PFW highlights: O Demna Gvasalia αφήνει πίσω το φόβο και ο Valentino αποθεώνει το γυναικείο σώμα

Ναταλία Κατσακιώρη
PFW highlights: O Demna Gvasalia αφήνει πίσω το φόβο και ο Valentino αποθεώνει το γυναικείο σώμα

Δύο shows που συνεπήραν το κοινό, το καθένα για το δικό του λόγο.

Είναι ένας σχεδιαστής πιστός στην έννοια του φεμινισμού. Την πραγματική έννοια του φεμινισμού. Ο Pierpaolo Piccioli αγαπά τις γυναίκες και στέκεται πάντα στο πλευρό τους χωρίς να τις απογοητεύει. Μετά τα εντυπωσιακά ρούχα των προηγούμενων σεζόν, ο οίκος Valentino κάνει μια στροφή στην απλότητα, τη διακριτική πολυτέλεια και τα items με ξεκάθαρες γραμμές, που βασίζονται στην κορυφαία ποιότητα και τις αξεπέραστες haute couture τεχνικές του ιταλικού ατελιέ, τις οποίες ο οίκος πλέον χρησιμοποιεί και στις ready to wear συλλογές του.

385036120_831995941999789_8904548594332007990_n.jpg

Αυτό το show ήταν αφιερωμένο στο γυναικείο σώμα, την ομορφιά του, την κίνησή του και τις ιδιαιτερότητες που παίρνει η μόρφη του. Το σώμα, λοιπόν, εδώ λειτούργησε ως εκπρόσωπος της ελευθερίας, ως έμβλημα της χειραφέτησης. Και η κεντρική ιδέα πίσω από αυτή τη συλλογή ήθελε να φέρει στο προσκήνιο έναν θεμελιωδώς φεμινιστικό στόχο - την ανεξαρτησία του σώματος από το ανδρικό βλέμμα ή την κοινωνική προσδοκία. Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα με τα οποία παλεύει -και πάλευε πάντα- η γυναίκα.

385531125_1787706628332807_5912174193727032354_n.jpg

Έτσι, λοιπόν, είδαμε στο catwalk απλές γραμμές, λιτές γεωμετρίες, με προσεγμένη χρωματική παλέτα, ποντάροντας κυρίως στο λευκό και το μπεζ της άμμου και δίνοντας ένταση με κόκκινο, πράσινο και κάποια ελάχιστα denim pieces. Σίγουρα τα πιο εντυπωσιακά items ήταν τα ιδιαίτερα απλικέ, αλλά και τα μαγικά perforated items, που είχαν επεξεργαστεί πολλά ιδιαίτερα υλικά όπως το δέρμα ακόμα και το τζιν με τον ίδιο τρόπο.

71c0c2a6-7f17-4b46-9a12-f4c2580a2739.jpg

Τα prints σε αυτή τη συλλογή ήταν ανύπαρκτα και αντικατστάθηκαν από textured υφάσματα στην ίδια λογική με τα ανάγλυφα, διάτρητα items που ήταν και το απόλυτο highlight. Mini φορέματα και σακάκια φορεμένα χωρίς παντελόνι, maxi skirt suits και micro mini σχέδια συνδυασμένα με παλτό, αλλά και κάποια fishnet like φορέματα και sets, συμπλήρωσαν τα looks της υπόλοιπης collection που είχε επιρροές και από τον αρχαιοελληνικό σχεδιασμό.

Fall bags: Οι 5 μεγαλύτερες τάσεις στις τσάντες του φθινοπώρου

Catwalk looks:

Για άλλη μια φορά αυτό φυσικά που μας έκανε και πάλι να λατρέψουμε τον Pierpaolo Piccioli ήταν η μαγική ατμόσφαιρα που δημιούργησε στο show του με χορεύτριες ντυμένες με κορμάκια στον τόνο του δέρματός τους να χορεύουν καθόλη τη διάρκεια του runway.

Δείτε ολόκληρο το show:

Demna Gvasalia όπως παλιά.

«Ένιωθα πολύ μόνος». Ο Demna Gvasalia είπε την αλήθεια του. Επιτέλους. Σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο μετά το σκάνδαλο του Balenciaga, που ανάγκασε τον οίκο να αποσύρει μία σειρά από καμπάνιες τους και τον ίδιο τον Demna Gvasalia να απολογηθεί δημόσια, ο creative director του ιστορικού maison επέστρεψε σε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα, σε αυτό που πραγματικά είναι. Ένας edgy, ακραίος δημιουργός.

Balenciaga-PO-S24-001.jpg

Μιλώντας στους δημοσιογράφους για το τελευταίο του ready to wear show είπε, «Κοιτάζοντας πίσω το show, πραγματικά το μισώ. Είναι ένα καλο show, αλλά είναι πολύ εκλεπτυσμένo. Από πολλές απόψεις ήταν μια επίδειξη φόβου. Δεν μου αρέσει κάτι που είναι pollished. Μου αρέσει τα rough πράγματα. Αυτή είναι η αισθητική μου και πρέπει να μείνω πιστός σε αυτό. Αυτό που έδειξα σήμερα ήταν ίσως η πιο προσωπική και η πιο αγαπημένη μου συλλογή, γιατί αφορούσε εμένα, αφορούσε την ιστορία μου».

https://www.instagram.com/reel/Cx2u6i9oV4_/

Έτσι αυτή τη φορά η αλήθεια είναι ότι τα έδωσε όλα στην παρουσίαση και το casting του show, γιατί η actual συλλογή δεν ήταν μακριά από τα αγαπημένα looks του Demna, τα οποία είχε δημιουργήσει σε προηγούμενες συλλογές του. Ήταν μια γιορτή του εαυτού του, μια αποδοχή του ποιος είναι, μια γιορτή της προσωπικότητάς του και όλων όσων πέρασε για να έρθει σε αυτή τη θέση, κινδυνεύοντας να το χάσει λόγω κάποιων λανθασμένων κινήσεων. Και έτσι ανέβηκαν στο catwalk όλοι οι αγαπημένοι του άνθρωποι, όλοι εκείνοι που τον στήριξαν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή της ζωής του. Έτσι το show άνοιξε η μαμά του, με την Paloma Elsseser και πολλές ακόμη αγαπημένες του υπάρξεις να περματάνε στο catwalk, ενώ στο soundtrack ακούσαμε τη φωνή την Isabelle Huppert να διαβάζει τις οδηγίες ραφής ενός Baleciaga jacket. Αυτή ήταν και η πρόσκληση του show, την οποία έλαβαν γραπτά οι καλεσμένοι. To 88o look που είδαμε στο Instagram account του οίκου ποθυ φορέθηκε από την Kim Kardashian δεν εμφανίστηκε τη βραδιά του show.

Το front row ήταν και πάλι λαμπερό με τις Naomi Campbell, Paris Hilton και Emily Ratajkowski να είναι κάποιες από τις παρουσίες της βραδιάς. «Η μόδα θα έπρεπε να είναι διασκεδαστική!» δήλωσε στο τέλος ο Demna Gvasalia. Φυσικά και συμφωνούμε με αυτό και με την αυθεντική έκφραση του κάθε καλλιτέχνη, αλλά προσωπικά δεν νομίζω ότι ήθελα να ακούσω τον Demna Gvasalia να καίει μια συλλογή του. Μια συλλογή που δημιούργησε μαζί με την ομάδα του και που τότε υποστήριξε. Αλλά μάλλον οι κανόνες του marketing είναι ισχυρότεροι.