Τα τεράστια μανίκια της Bella Baxter είναι το νέο it thing της μόδας και ένα σημάδι των καιρών μας

Ναταλία Κατσακιώρη
Τα τεράστια μανίκια της Bella Baxter είναι το νέο it thing της μόδας και ένα σημάδι των καιρών μας

Photo: IMDB

Η ηρωίδα του Γιώργου Λάνθιμου είναι πιο επίκαιρη από όσο νομίζεις.

Δεν υπάρχει νομίζω κάποιος που να μην έχει δει ακόμη το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου. Και αν είστε κάποιοι που δεν προλάβατε ακόμη, σπεύσατε. Εκτός από ένα αριστουργηματικό έργο είναι παράλληλα μια δυνατή φεμινιστική ιστορία αλλά και ένα statement γύρω από τη μόδα, αφού τα κοστούμια που δημιούργησε η Holly Waddington εκτίθενται ήδη σε έκθεση στο Barbican του Λονδίνου έως και τις 26 Φεβρουαρίου.

bella_poorthings-(2).jpg

Photo: IMBD

Το μυαλό ενός βρέφους, στο σώμα μιας γυναίκας μέσα σε μια φουτουριστική και άκρως σουρεαλιστική βικτωριανή εποχή, έτσι όπως τη φαντάστηκε ο Γιώργος Λάνθιμος. Αντίστοιχα είναι, λοιπόν, και τα κοστούμια όλων των ηρώων και κυρίως της πρωταγωνίστριας Bella Baxter, η οποία ξεχώρισε εξαρχής για τα τεράστια φουσκωτά της μανίκια, τα οποία κατέλαβαν χώρο στη μεγάλη οθόνη από τις πρώτες κιόλας σκηνές της ταινίας. Και κάπως έτσι ξεκίνησε και η μανία με την Bella Baxter και το Bella Baxter style, το οποίο ακροβατεί ανάμεσα στο παιδικό, εφηβικό, ρομαντικό style και statement στοιχεία όπως τα βολάν, οι bold ώμοι, τα puffy μανίκια της και μια χρωματική παλέτα που μεταβάλλεται μαζί με την ηρωίδα και τις συνειδητοποιήσεις της ζωής της.

Awards Season

(Atsushi Nishijima/Searchlight Pictures via AP)

-

Τι γίνεται, όμως, με όλη αυτή τη μανία με τα τεράστια μανίκια που έχουν αρχίσει να φοράνε και οι fashion insiders φανατικά;

Γιατί ο οίκος Ganni λείπει από το πρόγραμμα του φετινού fashion week στην Κοπεγχάγη;

Πώς τα τεράστια μανίκια συνδέονται με την εποχή της καραντίνας;

Τα μεγάλα μανίκια δεν είναι μια τάση που εμφανίστηκε τώρα, αλλά την είδαμε στα catwalks ήδη από τις FW23 συλλογές των αγαπημένων μας οίκων. Ο Thom Browne παρουσίασε στην haute couture collection του τεράστια, balloon μανίκια, το ίδιο και ο οίκος Balenciaga. Αμέσως μετά η τάση πέρασε όπως ήταν αναμενώμενο στο κόκκινο χαλί με δημιουργίες του Marc Jacobs και του οίκου Valentino να είναι από τα top red carpet looks της περασμένης χρονιάς.

Balmain-S24-017.jpg

Balmain SS24

Έτσι οι SS24 συλλογές που είδαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο ήρθαν να αποθεώσουν τα τεράστια, statement μανίκια σε οίκους όπως ο Louis Vuitton, Stella McCartney, Carolina Herrera και Simone Rocha να παρουσιάζουν τη δική τους ξεχωριστή εκδοχή των puffy sleeves.

Thom-Browne-HC-F23-005.jpg

Thom Browne Couture F23

Ανέκαθεν τα μεγάλα μανίκια θεωρούνταν ένα πεδίο μέσα από το οποίο ο κάθε δημιουργός μπορούσε να αναδείξει την προσωπικότητα και τη δημιουργικότητά του, ακριβώς επειδή τεχνικά δεν είναι ένα εύκολο στοιχείο για να κατασκευαστεί. Και αν παρατηρήσουμε χρονικά την επάνοδο των puffy sleeves θα συνειδητοποιήσουμε ότι το μεγάλο comeback πραγματοποιήθηκε ακριβώς μετά την περίοδο της καραντίνας, όταν δηλαδή όλες οι επαφές μας περιορίστηκαν στο ψηφιακό παράθυρο του κινητού μας τηλεφώνου ή της οθόνης του υπολογιστή μας. Άρα το μόνο σημείο που μπορούσε να δει ο συνομιλητής μας ήταν οι ώμοι μας.

Vuitton-S24-036.jpg

LOUIS VUITTON SS24

Κάπως έτσι και σήμερα ο ψηφιακός κόσμος έχει σε μεγάλο βαθμό αλλάξει τον τρόπο που επικοινωνούμε, οπότε τα μεγάλα μανίκια είναι κάτι σαν σύγχρονες κεραίες. Το γεγονός μάλιστα ότι ένα τόσο ογκώδες στοιχείο στο πάνω μέρος ενός look μπορεί να εξισορροπήσει κάθε σωματότυπο είναι απλώς ένα μεγάλο plus της τάσης.