Ξανθούλα Τζερεφού: Το πρώτο μοντέλο στην Ελλάδα που περπάτησε στο catwalk με αισθητήρα γλυκόζης

Ναταλία Κατσακιώρη
Ξανθούλα Τζερεφού: Το πρώτο μοντέλο στην Ελλάδα που περπάτησε στο catwalk με αισθητήρα γλυκόζης
Photo: Courtesy of Vasilis Zoulias

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη η Ξανθούλα μας μίλησε για όλες τις αόρατες μάχες που χρειάστηκε να δώσει.

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη η σημερινή και οι περισσότεροι από εμάς είμαστε σίγουροι ότι κάτι τέτοιο δεν μας αφορά. Οι γνώσεις μας γύρω από τη ζωή και τις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένα άτομο, το οποίο έχει διαγνωστεί με κάποιον τύπο διαβήτη είναι σίγουρα ελάχιστες. Το ίδιο ξένη μας είναι και η εικόνα ενός ανθρώπου που φοράει τον αισθητήρα γλυκόζης του και συνεχίζει κανονικά τη ζωή και την καριέρα του, χωρίς ο διαβήτης να καθορίζει το ποιος είναι -ή το ποιος μπορεί να γίνει.

Η Ξανθούλα Τζερεφού, που έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό μέσα από το τηλεοπτικό GNTM, είναι μία από αυτούς τους ανθρώπους, αφού έγινε το πρώτο μοντέλο στην Ελλάδα που περπάτησε στο catwalk «The Swans» του Βασίλη Ζούλια με τον αισθητήρα γλυκόζης της σε κοινή θέα, κατακτώντας μια πολύ σημαντική πρωτιά στην ελληνική μόδα. Μετά τη Lila Moss, την κόρη της Kate Moss που έχει περπατήσει στα shows των μεγαλύτερων οίκων χωρίς να χρειαστεί να καλύψει τον αισθητήρα γλυκόζης που έχει στο μπράτσο της, έχουμε δει πολλές ακόμη γυναίκες να κυκλοφορούν περήφανα, όχι μόνο σε επιδείξεις μόδας, αλλά και στους δρόμους της πόλης.

Τα αμάνικα sweaters είναι το cool πλεκτό της σεζόν -Το street style μας δείχνει πώς να τα φορέσουμε

Η Ξανθούλα μας μίλησε για την παρουσία της στο χώρο της ελληνικής μόδας, την αποδοχή της διαφορετικότητας, αλλά και το τι σημαίνει τελικά να ζεις με το διαβήτη. Μπορεί η μόδα να γίνει πραγματικά συμπεριληπτική; Η Ξανθούλα πάντως μου είπε ότι δεν νιώθει με κανέναν τρόπο διαφορετική, παρά μόνο λιγάκι πιο γλυκιά. Σαν ζαχαρωτό.

Η Ξανθούλα Τζερεφού στο Queen.gr.

-Μπήκες στο χώρο της μόδας ως plus size μοντέλο. Πες μας λίγα λόγια για το πώς ξεκίνησες να δουλεύεις στο χώρο;

Όλα ξεκίνησαν όταν ήμουν 7 χρόνων. Παρακολουθούσα μαθήματα θεατρικού παιχνιδιού, έγινε ένα κάστινγκ, πήγα και μετά όλα πήραν τον δρόμο τους.

-Πώς είναι να δουλεύεις ως plus size μοντέλο στην Ελλάδα και κατά επέκταση να είσαι μια κοπέλα με curvy σώμα;

Το 2018 που εγώ δούλευα ως plus size μοντέλο δεν υπήρχαν πολλές εταιρείες να συνεργαστώ αλλά ούτε και σχεδιαστές που να ράβουν μεγαλύτερα νούμερα. Δεν ήταν εύκολο να δουλέψω, τουλάχιστον όχι στην Ελλάδα. Έχει τύχει να πάω σε κάστιγνκ και να μου πουν «Μας αρέσεις αλλά δεν έχουμε το νούμερό σου». Σε αυτό το σημείο δεν φταις εσύ, αλλά η εταιρία που απευθύνεται σε ένα περιορισμένο κοινό.

https://www.instagram.com/p/CX3sdfEsbQY/

-Έχεις νιώσει ποτέ άσχημα ή έχεις δεχθεί περίεργα σχόλια για την εμφάνισή σου;

Δεχόμουν περισσότερα άσχημα σχόλια, όταν ήμουν αρκετά αδύνατη σε σύγκριση με το όταν πάχυνα. Το μόνο σίγουρο είναι πως και στις δύο περιπτώσεις δεν αφορούσε κανέναν άλλο πέρα από εμένα.

-Oι περισσότεροι σε γνωρίσαμε μέσα από το GNTM. Πώς ήταν αυτή η όλη εμπειρία για σένα;

Πέρασα πολύ όμορφα! Απέκτησα νέες εμπειρίες, δοκίμασα την τηλεόραση και συνεργάστηκα με νέους ανθρώπους.

3an8h_tzerefoy-(8).jpg

Photo: Instagram/@xanthitzeri12

-Πότε και πώς έμαθες ότι έχεις διαβήτη;

Διαγνώστηκα με διαβήτη τύπου 1 στα 7,5 χρόνια μου. Όταν τυχαία η μαμά μου, μου έκανε κάποιες εξετάσεις.

-Ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις σου μόλις έγινε η διάγνωση και κατάλαβες ότι θα πρέπει από εδώ και στο εξής να φοράς αισθητήρα γλυκόζης;

Στην ηλικία που έγινε η διάγνωση μου (7,5 χρονών) απλώς προσπαθούσα να καταλάβω τι συμβαίνει. Δυστυχώς, όταν απέκτησα διαβήτη δεν είχε εφευρεθεί ο αισθητήρας γλυκόζης. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια που υπάρχει στις ζωές των διαβητικών, μας έχει απαλλάξει απο τα τρυπήματα στα δάχτυλά μας.

-Φοβήθηκες ότι αυτό μπορεί να αλλάξει κάτι στην καριέρα σου; Βίωσες κάποια
αντίστοιχη συμπεριφορά;

Δεν μου λείπει κάτι περισσότερο από κάποιον άλλο άνθρωπο πέρα από λίγες σταγόνες ινσουλίνης, που κι αυτές τις χορηγώ μόνη μου. Γενικότερα, θεωρώ πως ο άνθρωπος που θα σε κάνει να νιώσεις άσχημα για το οποιοδήποτε δικό σου θέμα είναι το λιγότερο μικροπρεπής.

3an8h_tzerefoy-(10).jpg

Photo: Courtesy of Vasilis Zoulias

-Πρακτικά πλέον δεν ανήκεις στην κατηγορία των plus size κοριτσιών, αλλά έχεις ένα τελείως δικό σου diversity. Πώς έγινε αυτή τη μετάβαση;

Δεν έκρυψα ποτέ πως πήρα κιλά στα 17 μου χρόνια. Το να χάσω τα κιλά που πήρα δεν ήταν ποτέ στις βλέψεις μου όμως. Συνέβη από μόνο του στην διάρκεια της πρώτης καραντίνας, χωρίς κάποια δίαιτα. Απλώς συνέβη, δεν έκανα κάτι διαφορετικό. Μαγείρευα σπίτι και έκανα λίγη παραπάνω γυμναστική, γιατί όπως όλοι εκείνη την περίοδο είχα πολύ ελεύθερο χρόνο. Σίγουρα με βοήθησε και ο γρήγορος μεταβολισμός μου.

-Μετά τη Lila Moss περπάτησε σε πασαρέλες μεγάλων οίκων με τον αισθητήρα της γλυκόζης της να φαίνεται, εσύ έγινες το πρώτο μοντέλο που το έκανε αυτό στην Ελλάδα στο show του κυρίου Βασίλη Ζούλια. Πες μας λίγα πράγματα για εκείνη την ημέρα και την όλη εμπειρία.

Ο κύριος Ζούλιας είναι ένας εξαιρετικός επαγγελματίας αλλά πάνω από όλα άνθρωπος. Από την πρώτη επαφή μας δεν υπήρξε κανένα θέμα, μάλιστα δεν τέθηκε ποτέ το ερώτημα για το αν θα φοράω τον αισθητήρα μου στην πασαρέλα, ήταν δεδομένο για εκείνον.

3an8h_tzerefoy-(6).jpg

Photo: Instagram/@xanthitzeri12

3an8h_tzerefoy-(1).jpg

Photo: Courtesy of Vasilis Zoulias

-Πώς σε έχει αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής ο κόσμος της μόδας; Ξέρω ότι έχεις κάνει κάποιες υπέροχες δουλειές, αλλά ένιωσες ποτέ ότι είσαι διαφορετική με κάποιο τρόπο;

Διαφορετική εξαιτίας της εμφάνισής μου, όχι. Διαφορετική νιώθω μόνο στην σκέψη μου και στον επαγγελματισμό μου.

https://www.instagram.com/p/CzWZjvFNADs/

-Τι θα έλεγες στα άτομα που ανακαλύπτουν τώρα ότι έχουν διαβήτη; Τι συμβουλές θα τους έδινες;

Όχι πανικός και ακρότητες ( ναι, ναι θα τρώτε γλυκάκια!!!). Πρέπει σιγά σιγά να καταλάβει κάποιος τις αλλαγές στην καθημερινότητά του και να γίνει ομαλά η μετάβαση αυτή. Κάτι άλλο που προσωπικά εμένα μου πήρε χρόνο είναι να βρεις τον διαβητολόγο, που θα συνεννοείσαι σωστά μαζί του, είναι πολύ σημαντικό να σε καταλαβαίνει και να σε βοηθά ο γιατρος σου.

-Τι ονειρεύεσαι επαγγελματικά; Έχεις πει ότι οι αόρατες μάχες που δίνουμε
καθημερινά δεν μας εμποδίζουν από το να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας.

Προς το παρόν έχω εστιάσει αρκετά στις σπουδές μου. Είμαι στο δεύτερο έτος στην ανωτέρα δραματική σχολή «Βεάκη». Περιμένω να βγει μια υπέροχη καμπάνια με προϊόντα μαλλιών στην Αμερική, που φοράω και τον αισθητήρα μου. Σίγουρα υπάρχουν πράγματα που έρχονται αλλά ακόμη δεν μπορώ να τα ανακοινώσω, γιατί βρίσκομαι σε συζητήσεις. Συνεχίζω να ονειρεύομαι και να βάζω νέους στόχους, πάντα «γλυκοαίματη», ελπίζω να κάνουν το ίδιο και τα υπόλοιπα «ζαχαρωτά», μικρά και μεγάλα.