Charles Frederick Worth: Ο «πατέρας» της haute couture

Charles Frederick Worth: Ο «πατέρας» της haute couture

Ο πρώτος παρισινός οίκος δημιουργήθηκε, τον 19ο αιώνα, από έναν Βρετανό

Ο Charles Frederick Worth γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου του 1825, στο Lincolnshire της Αγγλίας. Στην ηλικία των 13 ετών, ξεκίνησε την δουλειά του, ως μαθητευόμενος, στο κατάστημα πώλησης υφασμάτων Swan and Edgar. Ολοκληρώνοντας την περίοδο της μαθητείας του εκεί ο Worth εργάστηκε στους τεχνίτες μεταξιού του Λονδίνου, Lewis and Allenby, πριν αποφασίσει να μετακομίσει μόνιμα στο Παρίσι, το 1845.

Στην γαλλική πρωτεύουσα ο νεαρός τεχνίτης ξεκίνησε να εργάζεται στο Maison Gagelin, μία μπουτίκ με υφάσματα και αξεσουάρ, όπου γνώρισε και την συνάδελφο και μετέπειτα σύζυγό του, Marie Vernet. Ο Worth, σε πρώτη φάση, ξεκίνησε να φτιάχνει φορέματα για την γυναίκα του, τα οποίο ο ιδιοκτήτης της μπουτίκ θαύμαζε. Το 1850 ο νεαρός υπάλληλος έπεισε το αφεντικό του να ξεκινήσει να πουλάει και έτοιμα ενδύματα- γεγονός που, εκείνη την εποχή, ήταν απολύτως πρωτοποριακό, αφού μέχρι τότε οι πελάτες, για να φτιάξουν τα ρούχα τους, απευθύνονταν στις μοδίστρες.

Το 1858, και αφού ο ιδιοκτήτης της Maison Gagelin αρνήθηκε να τον κάνει συνέταιρο, ο Charles Worth βρήκε, στο πρόσωπο του Otto Bobergh τον χρηματοδότη που έψαχνε, για να ξεκινήσει τον προσωπικό του οίκο. Οι δυο τους άνοιξαν στη Rue de la Paix ένα studio όπου σχεδιάζονταν και πωλούνταν φορέματα. Μέσα σε δέκα χρόνια ο Worth κατάφερε να γίνει εμβληματική μορφή της παρισινής μόδας, και να αλλάξει την διαδικασία που οι γυναίκες ντύνονταν μέχρι τότε, φέρνοντάς την πιο κοντά στην pret-a-porter και την haute couture που γνωρίζουμε σήμερα.

Διαβάστε ακόμα:

Chanel No. 5: Το άρωμα- θρύλος
Diana Vreeland: Η ζωή της εκκεντρικής, θρυλικής διευθύντριας της Vogue
Doc Martens: Οι αρβύλες που σημάδεψαν ολόκληρες γενιές