Οδηγός αγοράς: 10 ζεστά ζιβάγκο που θα δώσουν sophisticated αέρα στα looks των ημερών

Ναταλία Κατσακιώρη
Οδηγός αγοράς: 10 ζεστά ζιβάγκο που θα δώσουν sophisticated αέρα στα looks των ημερών
Photo Credit: Francesca Babbi/launchmetrics.com/spotlight

Το πιο elegant πλεκτό του χειμώνα είναι φέτος ανανεωμένο.

Turtleneck ή ζιβάγκο. Ένα από τα πιο διαχρονικά πλεκτά, που έχει πολλούς φανατικούς υποστηρικτές και πολλούς haters παράλληλα. Οπότε ή θα είσαι ανάμεσα σε όσους απολαμβάνουν τη ζεστασιά του και την κομψότητα που χαρίζει σε κάθε look που το συμπεριλαμβάνει, όπως εγώ, ή θα συγκαταλέγεσαι σε αυτούς που νιώθουν μία πίεση με ένα τόσο ψηλό λαιμό. Οπότε προφανώς αυτό το shopping quide αναφέρεται στους πρώτους.

turtleneck-(2).jpg

Για αιώνες, το ζιβάγκο ήταν ένα καθαρά πρακτικό ρούχο. Χρονολογείται από τη μεσαιωνική εποχή της Ευρώπης, όταν οι ιππότες το φορούσαν κάτω από τους θώρακες με αλυσίδα της πανοπλίας τους, για να αποτρέψουν τις εκδορές του λαιμού. Παρέμεινε χρηστικό καθ' όλη τη διάρκεια του 1800, ενώ στη συνέχεια προοριζόταν για εργάτες εργοστασίων και αθλητές - ρόλους που καταλαμβάνονταν σχεδόν αποκλειστικά από άνδρες. Και αυτό γιατί θεωρούνταν σύμβολο δύναμης, καινοτομίας και ενός επανασταστικού πνεύματος. Μην ξεχνάμε ότι στη χώρα μας έγινε μόδα στο ανδρικό styling αμέσως μετά τις εμφανίσεις του Ανδρέα Παπανδρέου.

turtleneck-(6).jpg

Η γυναικεία μόδα, βέβαια, είχε ξεκινήσει να συμπεριλαμβάνει τα ζιβάγκο στα χειμερινά πλεκτά της κάθε σεζόν ήδη από τα 60s και τα 70s σε τακτική βάση, κάνοντάς τα απόλυτο item της retro γκαρνταρόμπας. Δεν υπάρχει μεγάλος πρωταγωνιστής ή πρωταγωνίστρια της εποχής που να μην έχουν γυρίσει τουλάχιστον μία σκηνή με το sophisticated ζιβάγκο τους. Υπήρξαν επίσης και κορυφαίοι designers που έκαναν το ζιβάγκο σήμα κατατεθέν του δικού τους, προσωπικού στυλ, όπως ο Yves Saint Laurent.

Δέσποινα Βανδή: Φόρεσε το πιο cozy αθλητικό σύνολο με sneakers -Ιδανικό για το κρύο

turtleneck-(9).jpg

Σήμερα το ζιβάγκο είναι από τα πιο κλασικά και αγαπημένα items της γυναικείας και ανδρικής γκαρνταρόμπας, και είναι φυσικά ιδανικό για τις μέρες που η θερμοκρασία πλησιάζει το μηδέν, όπως αυτή η εβδομάδα που διανύουμε. Γιατί με ένα και μόνο πλεκτό δεν θα χρειαστεί να πάρεις μαζί σου ούτε κασκόλ, ούτε κάποιον άλλο ζεστό γιακά. Επίσης, είναι αυτονόητο ότι με ένα ζιβάγκο κάνεις αυτόματα την εμφάνισή σου πιο sophisticated και δυναμική, ακόμα και αν αποφασίσεις να φορέσεις το ζιβάγκο σου με ένα απλό τζιν παντελόνι.

turtleneck-(3).jpg

Εκτός από την τυπική εκδοχή του υπάρχει πάντα και το αμάνικο ζιβάγκο της Rachel Green που μπορείς τώρα να το αξιοποιήσεις σαν καζάκα.

Editor's choices: