MFW: Η SS24 συλλογή του οίκου Prada θέλησε να αφήσει τα ρούχα να «μιλήσουν» -Και το έκαναν

Ναταλία Κατσακιώρη
MFW: Η SS24 συλλογή του οίκου Prada θέλησε να αφήσει τα ρούχα να «μιλήσουν» -Και το έκαναν

Σε ένα show με τη γνωστή minimal αισθητική η Prada θέλησε να μιλήσει για τα μυστικά κατασκευής των ρούχων της.

«Κουράστηκα να μιλάω πια για ιδέες -ας μιλήσουμε για ρούχα». Αυτή η φράση της Miuccia Prada στα back stage του show έδειξε λίγο πολύ και το πνεύμα του οίκου Prada από εδώ και στο εξής. Έναν οίκο που έχει γίνει talk of the town από τότε που ο Raf Simons ένωσε τις δυνάμεις τους με την ιδιοφυή Miuccia και κατάφεραν να βάλουν τον ιταλικό οίκο και πάλι στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων παγκοσμίως. Γιατί η Prada είναι φιλοσοφία, είναι ιδέα, όσο και αν η creative director του οίκου θέλει να αφήσει για λίγο πίσω της το αφήγημα περί μόδας, καλλιτεχνικής δημιουργίας και ρούχα που τελικά είναι εμπνευσμένα ή όχι.

Prada-S24-001.jpg

Ωστόσο, όταν έχεις αποδείξει ότι δεν στερείσαι έμπνευσης, ότι είσαι στην ουσία trend maker και όχι follower, έρχεται η στιγμή που θέλει να δημιουργήσεις απλώς ωραία ρούχα. Και να εξηγήσεις τα πάντα για αυτά. Ίσως η στιγμή αυτή να μην ήρθε καθόλου τυχαία για την Prada, που αποφάσισε να κάνει μια συλλογή αφιερωμένη στο craftmanship, τη χρονιά που ο Fabio Zambernardi, ο επί σχεδόν 30 χρόνια design director του ατελιέ, αποσύρεται από την ενεργό δράση. Ο ίδιος μας χαιρέτησε στο τέλος του catwalk δίπλα στους δύο head designers του οίκου και αποθεώθηκε από το κοινό.

Prada-S24-002.jpg

H SS24 συλλογή της Max Mara μας συστήνει το νέο land girl look με φόντο τη σύγχρονη μεγαλούπολη

Τα flawless φορέματα του οίκου Prada μας ταξίδεψαν σε ένα minimal σύμπαν.

Η σταθερή αισθητική της Prada ήταν εκεί. New age, all day στολές για τις γυναίκες που αγαπούν το 90s minimal vibe και το statement κομμάτια. Τα μαλλιά όλων των μοντέλων τραβήχτηκαν πίσω με head bands, αφήνοντας τα ρούχα να δημιουργήσουν μόνα τους το πλαίσιο, που επιθυμούσαν οι σχεδιαστές, χωρίς παρεμβολές, χωρίς περιττά λόγια, χωρίς extra χρώμα. Και μέσα στα πρώτα δύο looks εμφανίστηκε στο catwalk και το φόρεμα που είναι η πιο πολυσυζητημένη εικόνα της ημέρας. Απλά, αμάνικα, midi dresses με ψηλή λαιμόκοψη από pastel οργάντζα που ντύθηκαν με ένα πέπλο από μεταξωτή γάζα. Ο τρόπος με τον οποίο τοποθετήθηκαν τα κομμάτια του υφάσματος πάνω στη βάση του φορέματος ήταν απλά μαγικός, δημιουργώντας το εφέ μιας φιγούρας που επιπλέει μέσα στο νερό και τα ρούχα του κινούνται μέσα στην παλινδρόμησή του.

https://www.instagram.com/p/Cxda49foxvT/

Φυσικά και είδαμε αβίαστα κομψό tailoring, που ενώ είχε δυνατά δομημένους ώμους κατέληγε σε loose overshirts με μαλακά πέτα και cropped shapes. Jackets εξοχής με δερμάτινα πέτα φορέθηκαν μαζί με διάφανες φούστες, micro mini σορτσάκια συνδυάστηκαν με σακάκια και ζώνες, ενώ το δέρμα δέθηκε σε δημιουργικά patchworks και στολίστηκε με studs και κεντήματα, που μπήκαν σε ιδιαίτερα looks σαν ένα ξεχωριστό mix print. Ένα από τα κυριότερα highlights της συλλογής ήταν τα κρόσσια, που μπήκαν σε πουκάμισα, φούστες, αλλά και ζώνες με προσαρτημένα κρόσσια, οι οποίες κατασκευάστηκαν σαν κανονικά κοσμήματα, όπως δήλωσε ο Raf Simons, τονίζοντας την επιτυχία -και φυσικά τον κόπο- που κατέβαλε το ατελιέ για να μπορέσει να μας δώσει printed κρόσσια, που να ταιριάζουν απόλυτα με τα λουλούδια του υφάσματος.

Στις λεπτομέρειες προσέξαμε τα mules με το τρίγωνο της Prada στο τακούνι τους, αλλά και τις βραδινές τσάντες που αντί για κούμπωμα είχαν ένα μικροσκοπικό, γλυπτό κεφάλι, εμπνευσμένο από τη συλλογή του παππού της Miuccia Prada, ο οποίος λάτρευε τέτοιου είδους μοναδικά μικροαντικείμενα.

Prada-clp-S24-103.jpg
Prada-clp-S24-058.jpg

«Δεν θέλαμε να φιλοσοφήσουμε, να προτείνουμε ιστορίες για ρούχα. Για αυτήν τη συλλογή, θέλαμε να εστιάσουμε στη δουλειά - τις μεθόδους και τις τεχνικές, την αξία», δήλωσε η Miuccia Prada. «Υπάρχει σεβασμός για τη δουλειά μας ως σχεδιαστές και την ίδια την πράξη της κατασκευής των ρούχων. Τα ρούχα λένε τα πάντα».

Prada-S24-049.jpg

Το χιτσκοκικό soundtrack του catwalk από την άλλη ήρθε αφενός να συμπληρώσει τα looks της συλλογής, και αφετέρου να αποδείξει ότι ο οίκος Prada, τουλάχιστον όσο η Miuccia Prada βρίσκεται στο τιμόνι του, δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει χωρίς έμπνευση, χωρίς ιδέα, χωρίς το urban παραμύθι που την έχει οδηγήσει στην κορυφή. No matter what.

Δείτε ολόκληρο το show: