Chanel No. 5: Το άρωμα- θρύλος

Chanel No. 5: Το άρωμα- θρύλος

Η ιστορία πίσω από την iconic μυρωδιά του παρισινού οίκου

Το θρυλικό, art deco μπουκάλι με το αγαπημένο άρωμα της Coco Chanel είναι, ίσως, από τις πιο αναγνωρίσιμες συσκευασίες του κόσμου της μόδας. Το δε περιεχόμενό του, προσφέρει μία από τις πιο χαρακτηριστικές μυρωδιές. Το ίσο ακριβώς άρωμα, στο ίδιο ακριβώς μπουκάλι, παράγεται ακατάπαυστα από το 1921, που λανσαρίστηκε, ενώ υπολογίζεται ότι ένα μπουκάλι Chanel No. 5 πωλείται, σε όλο τον κόσμο, ανά 55 δευτερόλεπτα.

Ο Δούκας Dmitri Pavlovich, της Ρωσίας, ήταν αυτός που σύστησε την Coco Chanel στον μεγάλο αρωματοποιό Ernest Beaux όταν, σε ένα ταξίδι τους στις Κάννες, το 1920, γαλαζοαίματος και σχεδιάστρια, επισκέφτηκαν το εργαστήριό του. Η οξυδερκής Coco ζήτησε από τον Beaux να της παράγει το πρώτο της άρωμα το οποίο, καταρχήν, προοριζόταν να κυκλοφορήσει σε limited αριθμό 100 μπουκαλιών, ως χριστουγεννιάτικο δώρο στους καλύτερους πελάτες της γυναίκας- θρύλου. Το δυσεύρετο άρωμα, σύντομα έγινε η πιο περιζήτητη μυρωδιά μεταξύ των πιστών του οίκου της, και κάπως έτσι ξεκίνησε η μαζική παραγωγή του.

Εκείνη την εποχή, τα μπουκάλια στα οποία συσκευάζονταν τα καλά αρώματα ήταν περίτεχνα και λεπτεπίλεπτα, σε σχήματα πουλιών ή λουλουδιών. Η μίνιμαλ, κομψή ματιά της δαιμόνιας Coco ήταν αυτή που άλλαξε την ιστορία και της αρωματοποιίας, πρόσταζε την γνωστή, art deco συσκευασία, που λέγεται ότι ήταν εμπνευσμένη από ένα προϊόν καλλωπισμού του αδικοχαμένου αγαπημένου της, Arthur «Boy» Capel.

Όσον αφορά την ονομασία του, οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι λένε ότι, στο στάδιο δοκιμών που έκανε η σχεδιάστρια μαζί με τον αρωματοποιό, για να βρουν το τέλειο άρωμα, το πέμπτο δείγμα ήταν αυτό που έμελλε να γίνει η εμβληματική μυρωδιά του οίκου της. Άλλοι επιμένουν ότι το 5 υπήρξε ανέκαθεν ο τυχερός αριθμός της Chanel, η οποία φρόντιζε, κάθε χρόνο, να παρουσιάζει την συλλογή της την 5η μέρα του 5ου μήνα.

Η μυρωδιά του αρώματος- ένας συνδυασμός γιασεμιού, τριαντάφυλλου, ylang ylang, ίριδας, σανταλόξυλου και vetiver- παραμένει από τις πιο αναγνωρίσιμες του κόσμου, ενώ η πιο διάσημη ατάκα σχετικά με το No.5 έχει ειπωθεί από την απόλυτη σταρ, Marilyn Monroe. Όταν ρωτήθηκε, από δημοσιογράφους τι φοράει για να κοιμηθεί, η Marilyn αποκρίθηκε: «5 σταγόνες Chanel No. 5».

Διαβάστε ακόμα:

23 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη ζωή της Coco Chanel
Στον μαγικό κόσμο του Marcel Rochas
Το μικρό μαύρο φόρεμα έχει τη δική του ιστορία