Η Haute Couture συλλογή του οίκου Chanel ήταν αφιερωμένη στην αιώνια κομψότητα των Γαλλίδων

Ναταλία Κατσακιώρη
Η Haute Couture συλλογή του οίκου Chanel ήταν αφιερωμένη στην αιώνια κομψότητα των Γαλλίδων

Όλες οι γυναίκες σύμβολα του γαλλικού στυλ έδωσαν έμπνευση σε μια Haute Couture συλλογή που έμοιαζε αβίαστα elegant.

Tο catwalk του οίκου Chanel στήθηκε μπροστά στο Σηκουάνα. Το ποτάμι που δίνει ζωή και κίνηση στο Παρίσι, την ομορφότερη πόλη του κόσμου, σύμφωνα με πολλούς. Το ανύπαρκτο runway που αντικαταστάθηκε από το πλακόστρωτο, η χαλαρή μουσική, το φυσικό φως και η ανεπιτήδευτη ατμόσφαιρα μας προετοίμασαν για μια συλλογή που πηγάζει από τον πυρήνα του γαλλικού στυλ: την απλότητα και τη διαχρονική κομψότητα. Κλισέ; Πιθανότατα. Έχει όμως κάποια βάση αλήθειας; Αν έχεις ταξιδέψει στο Παρίσι, τότε θα έχεις καταλάβει ότι πρόκειται για τη μοναδική ίσως πρωτεύουσα της Ευρώπης που επιβεβαιώνει με τέτοιο τρόπο τα κλισέ.

Η Haute Couture Fashion Week έκανε πρεμιέρα -Tα highlights από τα shows των Dior και Schiaparelli

Chanel-HC-atm-F23-001.jpg

Η Virginie Viard θέλησε να μας μεταφέρει στην απλότητα του sophisticated σύμπαντος μια γνήσιας Γαλλίδας, που για εκείνη το στυλ και η μόδα είναι βίωμα. Εξάλλου, η creative director του κορυφαίου οίκου έχει αυτή ακριβώς την αντίληψη και για την Chanel. Η Chanel είναι ένα ολοκληρωμένο life style brand, που παράγει ένα είδος δικού της πολιτισμού συνυφασμένο με την προσωπικότητα και τα ρητά της θρυλικής Coco Chanel, μέσα από την επανάσταση που έκανε για χάρη της ο Karl Lagerfeld. Τα στοιχεία εξάλλου της δουλειάς του είναι ακόμη ξεκάθαρα στο έργο της Viard, που έχει μαθητεύσει δίπλα στον καλύτερο μέντορα.

https://www.instagram.com/reel/CuSKjc8LjXf/

Η Caroline de Maigret άνοιξε το Haute Couture Fall 2023 show της Chanel.

Όταν κάνεις μία συλλογή αφιερωμένη στα είδωλα του parisian chic ποια θα μπορούσε να είναι καλύτερη για την έναρξη του show από την Caroline de Maigret, τη συγγραφέα του «How to be Parisian Wherever You Are»; Η ίδια περπάτησε πρώτη με άνεση στο πλακόστρωτο στην όχθη του Σηκουάνα με ένα maxi blue navy παλτό με σταυρωτά, χρυσά κουμπιά και κλασικές γόβες του οίκου Chanel με τετράγωνο χαμηλό τακούνι. Αυτά ήταν εξάλλου και τα παπούτσια που κυριάρχησαν σχεδόν σε όλα τα looks.

Chanel-HC-F23-001.jpg

Στο catwalk είδαμε όλα τα signature στοιχεία του οίκου, τα θρυλικά σακάκια του, τα παντελόνια με πιέτες, τις φούστες με την ψηλή μέση και τα μεγάλα σκισίματα, τα tailored suits σε όλες τις μορφές τους, με φούστα, παντελόνι ή και shorts, αλλά και τα απλικέ πουκάμισα με τα λουλούδια, τους turtelneck λαιμούς και τα αέρινα, διάφανα μανίκια. Όλα τους κατασκευασμένα με μεγάλη δεξιοτεχνία στα ατελιέ του οίκου, ακολουθώντας τις ίδιες τεχνικές εδώ και δεκαετίες. Και όμως ένα haute couture item της Chanel δεν μαρτυρά ποτέ την πολυτέλεια, αλλά ακολουθεί αυτό επί χρόνια την τάση που μόλις ήρθε στο προσκήνιο, το quite luxury. Το διαχρονικά αγαπημένο styling tip κάθε Γαλλίδας.

https://www.instagram.com/reel/CuShG57tihz/

Φυσικά μαλλιά και μακιγιάζ πλαισίωσαν τα looks που έμοιαζαν να αναπαριστούν μια τυπική μέρα στη ζωή μιας Παριζιάνας. Η βόλτα με το σκύλο στις όχθες του Σηκουάνα, ένα γρήγορος περίπατος μετά τη δουλειά, το πέρασμα από το φούρνο και το ανθοπωλείο της γειτονιάς για ένα φρέσκο μπουκέτο λουλούδια. Η basket bag της Jane Birkin δεν θα μπορούσε να λείπει από μια συλλογή tribute στο french chic. Απλά, μεγάλα καλάθια σε φυσικό χρώμα, γεμισμένα με ανθοδέσμες.

Τα καλύτερα looks από το catwalk:

Για το φινάλε η Virginie Viard μας κράτησε το πιο πολυαναμενόμενο look σε κάθε show του οίκου, τη νύφη της Chanel. Ένα 20s inspired φόρεμα, με λεπτές τιράντες και αέρινη, midi φούστα, ντύθηκε με διάφανα μανίκια και preppy γιακά, ενώ το λευκό πέπλο και το ασορτί καλσόν έκλεισαν ονειρικά ένα show που μάγεψε με την απλότητά του και μας έφερε στο μυαλό όλες εκείνες τις γυναίκες που διαμόρφωσαν μια ολόκληρη αισθητική απλώς και μόνο πηγαίνοντας βόλτα το σκύλο τους, μέσα στο μεγάλο, chic παλτό τους.

Chanel-HC-F23-052.jpg