Το να φοράμε γάντια μας προστατεύει όντως από τον Κορονοϊό;

Διονυσία Καλαποθαράκου
Το να φοράμε γάντια μας προστατεύει όντως από τον Κορονοϊό;

Ποια είναι τα λάθη που πρέπει να αποφύγουμε στη χρήση τους;

rahaminovdiamonds 92552607 266856787650214 2023506368245895537 n

Μετά το debate που έχει ξεκινήσει για το κατά πόσο πρέπει να φοράμε μάσκες σε δημόσιους και εξωτερικούς χώρους, από τη στιγμή που δεν νοσούμε από COVID-19, ένα ακόμα ιατρικό «αξεσουάρ» τίθεται στο μικροσκόπιο: τα πλαστικά γάντια μίας χρήσης. Η Kathleen Winston, πρύτανης στο πανεπιστήμιο Phoenix της Αμερικής, δήλωσε σε συνέντευξή της στο healthmag.com πως «τα γάντια δεν συνιστώνται για το κοινό, παρά μόνο για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό». Η Winston επεσήμανε πως μέσω της πλαστικής τους επιφάνειας είναι πιο εύκολο να μεταδοθεί ο ιός από το ένα άτομο στο άλλο, από τη στιγμή που εκείνος που τα φοράει νιώθει «προστατευμένος» και αγγίζει άλλα άτομα, επιφάνειες αλλά και το ίδιο του το πρόσωπο.

jaron nix 7wWRXewYCH4 unsplash

Κατά κάποιο τρόπο με την πρύτανη φαίνεται πως συμφωνεί και το δικό μας υπουργείο υγείας, το οποίο έχει εκδώσει την παρακάτω σχετική, προστατευτική οδηγία: «Το να πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά τη χρήση των γαντιών είναι υποχρεωτικό. Σε τέτοιες περιπτώσεις, συνιστάται να φοράμε τα γάντια αμέσως πριν την είσοδο σε κοινόχρηστους χώρους και να τα πετάμε σε κάδο απορριμμάτων, αμέσως μετά την έξοδο μας από το δημόσιο χώρο, όπου και θα πρέπει να επαναληφθεί η απολύμανση των χεριών μας. Δεν συνιστάται η χρήση γαντιών σε όλη τη διάρκεια της παραμονής έξω από το σπίτι, καθώς η χρήση τους δημιουργεί ψευδές αίσθημα ασφάλειας και αυξάνεται ο κίνδυνος μη συμμόρφωσης στα υπόλοιπα και πιο σημαντικά μέτρα.

Επιπλέον, θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα γάντια φθείρονται εύκολα, τόσο κατά τη διάρκεια της χρήσης όσο και από τα αλκοολούχα διαλύματα. Σε περίπτωση φθοράς ή παρατεταμένης χρήσης, θα πρέπει να απορρίπτονται σωστά και να εφαρμόζεται η υγιεινή των χεριών και εάν χρειάζεται, να χρησιμοποιείται νέο ζευγάρι γαντιών».

Άρα, συνοψίζοντας, το να φοράμε γάντια δεν μας επιτρέπει να μην πλένουμε τα χέρια μας, να αγγίζουμε το πρόσωπό μας και να «ξεχνάμε» όλους τους υπόλοιπους κανόνες υγιεινής νιώθοντας «ασφαλείς» και προστατευμένοι. Πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας να πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά τη χρήση τους, να φοράμε γάντια στο σωστό μέγεθος, να τα αλλάζουμε συχνά να παραμείνουμε για ώρες εκτός σπιτιού, να τα βγάζουμε κάθε φορά που τρώμε ή καθαρίζουμε με απολυμαντικό (το οποίο είναι πιθανό να τα καταστρέψει) επιφάνειες και να μην τα επαναχρησιμοποιούμε ποτέ δεύτερη φορά. #μενουμεσπιτι #μενουμεασφαλεις
Δες επίσης: Πέντε spring trends που οι Γαλλίδες «εγκρίνουν» το 2020