New York Fashion Week: Το ντεμπούτο του Peter Do για τον Helmut Lang είναι γεγονός

Ναταλία Κατσακιώρη
New York Fashion Week: Το ντεμπούτο του Peter Do για τον Helmut Lang είναι γεγονός

Την πρώτη μέρα της Εβδομάδας Μόδας της Νέας Υόρκης είδαμε και την πρεμιέρα του ταλαντούχου Peter Do ως creative director του Helmut Lang.

Πώς θα ήταν άραγε το να δουλεύεις για το είδωλό σου; Στην περίπτωση του Peter Do, ο Helmut Lang ήταν ένας από τους σχεδιαστές-ήρωες που είχε ως πρότυπο πίσω στην εποχή που δούλευε δίπλα στη Phoebe Philo και τη Celine, έχοντας ξεκάθαρες επιρροές από το έργο του Helmut Lang, ο οποίος αποφάσισε να αφήσει την εταιρία του στο απόγειό της το 2005 και να αποτραβηχτεί από τη μόδα, παραμένοντας πάντα ένας πραγματικός καλλιτέχνης, ο οποίος δημιουργεί μέχρι και σήμερα στο Long Island. O Do δημιούργησε την πρώτη του συλλογή ως creative director του Helmut Lang σαν εκείνος να βρισκόταν ακόμη εκεί, και αυτό ήταν ακριβώς το vibe που μας μετέδωσε.

https://www.instagram.com/p/Cw7zkWmOMm9/

Η «Born to go» collection by Peter Do.

Ο δρόμος, σαν ταξίδι και σαν έννοια ήταν αυτό που ενέπνευσε το creative κομμάτι του show. Ο συγγραφέας Ocean Vuong έγραψε το introduction του show αλλά και ένα ποίημα, το οποίο τυπώθηκε πάνω σε tees και φορέματα, για να μπορεί το κοινό να τα διαβάζει καθώς τα μοντέλα περπατούσαν στο catwalk. «We were born to die. We were born to go». Αυτό το dark και παράλληλα αισιόδοξο, αλλά και πέρα για πέρα ρεαλιστικό μοτίβο ζωής, έγινε και η έμπνευση για το minimal στήσιμο του σκηνικού με ολόλευκο φόντο και τα λόγια του συγγραφέα να είναι τυπωμένα στο πάτωμα του catwalk, κάνοντας ένα tribute στο πρώτο κατάστημα του σχεδιαστή στην 80 Greene Street.

hemlnutlang_peterdo_fw24-(6).jpg

Ολόκληρη η συλλογή είχε ως όφειλε- πολλά στοιχεία από το θρυλικό αρχείο του Hemlut Lang και το έργο του, μιας και ο ίδιος θεωρείται μέντορας πολλών σχεδιαστών που ακολούθησαν τη new modern minimalistic αισθητική του, όπως ο Raf Simons, η Phoebe Philo και τώρα ο Peter Do. Ο ίδιος είχε πάντα τη μαγική ικανότητα να μετατρέπει το πιο απλό και casual κομμάτι σε ένα διαχρονικά μοντέρνο item, που ξεχώριζε με τις γραμμές και τις λεπτομέρειές του. Το ίδιο προσπάθησε να κάνει και ο Do, ο οποίος λίγο-πολύ ακολουθούσε την ίδια αισθητική και στο προσωπικό του brand, που φέρει το όνομά του.

Φθινοπωρινές τάσεις 2023: Τα must φορέματα της σεζόν

hemlnutlang_peterdo_fw24-(9).jpg

Στο catwalk είδαμε ανδρόγυνα πουκάμισα και tailored παντελόνια με low waste, δερμάτινες μπότες και πλεκτά σε ρευστές γραμμές, plain πανωφόρια και jumpsuits αλλά και all over printed sets σε χρώματα, που φέρνουν τους δρόμους της πόλης στο μυαλό μας. Από την πρώτη καμπάνια του νέου creative director εξάλλου είχαμε δει τους δρόμους της Νέας Υόρκης να παίζουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στο όραμά του, επαναφέροντας στα κίτρινα ταξί της πόλης τις διαφημιστικές πινακίδες Helmut Lang, μια κίνηση που πίσω στο χρόνο, είχε θεωρηθεί ιδιαίτερα ανατρεπτική για ένα luxurious και ανατρεπτικό οίκο μόδας.

hemlnutlang_peterdo_fw24-(15).jpg

Το highlight στοιχείο ωστόσο από το μεγάλο αρχείο του Lang παρουσιάστηκε ήδη από το πρώτο look του show και δεν είναι άλλο από τα seat belt straps, που περνάνε μπροστά στο στήθος και μέσα στη ζώνη του παντελονιού, ένα στοιχείο από τα bondage clubs, που ο Helmut Lang είχε κάνει appropriate με το δικό του μοναδικό τρόπο.

https://www.instagram.com/p/Cw8mVylOUbt/

Συνολικά ήταν ένα show που μας έδωσε μια πρώτη γεύση από το όραμα του Peter Do για τον οίκο και μας θύμισε για λίγο την αισθητική του κορυφαίου σχεδιαστή, φέρνοντας μας ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό που θα μπορούσε να γίνει ο οίκος μετά την αποχώριση του ιδρυτή του. Μπορεί η σωστή διαδοχή να άργησε, αλλά σίγουρα τώρα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να ξαναδούμε τον οίκο στην κορυφή του ready to wear.

Τα καλύτερα looks από το catwalk: