Isabel Marant: Το μυστικό της επιτυχίας της Βασίλισσας του Parisian Cool

Isabel Marant: Το μυστικό της επιτυχίας της Βασίλισσας του Parisian Cool

Η συνεργασία της Γαλλίδας σχεδιάστριας με τα H&M είναι μία αφορμή να θυμηθούμε πως ό,τι αγγίζει γίνεται χρυσός

Είναι η κομψή Γαλλίδα που δείχνει σαν να σηκώθηκε μόλις από το κρεβάτι και είναι πολύ cool για να ασχοληθεί ιδιαίτερα με την εμφάνισή της. Φοράει τα ίδια ρούχα με το περασμένο βράδυ- ελαφρώς τσαλακωμένο t- shirt, skinny παντελόνι και μπότες. Με ατημέλητο hairstyling και ελάχιστο make up, βγαίνει έξω και όμως δείχνει υπέροχη. Κανένας σχεδιαστής, τα τελευταία χρόνια, δεν έχει καταφέρει να συλλάβει την έννοια της cool Παριζιάνας καλύτερα από την Isabel Marant.

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Πόλη του Φωτός και η ίδια, η Marant κατάφερε να ξεχωρίσει για το ethnic boheme στυλ της, ενώ οι δημιουργίες της έχουν υμνηθεί από τους μεγαλύτερους fashion insiders: editors, μοντέλα αλλά και ηθοποιούς- fashion icons όπως η Sienna Miller και η Rachel Weisz. Η σχεδιάστρια γεννήθηκε το 1967, από μητέρα Γερμανίδα και πατέρα Γάλλο και, σύμφωνα με την ίδια, υπήρξε αγοροκόριτσο, που μισούσε τις φούστες και τα φορέματα, ενώ όνειρο της ζωής της ήταν να γίνει κτηνίατρος. Το 1982 ζήτησε από τον πατέρα της να της κάνει δώρο μία ραπτομηχανή, με την οποία μετέτρεπε τα στρατιωτικά jackets της σε πιο bohemian κομμάτια. «Ήθελα να φοράω πράγματα που μου άρεσαν. Ούτε καν ήξερα τι είναι η μόδα», θα πει η ίδια αργότερα. Αποφασίζει να μην σπουδάσει οικονομικά, όπως ήταν το αρχικό της σχέδιο και, αντ' αυτού, βρίσκεται στο Studio Berçot fashion school, για να παρακολουθήσει μαθήματα design. Περνάει τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής της ζωής σαν σχεδιάστρια κοσμημάτων σε οίκους όπως οι Yorke & Cole, Yohji Yamamoto, Martine Sitbon, και Chloé, μέχρι να νιώσει σίγουρη και να φτιάξει το δικό της brand για το οποίο, στην αρχή σχεδίαζε αξεσουάρ και στη συνέχεια daywear. «Είχα θέσει έναν απλό στόχο: ήθελα να δημιουργώ ρούχα που θα ήθελα εγώ η ίδια να αγοράσω, για κορίτσια και εργαζόμενες γυναίκες, που έχουν αισθητική και θέλουν να επενδύσουν χρήματα στην εμφάνισή τους, χωρίς να τινάξουν τον λογαριασμό τους στον αέρα», έχει πει.

Όμως, ακόμα και μετά από 15 χρόνια στον χώρο, η Marant, που είχε αποκτήσει τις fans της, δεν ήξερε πώς να παρουσιάσει το όραμά της σε ένα ευρύτερο κοινό- σε αυτό το σημείο μπαίνει ξανά στη ζωή της η παιδική της φίλη, Emmanuelle Alt. «Το δυνατό μου σημείο δεν είναι να συνδυάζω ρούχα. Η Emmanuelle, από την άλλη, είναι τέλεια σε αυτό. Είναι αστείο γιατί αυτή κατάφερε να δημιουργήσει ακριβώς την εικόνα που ήθελα», θα πει η ίδια.