MFW: Ο «άψογος» Ferragamo, ο tailored expert Jil Sander και ο κόσμος αλλιώς από την Bottega Veneta

Ναταλία Κατσακιώρη
MFW: Ο «άψογος» Ferragamo, ο tailored expert Jil Sander και ο κόσμος αλλιώς από την Bottega Veneta

Tα πιο ενδιαφέροντα στιγμιότυπα από τα τελευταία shows στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου.

Σήμερα ολοκληρώνεται η Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου και οι δύο τελευταίες μέρες ήταν σίγουρα και οι πιο ανατρεπτικές και ενδιαφέρουσες με πολλούς οίκους της γειτονικής χώρας να παρουσιάζουν τις νέες τους συλλογές και να κερδίζουν το χειροκρότημα του κοινού. Ο καθένας για έναν ξεχωριστό λόγο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το σύγχρονο και εμπνευσμένο quite luxury style κερδίζει έδαφος, κατακλύζοντας τις τάσεις της επερχόμενης άνοιξης.

Η νέα Gucci era του Sabato De Sarno είναι γεγονός -Και ο διχασμός ξεκίνησε ήδη

O Maximilian Davis είναι ο σχεδιαστής του σύγχρονου urban chic.

Από την πρώτη στιγμή που ο Maximilian Davis ανέλαβε τα ηνία του οίκου Ferragamo, η φράση στο στόμα όλων μας ήταν μάλλον η ίδια. «Watch out for this guy!». Το next big thing της παγκόσμιας μόδας βρίσκεται στην Ιταλία και αποδεικνύει ότι το ταλέντο και η συστηματική δουλειά, φυσικά αποδίδουν. Μετά από δύο extra red σεζόν, που πέρασε ο ίδιος με το ζεστό κόκκινο να πρωταγωνιστεί στα shows του και τις συλλογές του, η παλέτα της SS24 collection του οίκου καθάρισε, για να δώσει τη θέση της στο elegant μαύρο, το πράσινο, το λευκό της κρέμας και τις διχρωμίες τους.

Ferragamo-S24-067.jpg

Απλότητα, tailoring, νέες φόρμες χωρίς να είναι κραυγαλέα ανατρεπτικές και τα σωστά -για την ακρίβεια τα ολόσωστα- αξεσουάρ κέρδισαν την καρδιά του κοινού από το πρώτο κιόλας look που είδαμε στο catwalk. Ο Davis έχει έναν μοναδικό τρόπο να κάνει σημερινό το οτιδήποτε πιάσει στα χέρια του, είτε αυτό είναι ένα σακάκι με σκιστά μανίκια μέχρι τον αγκώνα, είτε ένα δερμάτινο σύνολο, είτε ένα midi φόρεμα με όγκο και ελαφρά puffy μανίκια. Μιλάμε για την καθημερινή γκαρνταρόμπα κάθε γυναίκας που βρίσκεται σε μία πόλη, έχει σύνδεση με το σώμα και το χαρακτήρα της και θέλει να χτίσει μια ντουλάπα γεμάτη ενδιαφέροντα basics, που δεν θα είναι βαρετά και ανέμπνευστα, αλλά θα έχουν δυναμισμό, χρώμα και shapes που κάνουν τη διαφορά.

Ferragamo-S24-001.jpg
Ferragamo-S24-047.jpg

Τα αξεσουάρ έκλεψαν τις εντυπώσεις και ήταν οι νέες, μεγάλες τσάντες σε vinyl και κροκό που ξεχώρισαν και απέδειξαν ότι έφτασε αυτή η στιγμή ωριμότητας του Davis, για να ασχοληθεί συστηματικά με το κομμάτι του accessorizing. Γιατί ως γνωστόν, εκτός από τη γενική παραδοχή του ταλέντου του, πρέπει να ακολουθήσει και η αντίστοιχη εμπορική αναγνώριση, η οποία στο κομμάτι του luxury βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην it bag.

https://www.instagram.com/reel/CxidAEisQF5/

Δεν υπήρξε ούτε ένα look που να μην είναι υπέροχο. To παραπάνω γενικό σχόλιο του instagrammer και fashion editor Stylenotcom, μπορεί να μας μεταφέρει το κλίμα στην ολόλευκη αίθουσα, μετά το τέλος του show.

Jil Sander: Τα shorts suits έγιναν πιο chic από ποτέ.

Δεν υπήρξε μέχρι στιγμής κανένα show που να μην είδαμε το no pants trend, έτσι όπως το έχει μεταφράσει ο κάθε σχεδιαστής και ο κάθε οίκος ανάλογα με την αισθητική του. Τι θέλω να πω με αυτό; Ότι φυσικά και οι τάσεις, που αναπαράγονται πλέον ακόμη περισσότερο και πολύ πιο γρήγορα στους δρόμους και στα social media, επηρεάζουν το έργο του κάθε creative director. Αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος που θα τις διαπραγματευτεί. Έτσι, οι Luke και Lucie Meier, το σχεδιαστικό δίδυμο του Jil Sander, κατάφερε να στρέψει και πάλι τα βλέμματα στο ιταλικό brand με αυτόν ακριβώς τον τρόπο.

https://www.instagram.com/reel/CxivaiwrUjL/
Jil-Sander-S24-001.jpg

Και στην περίπτωσή τους το κομμάτι που διαπραγματεύτηκαν άψογα ήταν το tailoring. Το καλό tailoring δεν λείπει ευτυχώς από το προσκήνιο με όλα αυτά τα υπερταλαντούχα ατελιέ να δουλεύουν πίσω από κάθε collection. Αυτό που λείπει είναι η πρωτοτυπία και οι ενδιαφέρουσες, νέες προοπτικές σε ένα στοιχείο άκρως απαραίτητο για την γκαρνταρόμπα ανδρών και γυναικών. Τι είδαμε, λοιπόν;

Jil-Sander-S24-021.jpg

Είδαμε shorts suits σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, με τεράστια boxy σακάκια, πουκάμισα με structured στοιχεία, βερμούδες και shorts με προσεγμένες λεπτομέρειες, αλλά και αντίστοιχες καμπαρντίνες, και εξαιρετικά φορέματα στο minimal cool shape που ψάχνουμε για να σπάσουμε λίγο την ανία. Και το συγκεκριμένο show μόνο βαρετό δεν ήταν.

Το styling ήταν ένα επίσης εξαιρετικά επιτυχημένο κομμάτι της παρουσίασης, με τα σκουφάκια και τα πέδιλα μαζί με τις ασορτί κάλτσες να δίνουν τη δική τους cozy άποψη στην άνοιξη, όταν οι περισσότεροι σχεδιαστές ποντάρουν στα ημιδιάφανα florals. Γήινη και ουσιαστική η συλλογή του Jil Sander μας έδωσε έναν καλό να ξαναβάλουμε τα shows του οίκου στα must watch του fashion week.

O Matthieu Blazy έδωσε νόημα σε όλους του πόθους μας.

Το ότι ο Matthieu Blazy έχει κάνει το απόλυτο matching με την Bottega Veneta είναι ένα γεγονός που αποδείχθηκε πολύ γρήγορα. Η μαγική του ιδιότητα να μετατρέπει το απλό και συνηθισμένο σε κάτι το απίστευτο αλλά και το εξεζητημένο είναι όμως αυτό που τον έκανε να ξεχωρίσει στη θέση του creative director ενός οίκου, ο οποίος είχε ταυτιστεί στη συνείδηση του κοινού με τα δερμάτινα είδη. Ερχόμενοι στο σήμερα βλέπουμε ένα brand, που έχει γίνει συνώνυμο όλων μας των προσδοκιών, το οποίο συνδυάζει την απλότητα με τις νέες τεχνικές κατασκευής και το απρόοπτο με το συνηθισμένο.

Bottega-Veneta-S24-001.jpg

Ένα ολόσωμο κορμάκι σε μαύρο, ένα ζευγάρι mules από λουστρίνι και μια XXXL τσάντα (όλες σχεδόν οι τσάντες του οίκου για την SS24 season είναι τεράστιες) στη signature δερμάτινη πλέξη της Bottega Veneta ήταν αρκετά για να ανοίξουν το show. Τα πλεκτά τους ήταν για άλλη μια φορά μνημειώδη, με χρώματα κρόσσια και μοτίβα να τα κάνουν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της συλλογής. Το ίδιο και τα γλυπτά φορέματά τους, τα δερμάτινα items σε έντονα χρώματα και τα φορέματα γλυπτά, που εμφανίστηκαν στο τέλος.

Bottega-Veneta-S24-010.jpg
Bottega-Veneta-S24-070.jpg

Παρόλο που ο ίδιος ο Blazy δεν συνηθίζει να το φωνάζει, ο ίδιος είναι ένας σχεδιαστής που λειτουργεί υπό το πρίσμα ενός μεγάλου concept. Αυτή τη φορά για παράδειγμα θέλησε να ζωγραφίσει ξανά τον κόσμο με τα δικά του χρώματα, δημιουργώντας ένα μοτίβο που έβαψε το πάτωμα σαν ένα νέο παγκόσμιο χάρτη μαζί με μία πυξίδα. Το ευτύχημα στην περίπτωσή του είναι ότι καταφέρνει να συνδυάσει αυτή την ονειρική, ρομαντική ιδέα του με το πρακτικό κομμάτι της τεχνικής κατασκευής, δίνοντάς μας κάθε φορά μια dreamy γκαρνταρόμπα, που μας κάνει να νιώθουμε ότι είμαστε ο εαυτός μας. Μόνο λίγο πιο edgy και με ένα στοιχείο δέρματος πάνω μας.

Δείτε ολόκληρο το show: