Τα 20s ξαναζωντάνεψαν στο catwalk του οίκου Dior με την couture να παίρνει μια νέα minimal αισθητική

Ναταλία Κατσακιώρη
Τα 20s ξαναζωντάνεψαν στο catwalk του οίκου Dior με την couture να παίρνει μια νέα minimal αισθητική

Η Maria Grazia Chiuri συνεχίζει το μανιφέστο υπέρ της ενδυνάμωσης των γυναικών με μια haute couture συλλογή φόρο τιμής στην καλλιτέχνη και ακτιβίστρια Josephine Baker.

Το τραγούδι έναρξης του Haute Couture Spring 2023 show του οίκου Dior ηχούσε στην αίθουσα, «and my mother says to me enjoy your life». Μία ακόμη συλλογή αφιερωμένη από τη Maria Grazia Chiuri στις γυναίκες, και πολύ περισσότερο στη γυναίκα σύμβολο, τη γυναίκα μανιφέστο, όχι γιατί απαραίτητα τόλμησε να σπάσει τα στερεότυπα με κάποια μεγάλη επανάσταση, αλλά γιατί τόλμησε να είναι ο εαυτός της. Ένα μήνυμα τόσο δυνατό, που έδωσε εξαρχής τον παλμό της συλλογής. Αυτή τη φορά η γυναίκα icon, που ενέπνευσε την creative director του Christian Dior ήταν η Josephine Baker, η Αφροαμερικανίδα τραγουδίστρια και χορεύτρια που έφτασε στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της λαμπρής δεκαετίας του 1920 και άφησε εποχή με το ταλέντο και το χαρακτήρα της. Υπήρξε μέλος της εθνικής αντίστασης της Γαλλίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και διατήρησε την ακτιβιστική της δράση μέχρι και το θάνατο της, το 1975.

https://www.instagram.com/p/CnwJ0fvjEQ5

Το φωτογραφικό υλικό από τη ζωή και την καριέρα της Josephine Baker έγιναν η κύρια πηγή έμπνευσης για την Maria Grazia Chiuri, που αυτή τη φορά έφερε την haute couture στα μέτρα της, παρουσιάζοντας μια minimal συλλογή, με λιτές φόρμες χωρίς όγκο, loose γραμμές και μήκη που έφθαναν ακριβώς πάνω από τον αστράγαλο, για να αναδείξουν τα βελούδινα, platformed πέδιλα με τα εντυπωσιακά χρώματα. Κρόσσια και μακριές αιθέριες κάπες έντυσαν μεταξωτά satin σορτσάκια, χάντρες και πέτρες κεντήθηκαν σε midi φορέματα, ενώ το απόλυτο high light ήταν τα midi skirt suits με τα μπροκάρ υφάσματα και το iconic Bar Jacket του 1947 να εμφανίζεται με νέα, ισχυρή δομή, που αγκαλιάζει το σώμα, χωρίς να το καταπιέζει. Μία ξεκάθαρη ωδή στο στυλ της δεκαετίας του 1920 και την πρώιμη αυτή απελευθέρωση των ιδεών και της πληθωρικής, γυναικείας φύσης στον κόσμο της τέχνης, από μία γυναίκα που έσπασε τα όρια των φυλετικών διακρίσεων.

Schiaparelli Couture S23: Τελικά υπάρχει εξήγηση για τα κεφάλια ζώων που είδαμε στο catwalk;

Τα coat dresses και τα φορέματα-fishnet σηματοδότησαν το προσωπικό touch που έβαλε η Maria Grazia Chiuri στη συγκεκριμένη συλλογή, ενώ η παλέτα των χρωμάτων ήταν ψυχρή με το pale grey, το ασημί, το bronze και χρυσό να πρωταγωνιστούν, μαζί με το all time classic μαύρο.

Το catwalk του show δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Mickalene Thomas, ο οποίος έκανε ένα creative κολάζ με πορτρέτα της ίδιας της Josephine Baker και άλλων σημαντικών Αφρομερικανίδων γυναικών της τέχνης και του θεάματος, που έντυσαν τους τοίχους της αίθουσας με την ενέργεια και τη μαγευτική τους ομορφιά. Εκτός από το συμβολικό χαρακτήρα γύρω από τη γυναικεία ενδυνάμωση, η συλλογή μαρτυρά και τη στροφή της haute couture σε μία νέα μορφή, κατάλληλη για να φορεθεί και στους δρόμους της πόλης, με το κοινό των κορυφαίων οίκων να στρέφεται, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες αγοράς, στην υψηλή ραπτική, δίνοντας της προβάδισμα στα σημεία έναντι των ready to wear συλλογών.

Τα catwalk looks: