Όταν ο Givenchy συνάντησε την Audrey

Όταν ο Givenchy συνάντησε την Audrey

Μία φιλία που σημάδεψε την ιστορία του προσωπικού στυλ

Η Audrey Hepburn συνάντησε, για πρώτη φορά, τον Hubert de Givenchy, το 1953, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Sabrina». Ο 26χρονος, τότε, couturier ήταν το next best thing στον κόσμο της παριζιάνικης μόδας, και βασικός ανταγωνιστής του 48χρονου Christian Dior. Η τεχνική του ήταν έντονα επηρεασμένη από αυτήν του μέντορα και φίλου του, Cristobal Balenciaga.

Μετά την θητεία του στους οίκους των Lucien Lelong και Elsa Schiaparelli, ο νεαρός σχεδιαστής άνοιξε το ατελιέ του στο Παρίσι, το 1952. Οι δημιουργίες του, για τα μέτρα της εποχής, ήταν ιδιαίτερα πρωτοποριακές: θηλυκές αλλά ταυτόχρονα πολύ απλές, και απίστευτα καλοραμμένες. Η 24χρονη Audrey, που τότε είχε μόλις αρχίσει να γίνεται γνωστή, πέταξε μέχρι το Παρίσι για να συναντήσει τον σχεδιαστή που θα γινόταν, στην πορεία, ένας από τους πιο καλούς της φίλους.

Ο σχεδιαστής δεν περίμενε την Audrey, που τον πέτυχε στο ατελιέ του, να δουλεύει πάνω στην τελευταία του συλλογή. Ο Givenchy προέτρεψε τη νεαρή σταρ να διαλέξει ό, τι θέλει από την συλλογή- γεγονός που της άρεσε πολύ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Audrey ήξερε πάντα ακριβώς τι ήθελε να φορέσει, αλλά και τα δυνατά και αδύναμα σημεία της σιλουέτας της. Έτσι, ζήτησε, στα σχέδια που διάλεξε, να γίνουν κάποιες μικρές αναπροσαρμογές. Μετά την κυκλοφορία της ταινίας Sabrina, το στυλ που οι δύο φίλοι δημιούργησαν, θα γινόταν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα παγκοσμίως.

Όταν, στην τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ, το 1955, το Sabrina βραβεύτηκε για τα εξαιρετικά κοστούμια του, τα εύσημα πήρε η ενδυματολόγος της ταινίας, Edith Head. Η Hepburn ένιωσε πραγματικά άσχημα για τον Givenchy και τον πήρε τηλέφωνο στο Παρίσι, για να απολογηθεί. «Με συγκίνησε πολύ, αλλά της είπα να μην ανησυχεί, γιατί η ταινία μου είχε φέρει πολλές νέες πελάτισσες- περισσότερες απ' όσες προλάβαινα να αναλάβω», έχει δηλώσει στο παρελθόν ο μεγάλος μόδιστρος. «Αλλά η Audrey δεν το ξέχασε και μου υποσχέθηκε ότι, στο μέλλον, θα φρόντιζε η ίδια να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Και κράτησε την υπόσχεσή της. Αυτό ήταν ένα από τα καλύτερα στοιχεία του χαρακτήρα της. Ότι σκεφτόταν μονίμως τους άλλους».

Μετά την πρώτη τους γνωριμία, ο Hubert de Givenchy ήταν ο δημιουργός πίσω από τις περισσότερες ταινίες όπου πρωταγωνιστούσε η Hepburn, που τον προτιμούσε και για τις προσωπικές στυλιστικές επιλογές της. Τον θεωρούσε έναν από τους καλύτερους και πιο σημαντικούς φίλους της ζωής της, ενώ για την δουλειά του έχει δηλώσει: «Ο Balenciaga είπε κάποτε ότι το μυστικό της κομψότητας είναι η εξάλειψη της υπερβολής. Αυτό πιστεύω κι εγώ. Γι' αυτό αγαπώ τα ρούχα του Hubert de Givenchy. Δεν έχουν διακοσμητικά στοιχεία και το ύφος τους είναι αφαιρετικό».