παραμένουν στο Παρίσι για λόγους ασφαλείας, εγώ ταξιδεύω κάθε δύο εβδομάδες περίπου στο Κίεβο, όπου η ηρωική μου ομάδα συνεχίζει να δημιουργεί. Είναι οι ήρωές μου -διατηρούν το πνεύμα και το πάθος τους ανεξάρτητα από τους συνεχείς συναγερμούς επιθέσεων, τις διακοπές ρεύματος, νερού και θέρμανσης. Το ίδιο και όλοι οι Ουκρανοί ήρωες. Είναι το καλύτερο κίνητρο για να δείτε ότι το έθνος σας είναι απόλυτα αφοσιωμένο στο να μάχεται τον ίδιο τον πόλεμο και προσπαθεί να κρατήσει την κανονικότητα στη ζωή του. Ο καθένας κάνει ότι μπορεί με τις δυνάμεις του.

litkovska-(5).jpg

Ποια είναι η κατάσταση με τα καταστήματά σας πίσω στην Ουκρανία;

Λαμβάνοντας υπόψη ότι είμαστε κυρίως γυναικείο brand, πολλοί από τους ακόλουθούς μας έπρεπε να γλυτώσουν από τον πόλεμο και να εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Ωστόσο, πολλοί Ουκρανοί εξακολουθούν να παραγγέλνουν ρούχα της LITKOVSKA από το εξωτερικό, για να μείνουν σε επαφή με την πατρίδα και να αισθάνονται σαν το σπίτι τους, αν και βρίσκονται μακριά.

Πώς μπορεί κάποιος να παραμείνει δημιουργικός κατά τη διάρκεια ενός πολέμου;

Η δημιουργικότητα είναι ένα φως στο σκοτάδι. Πριν από τον πόλεμο χρησιμοποιούσα τη δημιουργικότητα ως όργανο για να φέρω το φως. Τώρα, στο απόλυτο σκοτάδι, θέλω να ανάψω και πάλι το φως, όσο πιο δυνατά γίνεται.

Πείτε μας λίγα πράγματα για τη νέα σας συλλογή VESNIANKA.

Η συλλογή πήρε το όνομά της από τα παραδοσιακά, ουκρανικά, ανοιξιάτικα τραγούδια. Αυτά τραγουδήθηκαν για να χαιρετήσουν τον ήλιο, το νέο στάδιο της ζωής, τη νέα σοδειά, τη νέα ελπίδα. Η άνοιξη, που θέλουν να μας πάρουν, δεν έχει έρθει ακόμα, γιατί κουβαλάμε την ομορφιά και το πνεύμα μέσα μας. Τη γιορτάζουμε, λοιπόν, με τη συλλογή Vesnianka, η οποία δημιουργήθηκε με μια ανάσα.

https://www.instagram.com/p/Cnj8RKeDRSC

Κάποια σχέδια ή ελπίδες για το μέλλον;

Για να κερδίσουμε αυτόν τον βίαιο πόλεμο και να αρχίσουμε να ανακτούμε ενεργά την οικονομία μας και τις πόλεις που εξαφανίστηκαν.

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η επόμενη μέρα για την ουκρανική μόδα;

Ίσως ο κόσμος να μην το έχει ξαναδεί, αλλά θα είναι ακριβώς όπως και η προηγούμενη μέρα - γεμάτη δημιουργικότητα, αγάπη, ταλέντο και έμπνευση.