«Le smoking»: Το ιστορικό γυναικείο κοστούμι του Yves Saint Laurent

«Le smoking»: Το ιστορικό γυναικείο κοστούμι του Yves Saint Laurent

Ένα ρούχο με τη δική του ιστορία.

Το 1966 ο διάσημος σχεδιαστής, Yves Saint Laurent δημιούργησε το ριζοσπαστικό για την εποχή γυναικείο κοστούμι, ευρύτερα γνωστό με το όνομα «Le smoking». Η πρωτοποριακή μακριά, μινιμαλιστική, ανδρόγυνη γραμμή ήταν μία σχεδιαστική καινοτομία που τάραξε τη μόδα και την pop culture και επηρέασε το στυλ πολλών σχεδιαστών και γυναικών τα χρόνια που ήρθαν.

Την επόμενη δεκαετία, το 1975 συγκεκριμένα, η φωτογράφηση του Helmut Newton με τη γυμνή και τη ντυμένη με το «Le smoking» του Yves Saint Laurent γυναίκα στο σκοτεινό δρομάκι έγινε μία από τις πλέον iconic φωτογραφίες στην ιστορία της pop κουλτούρας,.

H Betty Catroux, η Catherine Deneuve, η Loulou de la Falaise ήταν μερικά από τα ιστορικά fashion icon που τίμησαν και «επέβαλαν» με την επιρροή τους στο κοινό τη σπουδαία στυλιστική καινοτομία του σχεδιαστή και άλλαξαν τον τρόπο που οι γυναίκες έβλεπαν το ανδρόγυνο στυλ και τα κοστούμια. Οι γιαγιάδες που έσπευσαν να το προμηθευτούν τότε και το έχουν κληροδοτήσει στις εγγονές του θα πρέπει να θεωρούνται Αγίες.