Η Haute Couture Fashion Week έκανε πρεμιέρα -Tα highlights από τα shows των Dior και Schiaparelli

Ναταλία Κατσακιώρη
Η Haute Couture Fashion Week έκανε πρεμιέρα -Tα highlights από τα shows των Dior και Schiaparelli

Δύο από τους μεγαλύτερους οίκους άνοιξαν χθες την αυλαία της Haute Couture Εβδομάδας Μόδας με το δικό τους story telling.

Η Εβδομάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής έκανε το ντεμπούτο της στο Παρίσι εχθές, στις 3 Ιουλίου, με τον οίκο Schiaparelli να έχει και πάλι το πρώτο show της σεζόν, νωρίς το πρωί. Μετά το θόρυβο που προκάλεσαν οι κεφαλές λιονταριών στο τελευταίο catwalk του οίκου και την όλη συζήτηση γύρω από την πρόθεση του Daniel Roseberry να κερδίσει τις εντυπώσεις, ο creative director του ιστορικού οίκου, που κατάφερε να τον φέρει και πάλι στην κορυφή, αποφάσισε να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα. Haute Couture.

Resort 2024: Οι 5 τάσεις από τα τελευταία shows που αξίζει να δοκιμάσεις

https://www.instagram.com/reel/CuPP5VTL6n9/

Ο οίκος Schiaparelli είναι ίσως ένας από τους μοναδικούς οίκους που μπορεί ακόμη να φέρει την ταυτότητα ενός γνήσιου haute couture atelier. Έτσι αυτή τη φορά δεν είδαμε καμιά μοναδική και περίεργη αλληγορία, κανένα ιστορικό concept. Μόνο υπέροχα, σουρεαλιστικά ρούχα, γεμάτα όγκους, σμιλεμένα υλικά πάνω στο γυναικείο σώμα, head pieces και τεράστια πανωφόρια με επιρροές από όλο τον κόσμο. Η χρωματική παλέτα συνοψίζεται και πάλι στα διαχρονικά λευκό-μαύρο-μπλε, χωρίς όμως να ξεχνάει να δίνει το απαραίτητο χρώμα εκεί που χρειάζεται.

https://www.instagram.com/reel/CuO3z1XtkXM/

Τα κοσμήματα και τα μεταλλικά στοιχεία βρέθηκαν σε δεύτερη μοίρα στην Fall 2023 Haute Couture συλλογή του οίκου και αυτό γιατί το όραμα του Roseberry ήταν ξεκάθαρο. Η δεξιοτεχνία και όλη η σουρεαλιστική μαγεία της μόδας έπρεπε να λάμψει. Και τα κατάφερε.

Οι σύγχρονες θεές της Maria Grazia Chiuri.

Δεν υπάρχει καμία συλλογή της Maria Grazia Chiuri που να μην έχει στο επίκεντρό της τη γυναίκα. Κάποιο ιστορικό πρόσωπο ή τη μυθική της υπόσταση, που έχει αγγίξει την τέχνη κάθε περιόδου. Αυτός είναι ο πυρήνας της δημιουργικότητάς της. Αυτή τη φορά επιστρέφει λίγο πιο βαθιά μέσα της και ανακαλεί τις μνήμες μέσα στις οποίες μεγάλωσε, στη Ρώμη. Τις θεές της ελληνικής και ρωμαϊκής μυθολογίας, με τις μαγικές δυνάμεις και την απόλυτη σοφία του σύμπαντος.

https://www.instagram.com/reel/CuPwXw_roUk/

Το ίδιο απλή και δωρική υπήρξε και η Fall 2023 Haute Couture συλλογή του Christian Dior, που κρατώντας όλα τα signature στοιχεία του οίκου, παρουσιάστηκε πιο minimal από ποτέ, πατώντας ακριβώς στην ενδυμασία των μυθικών θεοτήτων με τους μανδύες και τις κάπες, τα αέρινα φορέματα και τα πλισέ που θυμίζουν τις κολώνες του Δωρικού ρυθμού. Η παλέτα της collection αποθέωσε το λευκό και όπως φαίνεται πόνταρε στην αντίθεση των ίδιων των θεοτήτων, όπως περιγράφονται μέσα από τους ποιητές της αρχαιότητας. Από τη μία έχουμε τη «σκληρή», λιτή φορεσιά τους και από την άλλη την αιθέρια μορφή των νυμφών.

Η ίδια η Chiuri έχει βρει τη χρυσή συνταγή να συνδυάζει το φεμινιστικό της πνεύμα με την τεράστια παράδοση του οίκου Dior αλλά και τις εμπορικές προσδοκίες του κοινού σε όλο τον κόσμο, που επιμένει να στηρίζει σταθερά τον γαλλικό οίκο, που έχει κατακτήσει ένα μεγάλο μερίδιο και της ασιατικής αγοράς.

Τα κορυφαία looks από το catwalk: