Haute Couture: 5 πράγματα που δε γνωρίζατε για την υψηλή ραπτική

Haute Couture: 5 πράγματα που δε γνωρίζατε για την υψηλή ραπτική

Πότε ξεκίνησε, ποιοι είναι οι βασικοί οίκοι μόδας που ασχολούνται με την υψηλή ραπτική και πόσο κοστίζει ένα haute couture φόρεμα;

Όταν μια γυναίκα ακούει τη φράση "υψηλή ραπτική" σκέφτεται μεταξωτά υφάσματα, πολύτιμες πέτρες, παραμυθένια φορέματα, εκκεντρικές δημιουργίες και φυσικά τους μεγαλύτερους οίκους μόδας του πλανήτη. Ποια είναι όμως τα γεγονότα που λίγοι γνωρίζουν γι' αυτό που ονομάζεται "Haute Couture";

1. Η υψηλή ραπτική ξεκίνησε στο Παρίσι, τον 19ο αιώνα, ως ανάγκη για τις Παριζιάνες της υψηλής κοινωνίας. Οι ίδιες ήθελαν να φορούν ξεχωριστά ρούχα κατά παραγγελία, έτσι ώστε να ταιριάζουν άψογα στη σιλουέτα τους, αλλά κυρίως να τις διαχωρίζουν στυλιστικά από τις υπόλοιπες γυναίκες της κοινωνίας, αφού θα ήταν αδύνατο να φορέσει κάποια άλλη το ίδιο outfit με αυτές. Η αποκλειστικότητα που χαρακτηρίζει την υψηλή ραπτική, υπάρχει μέχρι και σήμερα, αφού λίγοι, επίλεκτοι οίκοι μόδας μπορούν να ανταποκριθούν στα κριτήρια που ορίζονται νομικά για να παρουσιάσουν μια συλλογή haute couture.

KIM 1230

Chanel Spring 2015 - Haute Couture

2. Ποιος αγοράζει δημιουργίες υψηλής ραπτικής; Ενώ παλιότερα το haute couture αγοραστικό κοινό αποτελούταν περισσότερο από Γαλλίδες, σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Το "κοινό" που αγοράζει υψηλή ραπτική, προέρχεται κυρίως από τη Ρωσία, την Κίνα και τη Μέση Ανατολή.

3. Οι μεγάλοι οίκοι Chanel, Christian Dior, Valentino, Elie Saab και Jean-Paul Gaultier είναι οι βασικότεροι οίκοι μόδας που ασχολούνται με την υψηλή ραπτική και θεωρούνται "τακτικοί" της εβδομάδας μόδας υψηλής ραπτικής, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Παρίσι.

VAL 1169

Giambattista Valli Spring 2015 - Haute Couture

4. Πόσο κοστίζει μια δημιουργία haute couture; Το λιγότερο είκοσι άνθρωποι δουλεύουν για μια μόνο δημιουργία, φτάνοντας μέχρι και τις 700 ώρες εργασίας. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πως τα ρούχα υψηλής ραπτικής είναι πολύ ακριβότερα από οποιοδήποτε άλλο ρούχο. Οι τιμές των καθημερινών ρούχων ξεκινούν περίπου από τα 10.000 ευρώ και φυσικά, τα βραδινά, επίσημα ρούχα φτάνουν μέχρι αστρονομικά ποσά. Οι δημιουργίες, μάλιστα που είναι φτιαγμένες από σπάνια υφάσματα και έχουν πάνω πολύτιμες πέτρες, κοστίζουν μέχρι και εκατομμύρια.

5. Πόσα χρήματα βγάζουν οι οίκοι μόδας από τις couture συλλογές; Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι οίκοι, αντί να βγάζουν κέρδος, καταλήγουν να χάνουν χρήματα. Οι δημιουργίες υψηλής ραπτικής γίνονται για μια πολύ μικρή πελατεία και γι' αυτό τα τελευταία περίπου πενήντα χρόνια, ο αριθμός των οίκων που παρουσιάζουν haute couture έχει μειωθεί δραματικά. Στην πραγματικότητα, οι συλλογές αυτές παρουσιάζονται για να διατηρούν το image των οίκων και θεωρούνται ως μια επένδυση που προβάλλει την ποιότητά τους.

Διαβάστε ακόμα

Audrey Hepburn: 22 χρόνια μετά τον θάνατό της θυμόμαστε τις εμφανίσεις που άφησαν εποχή

Χρόνια πολλά Kate Moss: Η «θεά» γίνεται 41 κι εμείς θυμόμαστε τις πιο iconic στιγμές της

Marilyn και Jackie: Οι γυναίκες του Kennedy που άφησαν ιστορία με το στυλ τους

fashiondiaries247.blogspot.com