Η ιστορία του choker: Ποια είναι η προέλευση του πιο hot καλοκαιρινού αξεσουάρ;

Η ιστορία του choker: Ποια είναι η προέλευση του πιο hot καλοκαιρινού αξεσουάρ;

Τα chokers ήταν πάντα στη μόδα και αυτή είναι η απόδειξη

Τα τελευταία χρόνια, τα κολιέ τύπου choker έχουν κατακλύσει τόσο τις πασαρέλες, όσο και τους δρόμους, φορεμένα από street style stars, ή από στυλάτες celebrities.

Πώς όμως ήρθαν στη ζωή μας; Η ιστορία πάει πολύ, πολύ πίσω!

Σύμφωνα με ειδικούς από το μουσείο κοσμήματος της Βοστώνης (Jewelry Museum of Fine Arts), τα chokers υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια. Πρωτοεμφανίστηκαν στη Μεσοποταμία και την αρχαία Αίγυπτο, ήταν φτιαγμένα από χρυσό ή lapis και θεωρούταν πως βοηθούσαν στην προστασία από τα κακά πνεύματα και έδιναν στη γυναίκα που τα φορούσε ειδικές δυνάμεις.

Τα chokers εμφανίστηκαν ξανά στην Αναγέννηση και έγιναν πολύ δημοφιλή στους γαλαζοαίματους στο τέλος του 19ου αιώνα, όταν γυναίκες από τη Γερμανία και την Αυστρία πολλές φορές τα χρησιμοποιούσαν ως κολιέ για να κρύψουν σημάδια μιας ασθένειας που είχε εξαπλωθεί στις Άλπεις εκείνα τα χρόνια.

chokers1 48 2f0d7

Στα '20s και στα '30s, είδαμε ξανά τα κολιέ αυτά, τα οποία εξαφανίστηκαν τη δεκαετία του '40, για να επανέλθουν δυναμικά στη boho εκδοχή τους, στα seventies.

fc4dabdb1cdfe2d5c3c8d931e1a8ff3f e2e85

Φυσικά, όπως όλοι γνωρίζουμε, στα αγαπημένα nineties, τα chokers ήρθαν ξανά στην επιφάνεια σε μια πιο grunge μορφή, με pop stars όπως τις Christina Aguilera και Britney Spears να κάνουν το κόσμημα τάση.

Britney Spears choker 9b55c

Σήμερα, έχουμε πια υιοθετήσει μια πιο chic, απλή εκδοχή του, που θυμίζει περισσότερο τις μέρες της αρχαίας Αιγύπτου. Κορυφαίοι οίκοι μόδας έχουν πια παραδοσιακά τα chokers τόσο στις χειμωνιάτικες, όσο και στις καλοκαιρινές συλλογές τους κι έτσι πια το κόσμημα αυτό έχει γίνει ένα βασικό κομμάτι της γυναικείας γκαρνταρόμπας.

07 defilepappe16 crmakeup slideshow 1ba00

Ένα μοντέρνο κομμάτι με ρίζες από την αρχαιότητα.