Η Sorbet Island έκανε το όνειρο μας πραγματικότητα δημιουργώντας ένα μαγιό που χωράει σε όλες μας

Ναταλία Κατσακιώρη
Η Sorbet Island έκανε το όνειρο μας πραγματικότητα δημιουργώντας ένα μαγιό που χωράει σε όλες μας

One size ή no size; Και όμως, υπάρχουν πλέον μαγιό που μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε σωματότυπο και η Sophia Mamas μας λέει την ιστορία του. 

Το θέμα του μαγιό και του sizing σε ένα μαγιό είναι πάρα πολύ ιδιαίτερο για κάθε γυναίκα. Από την πρώτη στιγμή της εφηβείας μας, που μαθαίνουμε την άλλη όψη του σώματός μας, τη γυναικεία του υπόσταση -αν μπορώ να το πω έτσι-, μαθαίνουμε παράλληλα ή τουλάχιστον μαθαίναμε παλιότερα να μπαίνουμε και σε κάποια καλούπια, που σηματοδοτούν το ποιες θα είμαστε από εδώ και στο εξής. Curvy, petite, ψηλή, με περιφέρεια, με μεγάλο στήθος, με μικρό στήθος, με ανοιχτή πλάτη. Όλα αυτά είναι στοιχεία, που βλέπεις ακόμη πιο έντονα μπροστά σου κάθε καλοκαίρι στην παραλία, όταν νιώθεις ότι τα βλέμματα ίσως γίνονται λίγο πιο «διερευνητικά».

5.jpg

Έχω γνωρίσει πολλές γυναίκες που για χρόνια θεωρούσαν ότι το νούμερο τους ήταν και ένα κομμάτι που προσδιόριζε τη ζωή τους. Και καθώς σήμερα έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που να μπορούμε να μιλήσουμε με ειλικρίνεια για το body positivity και την αγάπη προς τον εαυτό μας, συναντήσαμε και ένα brand με μαγιό και beach wears, το Sorbet Island, που δημιουργήθηκε από τη Sophia Mamas, για να σταματήσει όσο γίνεται αυτός ο προσδιορισμός. Μία εταιρία που έκανε το όνειρο των γυναικών πραγματικότητα και δημιούργησε μαγιό, που μας χωράνε όλες. Ναι, καλά κατάλαβες. Εδώ δεν υπάρχουν νούμερα και αριθμοί παρά μόνο ένα ιδιαίτερο ύφασμα που έρχεται να ντύσει τα καλοκαίρια μας. Όλες οι λεπτομέρειες παρακάτω.

Ian Griffiths:«Όταν είσαι creative director της MaxMara,είσαι θεματοφύλακας μιας μοναδικής ιστορίας»

Η Sophia Mamas μιλάει στο Queen.gr για την Sorbet Island και το body positivity.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ξεκινώντας από το χώρο του marketing αποφάσισες να ξεκινήσεις ένα δικό σου brand με μαγιό. Πώς δημιουργήθηκε η ιδέα αυτή;

«Η εταιρεία ξεκίνησε ως ένα μικρό προσωπικό μου project για τη δημιουργία χειροποίητων βραχιολιών τύπου friendship για τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Αυτά τα κοσμήματα τράβηξαν μεγάλο ενδιαφέρον και πριν το καταλάβω, το brand είχε οργανικά αρχίσει να αποκτά τη δική του ζωή. Το κομμάτι των αξεσουάρ επεκτάθηκε και τελικά η εταιρεία έγινε ένα brand πολλαπλών προϊόντων. Το DNA του brand περικλείεται στις τρεις παρακάτω λέξεις: συμπερίληψη, αυθεντικότητα και βιωσιμότητα».

«Προσωπικά πάντα μου άρεσαν τα μαγιό και όταν έπεσα πάνω σε αυτό το μαγικό ύφασμα που λέγεται «crinkle», ήξερα ότι είχα βρει κάτι πολύ ιδιαίτερο. Ήταν ένα μαγικό ύφασμα που χωρούσε sizes από XS μέχρι XXL, και cups από A έως G. Ήταν ευέλικτο, υπερεύκαμπτο και είχε φανταστική υφή, που αγκαλιάζει το σώμα. Αυτό το ύφασμα, που ήταν απόλυτα σύμφωνο με το ευρύτερο όραμα και τις αρχές μου, είναι αυτό που πυροδότησε και τη δημιουργία της swimwear collection».

6.jpg

Τα μαγιό της Sorbet Island είναι one size, δηλαδή δεν υπάρχουν ξεχωριστά νούμερα, όπως συνηθίζεται. Από πού προήλθε η έμπνευση για τη δημιουργία no size items;

«Όλα οφείλονται στην ανακάλυψη αυτού του υπέροχου, μοναδικού υφάσματος, που αγκαλιάζει κάθε είδος ομορφιάς και κάθε σώμα, χωρίς στερεότυπα. Έχει την τεχνική ικανότητα, που περιέγραψα και προηγουμένως. Αυτό που μου άρεσε πολύ εξαρχής ήταν ότι, σε αντίθεση με τα μαγιό στο παρελθόν που ήταν αρκετά περιοριστικά για τις γυναίκες με μεγαλύτερα μεγέθη (τα οποία στην πλειοψηφία τους δεν είχαν και τα πιο κολακευτικά πατρόν), το συγκεκριμένο ύφασμα στην ουσία εξαφάνισε εντελώς το μέγεθος. Με το ONE SIZE, μπορείτε να εστιάσετε στα πράγματα που έχουν σημασία, στο στυλ και στο χρώμα, με τα οποία αισθάνεστε πιο ασφαλείς και άνετες. Υποστηρίζει κάθε σωματότυπο με έναν σύγχρονο τρόπο, απόλυτα σύ,φωνο με τα αρχικά ιδανικά της εταρίας μας. Είναι, επίσης, πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι αυτή το ONE SIZE αποτρέπει εξ ορισμού την πρακτική σπατάλη στη βιομηχανία της μόδας, κάτι που παραδοσιακά συμβαίνει στην περίπτωση των μαγιό».

9.jpg

Ακούμε τη λέξη no size και σίγουρα πολλοί θα αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να χωράνε όλοι οι σωματότυποι στο ίδιο μαγιό. Πώς κατασκευάζεται, λοιπόν, ένα τέτοιο μαγιό;

«Αυτό είναι πάντα μια έκπληξη για τους ανθρώπους – ακόμη και οι πιο απίθανοι χαρακτήρες δεν μπορούν να το πιστέψουν, όταν ακούνε ότι ένα ONE SIZE μαγιό ταιριάζει σε sizes από XS μέχρι XXL, και cups από A έως G. Αλλά είναι αλήθεια! Είναι αυτό το τσαλακωμένο ύφασμα, που δεν είναι μόνο εξαιρετικά προσαρμόσιμο σε πολλούς διαφορετικούς σωματότυπους, αλλά επίσης αναπνέει και είναι πολύ ελαφρύ. Είναι πολύ μαλακό πάνω στο δέρμα και έχει αυτή την εκπληκτική ευελιξία».

Πώς σας αντιμετώπισε το κοινό στην αρχή; Χρειάστηκε προσπάθεια από μέρους σας για να «πείσετε» κάποιους για το αποτέλεσμα;

«Όπως συμβαίνει φυσικά σε κάθε εγχείρημα, υπήρχαν και κάποιοι καχύποπτοι, που πίστευαν ότι το όλο project ήταν ένα ρίσκο, ένα στοίχημα, αλλά η κριτική τους βασιζόταν σε αρκετά ξεπερασμένες αντιλήψει που, στην πραγματικότητα, με έκαναν να θέλω να προχωρήσω σε αυτό ακόμα περισσότερο. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι ήταν πεπεισμένοι ότι οι γυναίκες με size XS δεν θα ήθελαν να αγοράσουν τα ίδια styles με τα plus sizes, και το αντίστροφο. Έκαναν όμως λάθος! Ωστόσο, με πλήρη ειλικρίνεια, το μόνο που χρειάζεται για να «πείσουμε» τον οποιονδήποτε, είναι να δοκιμάσει κανείς τα μαγιό μας από κοντά, γιατί τα προϊόντα μιλούν πραγματικά από μόνα τους.»

SOFIA.jpg

Sophia Mamas

Τι σημαίνει για εσάς body positivity;

«Νομίζω ότι έχει να κάνει με το να νιώθεις όσο το δυνατόν πιο άνετα και γεμάτη αυτοπεποίθηση με τον εαυτό σου. Να αγκαλιάσεις αυτό που είσαι χωρίς να σε δεσμεύουν εξωπραγματικές και προκατειλημμένες εικόνες».

Πιστεύετε ότι η μόδα σήμερα έχει αγκαλιάσει στην πράξη την διαφορετικότητα του γυναικείου σώματος;

«Νομίζω ότι σίγουρα έχουν γίνει τεράστια βήματα όσον αφορά το πώς ήταν η βιομηχανία της μόδας στο παρελθόν. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Αυτό που θεωρούσαμε οπτικά ως το «ιδανικό σώμα». ήταν τόσο απίστευτα περιοριστικό και αγνοούσαμε το οτιδήποτε απομακρυνόταν με οποιονδήποτε τρόπο από αυτό. Δεν αντανακλούσε την κανονικότητα σε καμία περίπτωση. Με στεναχωρεί πολύ, όταν κοιτάζω πίσω και βλέπω πόσοι από εμάς κάναμε περιττές (και συχνά επιβλαβείς) δίαιτες, τρομοκρατηθήκαμε στη σκέψη μιας μέρας στην παραλία ή γενικά χάσαμε σημαντικά κομμάτια της ζωή μας, επειδή νιώθαμε αρνητικά για το σώμα μας».

7.jpg
8.jpg

«Τώρα, πιστεύω ότι έχει σημειωθεί πρόοδος και είμαστε πιο δεκτικοί από ό,τι παλιότερα, αλλά έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμα. Προσωπικά, έχω αντιμετωπίσει καταστάσεις σε αυτόν τον κλάδο, όπως σε φωτογραφίσεις όπου η προσοχή έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο ένα μοντέλο και όχι στο άλλο, που μου κατέστησαν σαφές ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για να εξαλειφθούν οι προκαταλήψεις και να αμφισβητηθούν τα πρότυπα ομορφιάς. Και η όλη διαδικασία πρέπει να γίνει με γνήσιο τρόπο για τη διαμόρφωση της πραγματικής αλλαγής, όχι απλώς ως ένα ακόμη τέχνασμα του marketing».

Τι θα δούμε φέτος στην καλοκαιρινή συλλογή της Sorbet Island;

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που μοιραζόμαστε αυτά που ετοιμάζαμε στο SORBET ISLAND. Πρόκειται να λανσάρουμε μια ολοκαίνουργια συλλογή ONE SIZE resort! Φυσικά, έπρεπε να περιλαμβάνει το αγαπημένο μας «τσαλακωμένο» ύφασμα, το οποίο επεκτείναμε σε μια σειρά ρούχων. Διαθέτει εκλεπτυσμένα σχέδια, που είναι απίστευτα ευέλικτα (και super άνετα!), τα οποία μπορούν να έρθουν μαζί σας από την πρωινή σας βόλτα στην παραλία, μέχρι και σε ένα cocktail το ηλιοβασίλεμα σε ένα glamorous bar. Είμαστε επίσης στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουμε το Feel Good Vegan Silk , που αποτελεί μέρος αυτής της συλλογής resort ONE SIZE, που είναι φτιαγμένο για να συμπληρώνει τη σειρά Beloved Crinkle και τα μαγιό μας ONE SIZE. Το Feel Good Vegan Silk περιλαμβάνει ενδύματα με περιβαλλοντική και ηθική συνείδηση, ​​φτιαγμένα με 100% βίγκαν μετάξι χωρίς σκληρότητα, το οποίο σηματοδοτεί τις συνεχείς προσπάθειές μας για μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο».

2.jpg

Ποια είναι τα σχέδια του brand για το μέλλον; Πώς βλέπετε την εξέλιξη του no size fashion γενικότερα;

«Ο σπόρος μέσα από τον οποίο γεννήθηκε αυτή η εταιρία, ήταν μια γνήσια επιθυμία να διαδώσουμε τη θετικότητα και να ανεβάσουμε το ηθικό των γυναικών. Αυτό σκοπεύουμε να καλλιεργήσουμε και στο μέλλον, με σκοπό να αναπτυχθούμε σε μεγαλύτερη κλίμακα - συμπεριλαμβάνοντας μέσα στο SORBET ISLAND τους πάντες. Πιστεύουμε ότι οι συλλογές ONE SIZE θα αντέξουν τη δοκιμασία του χρόνου, αρχικά γιατί είναι βιώσιμες. Θα συνεχίσουμε την αποστολή μας να αμφισβητούμε τα πρότυπα ομορφιάς, αλλά και τις προσπάθειές μας να αλλάξουμε τις παραδοσιακές αντιλήψεις για τη γυναικεία ομορφιά. Θα συνεχίσουμε, επίσης, και την υιοθέτηση πιο φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών για την εταιρεία, όπου είναι εφικτό».

Δες εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα