PFW: Η Sarah Burton αφιέρωσε την τελευταία της συλλογή στον μέντορά της Lee Alexander McQueen

Ναταλία Κατσακιώρη
PFW: Η Sarah Burton αφιέρωσε την τελευταία της συλλογή στον μέντορά της Lee Alexander McQueen

Τα εντυπωσιακά κομμάτια αρχείου, το συγκινητικό φινάλε και τα δάκρυα της Naomi Campbell.

Είκοσι έξι ολόκληρα χρόνια στην ίδια επαγγελματική οικογένεια. Αρχικά στο πλευρό του Lee Alexander McQueen ως το δεξί του χέρι και βασική σχεδιάστρια του ατελιέ του, η Sarah Burton ήταν η μόνη που θα μπορούσε να αναλάβει τα ηνία του οίκου μετά τον ξαφνικό χαμό του εμπνευστή και δημιουργού του. Όταν, όμως, έχεις μαθητεύσει και διαμορφωθεί δημιουργικά δίπλα σε ένα «οδοστρωτήρα» όπως ο ίδιος ο Alexander McQueen δύσκολα μπορείς να ξεφύγεις από τη γραμμή που σου έχει δώσει ένας τόσο συναρπαστικός μέντορας.

alexandermcqueenss24-(16).jpg

Κάπως έτσι κινήθηκαν και τα χρόνια της Sarah Burton ως creative director του βρετανικού οίκου, ακολουθώντας την αισθητική που έθεσε ο Lee από την πρώτη κιόλας στιγμή που εμφανίστηκε στη σκηνή της μόδας, εξελίσσοντας φυσικά τα σχέδιά του και φέρνοντάς τα στο σήμερα, αξιοποιώντας πάντα και με τεράστιο σεβασμό το πολύτιμο αρχείο του, χωρίς ωστόσο να καταφέρει ποτέ να κάνει το επόμενο βήμα για τον McQueen. Ο όμιλος Kering αποφάσισε, λοιπόν, ότι ήρθε η στιγμή για αυτό το επόμενο βήμα και έτσι το συναινετικό διαζύγιο με την εξαιρετική Burton βγήκε συναινετικό.

Wearing vs Styling: Το μεγαλύτερο trend στα social media έγινε αφορμή για άλλο ένα fashion debate

alexandermcqueenss24-(21).jpg

Το τελευταίο της show λοιπόν για τον αγαπημένο της Alexander McQueen παρουσίασε χθες η Sarah Burton στο Παρίσι σε μια βραδιά γεμάτη μνήμες, συγκίνηση, ομορφιά, tailoring και της τελευταίας ίσως φωνής που ζει, εμπνέεται και δημιουργεί μέσα από το μυαλό του ίδιου του Lee. Η ίδια αφιέρωσε τη συλλογή στον μέντορά της «του οποίου η επιθυμία ήταν πάντα να ενδυναμώνει τις γυναίκες,» όπως έγραψε στο σημείωμά της. Η collection ονομάστηκε Anatomy II και είχε ως έμπνευση της όλα τα διαχρονικά και θεμελιώδη αρχειακά μοτίβα του οίκου. Τη γυναικεία ανατομία, την βασίλισσα Elizabeth I, το ματωμένο κόκκινο τριαντάφυλλο του Lee και την ασυμβίβαστη καλλιτέχνη Magdalena Abakanowicz.

alexandermcqueenss24-(11).jpg

Τα looks που είδαμε στο catwalk μετέδωσαν την ίδια συγκίνηση της ομάδας, ενώ δημιουργούσε το κύκνειο άσμα της Burton. Μοτίβα με blood red roses, δυνατό tailoring με τους χαρακτηριστικούς ώμους του McQueen, τα αγαπημένα του κρόσσια και τα φορέματα-γλυπτά με λουλούδια και μοτίβα που χτίζουν ένα item-κλουβί για το γυναικείο σώμα. Τα corsets με δέρμα και scoop ντεκολτέ, αλλά και οι αγαπημένοι χρωματική συνδυασμοί του Lee με το ασημί και το λευκό, αλλά και το μαύρο με το κόκκινο είχαν μια ισχυρή παρουσία στο show. Θυμηθήκαμε κάτι από τα ανατομικά «τέρατα» του ίδιου του Alexander McQueen και μπήκαμε -ίσως για τελευταία φορά στο σκοτεινό, θηλυκό του σύμπαν, ένα σύμπαν που μέσα από το αίμα και τη γύμνια του, γινόταν με ένα μαγικό τρόπο πιο empowering από οτιδήποτε άλλο είχες δει μέχρι τότε.

Catwalk looks:

Το show άνοιξε η Kaia Gerber και το έκλεισε η απαστράπτουσα Naomi Campbell, που με δάκρυα στα μάτια έκανε το τελευταίο της περπάτημα με ρούχα της Sarah Burton για τον Alexander McQueen. H Burton εμφανίστηκε στο catwlak για να αποθεωθεί, αγκαλιάζοντας όλους τους αγαπημένους τους φίλους και λέγοντας αντίο στο μεγαλύτερο δημιουργικό κομμάτι της ζωής της.

alexandermcqueenss24-(14).jpg
https://www.instagram.com/reel/Cx08gQAoz4L/

Υπήρξε σίγουρα ένα άξιος συνεχιστής της κληρονομιάς του Lee, αλλά και μια γυναίκα που μπόρεσε να ισορροπήσει μετά το χαμό μια ιδιοφυίας. Ήταν η θηλυκή δύναμη στο πλευρό του και μία από τις ελάχιστες γυναίκες στη θέση του creative director, ας μην το ξεχνάμε, και ας ελπίσουμε να συνεχιστεί η γυναικεία διαδοχή.

https://www.instagram.com/reel/Cx0x5DYqs3X/