NYFW: Το show των Proenza Schouler ήταν μια ωδή στον σύγχρονο urban μινιμαλισμό

Ναταλία Κατσακιώρη
NYFW: Το show των Proenza Schouler ήταν μια ωδή στον σύγχρονο urban μινιμαλισμό

Το νέο μονόγραμμα του οίκου είναι γεγονός και ακολουθεί την τάση της εποχής.

Jack McCollough και Lazaro Hernandez. Ένα δίδυμο που έχει πλέον ταυτιστεί απόλυτα με το urban chic πνεύμα της Νέας Υόρκης και είναι κατά τη γνώμη μου ένα χαρακτηριστικό δείγμα αυτού που μας αρέσει να ονομάζουμε minimal chic aesthetic. Αυτή είναι η ιδεατή, fashion πλευρά της Νέας Υόρκης, όπως την έχουμε στο μυαλό μας, raw και sophisticated, αυθεντική και ριζοσπαστική, άνετη και επίκαιρη, τολμηρή και πρωτότυπη. Κάπως έτσι ήταν για άλλη μια φορά και το SS24 show των Proenza Schouler, που έπιασαν την άκρη του κουβαριού, ακριβώς από εκεί που την άφησαν στη συλλογή τους για το Φθινόπωρο/Χειμώνα του 2023.

proenza_schouler-(3).jpg

Εξάλλου το DNA ενός brand είναι σίγουρα αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει και που στην πραγματικότητα το προφυλάσσει από τον κίνδυνο της κοινοτυπίας και των όποιων ακραίων εφήμερων micro trends, που έχουμε δει να παρασύρουν ακόμη και σχεδιαστικούς κολοσσούς. Αυτό που είδαμε στο catwalk είχε κάτι από το παλιό ύφος του Helmut Lang μαζί με την πάντα σταθερή «γεωμετρία» των πατρόν των Proenza Schouler, που έφεραν κοντά όλα τις 90s επιρροές των Raf Simons, Martin Margiela και Tom Ford. Δημιούργησαν έτσι την απόλυτη γκαρνταρόμπα του σήμερα.

https://www.instagram.com/reel/CxAI05GIJYz/

Το show πραγματοποιήθηκε σε ένα από τα γνώριμα plain σκηνικά που επιλέγει το δίδυμο πάντα για τα catwalks, στο κτίριο της Phillips, με το λευκό να είναι και πάλι το χρώμα της μέρας και το runway να μοιάζει με μια φυσική βόλτα των μοντέλων στους δρόμους της πόλης.

New York Fashion Week: Το ντεμπούτο του Peter Do για τον Helmut Lang είναι γεγονός

Το minimalistic νέο μονόγραμμα του οίκου σηματοδοτεί την νέα εποχή του urban clothing.

Το πόσο σημαντικό είναι ένα αναγνωρίσιμο μονόγραμμα στον κόσμο της μόδας και της branded πολυτέλειας, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να το αναλύσουμε. Βέβαια, το νέο μονόγραμμα των Proenza Schouler, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο show δεν είναι σαν τα άλλα, έτοιμο δηλαδή να γίνει ένας all over printed καμβάς για mini shoulder bags, αλλά μοιάζει πιο πολύ με ένα soft σχέδιο, που σχηματίζει τη γυναικεία φιγούρα με έναν τρόπο και ταιριάζει τέλεια στον πέτο των κοντών knitwears που είδαμε στη συλλογή.

https://www.instagram.com/reel/Cw-TQQNMc4S/

Το tailoring πρωταγωνίστησε και πάλι, με τα σακάκια της συλλογής και τα low rise office παντελόνια που είδαμε να δημιουργούν αυτόματα μια everyday ρουτίνα, όπως θα ήθελε η κάθε μία από εμάς να τη χτίσει με κομμάτια που να διατηρούν την κομψότητα και το polished style τους, ενώ ταυτόχρονα έχουν κάτι από τη loose χαλαρότητα των 90s. Στα απόλυτα highlights της βραδιάς έχουμε τα structured πανωφόρια, τα mesh φορέματα σε έντονα χρώματα, το λευκό που φαίνεται να είναι το χρώμα της επερχόμενης άνοιξης για τους Jack McCollough και Lazaro Hernandez, αλλά και τα bleached denim παντελόνια τους, που απέδειξαν ότι υπάρχει τρόπος τελικά να πεισθούμε και πάλι να φορέσουμε το οτιδήποτε ξεβαμμένο.

proenza_schouler-(2).jpg
proenza_schouler-(4).jpg

Η λεπτομέρεια των πολύχρωμων καλσόν που φορέθηκαν με φορέματα και παντελόνια, και συμπληρώθηκαν με ψηλοτάκουνα thong sandals, ήταν και η πιο ιδιαίτερη στιγμή του show, δύο σχεδιαστών που φαίνεται ότι ξέρουν τι θέλουν πολύ καλά. Ξέρουν τη γυναίκα για την οποία σχεδιάζουν και δεν θα την υπέβαλαν σε κανενός είδους κοινωνικό πείραμα (aka Balenciaga), αλλά θα κάνουν τις μέρες της απλές, ποιοτικές, κομψές και φυσικές. Με κάποιες νότες χρώματος και μια πνοή των cool δεκαετιών που μας ανέθρεψαν. Ένα ξεκάθαρο vision σε ένα κόσμο γεμάτο σύγχυση. Το λες και ξεκούραση.

proenza_schouler-(8).jpg

Tα looks από την SS24 collection: