Ελβίρα Παναγιωτοπούλου: Η Consultant Shoe Designer του Off-White δεν βασίζεται μόνο στο ταλέντο της

Ναταλία Κατσακιώρη
Ελβίρα Παναγιωτοπούλου: Η Consultant Shoe Designer του Off-White δεν βασίζεται μόνο στο ταλέντο της

Η Ελβίρα Παναγιωτοπούλου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μιλάει αποκλειστικά στο Queen.gr για την καριέρα της και τη συνεργασία της με τον Ib Kamara.

Η πρώτη φορά που μίλησα μαζί της ήταν τη μέρα της μεγάλης είδησης ότι ανέλαβε τη θέση της Consultant Shoe Designer για τον Off-White. Έναν οίκο που τότε υπήρχε διαρκώς στις στήλες των fashion news μετά τον ξαφνικό θάνατο του ιδρυτή του, Virgil Abloh. O Ib Kamara πήρε τη θέση της διαδοχής του και η Ελβίρα Παναγιωτοπούλου κέρδισε τη δική της θέση, ως head του shoe department, αναλαμβάνοντας εξολοκλήρου αυτό το κομμάτι εκτός από τα sneakers. Τότε, λοιπόν, είχαμε κάνει μια κλήση μερικών μόλις λεπτών καθώς βρισκόταν για άλλη μια φορά στο αεροδρόμιο ανάμεσα στα ταξίδια της, αλλά η ευθύτητα, η αμεσότητα και ο ευχάριστος χαρακτήρας της είναι σίγουρα τρία στοιχεία που σε κερδίζουν αμέσως πάνω της.

Κάπως έτσι τη συνάντησα και πάλι με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, ανάμεσα σε πτήσεις και όμορφες δουλειές, έχοντας δώσει ένα άκρως επιτυχημένο show με την ομάδα της στο Paris Fashion Week, και καθώς ετοιμαζόταν για άλλο ένα ταξίδι στο Μιλάνο. Κυριακή μεσημέρι και τα πράγματα που ήθελα να τη ρωτήσω ξεκινούσαν φυσικά από το πώς μια γυναίκα καταφέρνει εδώ και τόσα χρόνια να πρωταγωνιστεί σε έναν τόσο δύσκολο χώρο, όπως η διεθνής μόδα. Η Ελβίρα το κάνει να μοιάζει παιχνιδάκι μέσα από τις αφηγήσεις της, αν και κάτι μου λέει ότι το ταλέντο της είναι αυτό που τελικά την έκανε να ξεχωρίσει και να καταφέρει να επιτύχει τους στόχους της.

Η Ελβίρα Παναγιωτοπούλου στο Queen.gr

1709729766968-493799257-jpg.jfif

«Η πρώτη μου επαφή με τη μόδα πάει πολύ πίσω. Πάντα σχεδίαζα φιγουρίνια και όταν αποφάσισα να σπουδάσω μου βγήκε η διάθεση να ασχοληθώ με αυτό, γιατί έφτιαχνα ήδη χειροποίητα κοσμήματα. Αυτό ήταν γύρω στο 2000. Το ένα έφερε το άλλο, το χειροποίητο κόσμημα έγινε υπόδημα και κάπως έτσι βρέθηκα στην Ιταλία να κάνω το master μου. Αρχικά είχα περάσει από τη σχολή Βελουδάκη στην Αθήνα, μέχρι να πάω στο Μιλάνο και να σπουδάσω στο Marangoni Fashion Institute. Οι πρώτες σπουδές μου στο marketing and communication δεν με εξέφραζε και έτσι σχεδόν αμέσως δημιούργησα παράλληλα και κάτι δικό μου. Η μαμά μου ήταν το πρώτο ερέθισμα, που μου έκανε δώρο ένα ζευγάρι σκουλαρίκια που δεν μου άρεσε, το οποίο και αναδόμησα κάνοντας κάτι εντελώς καινούργιο».

Interview: Η Ελβίρα Παναγιωτοπούλου στον Οίκο Off-White θα συνεχίσει το cool ύφος του Virgil Abloh

Κάπως έτσι ξεκίνησε η ύπαρξή της ως designer και η ίδια δεν έπαψε ποτέ να την τροφοδοτεί με νέες εμπνεύσεις και δημιουργίες σε όποιο brand και αν βρισκόταν. «Το καλύτερο κομμάτι της μόδας για μένα είναι το research, η στιγμή που κάνεις την πρώτη σου επαφή με μια καινούργια συλλογή. Αυτό είναι το πρώτο κομμάτι που μου αρέσει πολύ, η αναζήτηση είτε σε φωτογραφίες, είτε σε vintage, είτε σε κάτι που θα δεις και θα σε εμπνεύσει. Έπειτα σίγουρα το πιο συναρπαστικό είναι να βλέπεις την ιδέα σου να υλοποιείται, μόλις σχεδιάσεις κάτι, να παρακολουθήσεις τη διαδικασία παραγωγής και τέλος να το δεις και φορεμένο έξω στους δρόμους της πόλης».

https://www.instagram.com/p/C133NZ9MRWV/

Πολλοί στην Ελλάδα τη μάθαμε μέσα από τη συνεργασία της με τις Callista Crafts, όταν ανέλαβε τη θέση της creative director και δημιούργησε πολλά signature items, όπως και η τσάντα που εμπνεύστηκε από τη στολή του τσολιά. Από αυτή τη συνεργασία κέρδισε πολλά, όπως μου είπε. «Η συνεργασία με την Callista Crafts ήταν άψογη. Ξεκίνησα κάνοντας κάποια παπούτσια και στη συνέχεια ανέλαβε το ρόλο της creative director για δυόμιση χρόνια. Μου άνοιξε ας πούμε με έναν τρόπο και τα μάτια σε ένα διαφορετικό πεδίο, τις τσάντες. Ήταν μέρος του master μου αλλά δεν είχα δουλέψει ακόμη τότε τόσο πολύ πάνω στην τσάντα. Στην τσάντες για παράδειγμα μπορείς να δημιουργήσεις ένα σχήμα πολύ πιο ιδιαίτερο, έχεις μεγαλύτερη επιφάνεια. Εκεί μπορείς να δημιουργήσεις πιο έντονο design».

Η Ελβίρα Παναγιωτοπούλου γίνεται η νέα Consultant Shoe Designer του οίκου Off-White

Off-White-Resort-PO-S24-019.jpg
https://www.instagram.com/p/CyQ7pgdI3zo/

Πάντα παράλληλα με ότι άλλο έκανε έτρεχε και το δικό της προσωπικό brand, το Di Gaia, που γεννήθηκε από την ανάγκη της για μεγαλύτερο πεδίο προσωπικής έκφρασης, όπως μου εξήγησε μεταξύ άλλων. «Το προσωπικό μου brand Di Gaia ξεκίνησε το 2014, όταν εγώ βρισκόμουν στην Dolce&Gabbana. Ήταν τότε που άρχισα κάπως να νοσταλγώ το σπίτι μου. Τότε είδαμε και τους πρώτους Έλληνες designers που άρχισαν να δείχνουν τη δουλειά τους και έξω, οπότε θεώρησα ότι είναι η ιδανική στιγμή να κάνω κάτι, έχοντας όλο το network για να κάνω μια συλλογή. Πήρα τελείως αυθόμρητα την απόφαση. Γύρισα πίσω στην Ελλάδα, το έστησα στη Φλωρεντία και το όνομά του Di Gaia γεννήθηκε στην ουσία από την ένωση της Ελλάδας και της Ιταλίας. Ήταν ένα παιχνίδι λέξεων για να δηλώσει την καταγωγή του brand και από τις δύο χώρες».

https://www.instagram.com/p/CvsDEd4IvON/
Off-White-Resort-PO-S24-028.jpg

«Κάπου μέσα στη δύσκολη περίοδο των capital controls και ενώ έτρεχα το προσωπικό μου brand μου ήρθε και η πρόταση από τον οίκο Balmain. Έφυγα ξανά και έβαλα το Di Gaia σε pause, και το 2020 έχοντας πια και πάλι επιστρέψει στην Ελλάδα κατάλαβα ότι μου λείπει το δικό μου brand και κυκλοφόρησα την πρώτη μου συλλογή. Ήταν στην πραγματικότητα κάποια μικρά διαλείμματα για να μπορέσω να συγκροτηθώ».

Η ίδια δεν έχει βρει ακόμα την απόλυτη μούσα της αλλά ξέρει πολύ καλά το πρόσωπο αυτής που θα φορέσει ένα ζευγάρι παπούτσια που θα σχεδιάσει. «Αυτά που σχεδιάζω πηγάζουν πάντα από την προσωπική μου αισθητική και από το τι θα φόραγα εγώ. Η γυναίκα στην οποία απευθύνομαι είναι κοσμοπολίτισσα, elegant, δυναμική, θηλυκή και της αρέσουν τα διαχρονικά κομμάτια. Δεν θεωρώ όμως ότι πρέπει πάντα να σε εμποδίζει αυτό. Η προσωπική αισθητική κυριαρχεί πάντα, αν δεν θα το φόραγα δεν θα το σχεδίαζα».

Off-White-clp-F23-139.jpg
Off-White-F23-010.jpg

Πώς ήρθε, λοιπόν, η πρόταση από τον Off-White; «Η πρόταση ήρθε τη στιγμή που όλοι ξυπνάγαμε από την επιρροή του Covid. Ήταν πολύ σημαδιακή μέρα για μένα γιατί μόλις είχα κερδίσει και το φλουρί! Μου έστειλε μήνυμα λοιπόν ο chief merchandising officer της Balmain, που δουλεύαμε μαζί στο παρελθόν, ο οποίος είχε μόλις μπει και ο ίδιος στην ομάδα του Off-White. Τότε είχε πεθάνει και ο Virgil Abloh και έτσι πολύ αυθόρμητα η συνεργασία ξεκίνησε για μία μόνο συλλογή, αλλά έκτοτε είμαι στην ομάδα εδώ και δύο χρόνια».

Off-White-F24-012.jpg
Off-White-F24-008.jpg

«Σε κάθε οίκο θα βρεις και πολλές γυναίκες designers. Δυστυχώς στο κομμάτι του creative direction έχουν επικρατήσει οι άνδρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν γυναίκες. Νιώθω 100% άνετα. Προσωπικά έχω πολύ καλή σχέση με τον Ib Kamara αλλά και με όλους τους καλλιτεχνικούς διευθυντές που έχω δουλέψει. Δεν έχω βιώσει ποτέ εκφοβισμό, ούτε κάποια διαφορετική μεταχείριση,» θα μου πει με κάθε ειλικρίνεια, απαντώντας χωρίς την παραμικρή αμφιβολία για αυτό που μου λέει στην ερώτησή μου για το φαινόμενο της ανδροκρατούμενης μόδας. Αν και όλοι οι creative directors με τους οποίους συνεργάστηκε ήταν άνδρες, πιστεύει ότι ο όποιος «διαχωρισμός» παραμένει σε αυτό το υψηλό επίπεδο και όχι στα teams.

H πρώτη ολοκληρωμένη συλλογή του Ib Kamara για τον Off-White στήθηκε σε ένα κόκκινο σεληνιακό τοπίο

«Ήμουν αρκετά τυχερή, τώρα βλέπω πολλά ταλαντούχα παιδιά που παλεύουν να βρουν μια θέση και δεν είναι το ίδιο εύκολο,» θα μου πει για την πορεία που είχε η καριέρα της. «Εγώ κατευθείαν μετά το master βρήκα δουλειά στο Παρίσι και το ένα μετά φέρνει το άλλο. Στη συνέχεια έκανα ένα course κοντά στην Μπολόνια με επίκεντρο την τεχνική και την κατασκευή των παπουτσιών και αυτό με βοήθησε να ξαναμπώ στους ιταλικούς οίκους. Ο μέντοράς μου Diego Dolcini ήταν από τους πρώτους με τον οποίο δούλεψα. Υπήρξα τυχερή γιατί ήμουν πάντα το δεξί χέρι καλλιτεχνικών διευθυντών και όχι σε κάποιο team ως junior. Βοήθησε επίσης πολύ και το ότι είχα δική μου εταιρία και ένα συνολικό vision μιας επιχείρησης».

Snapinsta.app_357726155_18373265065050258_7702454089996615304_n_1080.jpg

«Είναι εξίσου σημαντικό να έχεις και καλό χαρακτήρα. Έχω δει και μεγάλα ταλέντα να φεύγουν από σημαντικούς οίκους πολύ γρήγορα. Είναι πολλά τα προαπαιτούμενα, και όχι μόνο το ταλέντο».

Ο Off White είναι αυτή τη στιγμή ένας από τους κορυφαίους οίκους σε παγκόσμια κλίμακα και η κληρονομιά του Virgil Abloh σίγουρα τροφοδοτεί ακόμη την ομάδα του. «Αυτό που μου αρέσει στην Off-White είναι ότι μιλάμε για μία αισθητική αρκετά διαφορετική από τη δική μου, σε άλλο ύφος, είναι πάρα πολύ cool το vibe εκεί μέσα και όλοι οι συνεργάτες μου, δουλεύουμε με τα καλύτερα εργοστάσια. Σίγουρα στεναχωριέμαι που δεν μπόρεσα να γνωρίσω τον ίδιο τον ιδρυτή, γιατί μπήκα στο team μετά τον θάνατό του. Ένα μεγάλο θετικό επίσης είναι ότι ζω και εργάζομαι από την Ελλάδα και αυτό δεν τους πειράζει. Ταξιδεύω στο Μιλάνο μία με δύο φορές το μήνα. Δεν σημαίνει ότι η απόσταση τελικά δημιουργεί εμπόδια,» θα μου πει για την πολυπόθητη εξ αποστάσεως εργασία που ονειρευόμαστε στην Ελλάδα του 2024.

Off-White-F24-001.jpg

Κλείνοντας δεν θα μπορούσα να μην τη ρωτήσω και κάποια inside comments για τη νέα FW24 collection που παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες στο Παρίσι. «Η έμπνευση της FW24 collection ήταν πολύ συγκεκριμένη. Έχει ένα mix and match πραγμάτων, την αφρικάνικη κουλτούρα με την αμερικάνικη. Όλα ξεκίνησαν από την Ιαπωνία και το θέμα μας ήταν τα 20s, για αυτό και είχαμε πάρα πολλές μπότες σε στυλ κάλτσας, με ελαστικά υφάσματα ή mesh. Είχαμε λίγα σχέδια, τα οποία εμπλουτίστηκαν με στοιχεία όπως οι πέρλες. Για αυτό και δεν μπορώ να πώ ότι είχαμε ένα θέμα, αλλά ένα mix πραγμάτων από τον Ib Kamara. Αυτό είναι και το ωραίο του να δουλεύεις μαζί του, ότι σε κάνει να σκέφτεσαι διαφορετικά. Παίρνουμε έμπνευση από πολλά πράγματα μαζί και δημιουργούμε κάτι ξεχωριστό. Τα παπούτσια φέτος ήταν πάρα πολύ δυναμικά και sexy, όπως πάντα στην Off-White διατηρώντας το industrial ύφος της».

Λίγο πριν ολοκληρώσουμε την κλήση μας και μέσα σε όλα τα νεότερα που μου είπε σχετικά με τα όσα σχεδιάζει στο αμέσως επόμενο διάστημα, τα οποία είναι πολλά και θα μας ανακοινώσει σύντομα, σκέφτηκα πώς είναι δυνατόν ένα άνθρωπος να είναι τόσο δημιουργικός και να πολυπράγμων. Και όμως η Ελβίρα Παναγιωτοπούλου τα κάνει όλα να ακούγονται σαν ένα όμορφο ταξίδι, γεματό εμπειρίες και υψηλή μόδα.

Δες ολόκληρο το αφιέρωμά μας εδώ