70 χρόνια μπικίνι: Aπό την αρχαιότητα στο fatkini, η ιστορία του μικρότερου ύφασματος

70 χρόνια μπικίνι: Aπό την αρχαιότητα στο fatkini, η ιστορία του μικρότερου ύφασματος

Μπορεί το πρώτο μπικίνι να γιορτάζει επίσημα τα γενέθλια του στις 5 Ιουλίου, την ημέρα που ο Γάλλος μηχανικός Louis Reard το χάρισε στο κοινό σε υπαίθρια επίδειξη μόδας στο Παρίσι του 1946, όμως η ιστορία του χάνεται μέσα στο χρόνο.

Το μπικίνι πήρε το όνομά του από την Ατόλη Μπικίνι στα νησιά Μάρσαλ, όπου λίγες ημέρες πριν την επίδειξη στην Πόλη του Φωτός, έγιναν οι πρώτες δοκιμές ατομικής βόμβας. Οι εκρήξεις τους παρομοιάστηκαν με την έκρηξη ενθουσιασμού που προκλήθηκε στον αντρικό πληθυσμό από το νέο μαγιό.

Σήμερα είναι πολύ συνετός ο ισχυρισμός ότι το μπικίνι επέδρασε καταλυτικά στον τρόπο ντυσίματος των γυναικών σε όλο τον κόσμο και όλες τις εποχές, καθώς τις απελευθέρωσε.

Αν και στην αρχή της πορείας του, το μπικίνι δυσκολεύτηκε να κατακτήσει την Αμερική -το 1951 η χρήση του απαγορεύτηκε στον διεθνή διαγωνισμό ομορφιάς για την ανάδειξη της Μις Υφηλίου- η Ευρώπη κατακτήθηκε εύκολα χάρη στην Μπριζίτ Μπαρντό που το καθιέρωσε με την εμφάνισή της στην ταινία του Ροζέ Βαντίμ, Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα (1957).

Μετά όλα είναι μια βρεγμένη, τολμηρή ιστορία για κάθε καλοκαίρι της ζωής μας.

Δείτε τη photo gallery στο cnn.gr