Όταν πήξαμε στη βάτα

Όταν πήξαμε στη βάτα

Πως ντύνονταν οι γυναίκες τη δεκαετία του 80;

Η δεκαετία της βάτας, όπως όλοι την χαρακτηρίζουν ή την έχουν ζήσει, αντέστρεψε την κυρίαρχη τάση της μόδας των 70s. Τα παντελόνια έγιναν στενά και οι μπλούζες φάρδυναν σαν γενική σιλουέτα.

Οι πρωταγωνίστριες της σαπουνόπερας Δυναστεία, έγιναν τα fashion icon των ενήλικων γυναικών, ενώ οι έφηβες κοπέλες επηρεάζονταν απόλυτα στο στυλ τους από τις μουσικές επιλογές τους.

Η Madonna έγινε το απόλυτο είδωλο συνδυάζοντας τις punk αναφορές της (δερμάτινα jackets, σκισμένα καλσόν και τρουξ) με το valley girl στυλ (mini φούστες με κολάν). Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Michael Jackson έδινε τον τόνο των στυλιστικών trend.

Στην Αγγλία το punk look (πέτσινα, βαμμένα μαλλιά στα χρώματα του ουράνιου τόξου και τρουξ) ήταν η καθημερινότητα των εφήβων, ενώ στην Αμερική η hip hop και graffiti κουλτούρα εμφανίστηκε στο προσκήνιο και επηρέασε τη μόδα της εποχής, με έντονα prints και χρώματα και εφαρμοστές γυναικείες σιλουέτες.

Τα μαλλιά ήταν ογκώδη και τα κοψίματα ασύμμετρα ενώ η περμαναντ εμφανίστηκε στη ζωή όλων των γυναικών, μαζί με τα χοντροκομμένα κοσμήματα. Τα ρούχα των μαθημάτων χορού και των γυμναστήριων ήταν απολύτως αποδεκτά και σε άλλες κοινωνικές εμφανίσεις, ενώ η κουλτούρα των αθλητικών παπουτσιών είδε τεράστια άνθηση.