5 μυστικά γονιμότητας που πρέπει να γνωρίζεις

5 μυστικά γονιμότητας που πρέπει να γνωρίζεις

5 μυστικά που πρέπει να ξέρεις αν προσπαθείς να μείνεις έγκυος.

Από το My Fertility Coach και τη μαία – σύμβουλο γονιμότητας Εύη Συνοδινού

Η Εύη Συνοδινού είναι μαμά, μαία και σύμβουλος γονιμότητας. Είναι η φίλη που θέλουμε να έχουμε για να μας λύσει - επιστημονικά και τεκμηριωμένα - όλες εκείνες τις απορίες που έχουμε όταν ξεκινάμε την προσπάθεια για να αποκτήσουμε μωράκι ή και πιο πριν, όταν θέλουμε απλά να ελέγξουμε το επίπεδο της γονιμότητάς μας.

Έχοντας πολυετή εμπειρία ως μαία, η Εύη έχει εντοπίσει όλα εκείνα τα ερωτήματα που έχουν οι γυναίκες όταν έρχεται η στιγμή να προσπαθήσουν για ένα μωρό και μας δίνει 5 hot tips.

Δεν είμαι σίγουρη αν προσπαθούμε τις σωστές μέρες

Η πιο συχνή ερώτηση και η πιο σημαντική! Οι σωστές μέρες είναι οι λεγόμενες ‘γόνιμες μέρες’ που ορίζονται 6 ημέρες πριν την ωορρηξία.

Για να είστε σίγουρη ότι έχετε εντοπίσει τις γόνιμες μέρες σας σωστά, πρέπει να ξέρετε πόσες μέρες μεσολαβούν από τη μία περίοδο στην άλλη. Είναι σταθερός ο κύκλος σας; Η ωορρηξία συμβαίνει συνήθως 14 μέρες πριν από την επόμενη περίοδο. Μπορείτε να κατεβάσετε στο κινητό σας κάποιο app που θα σας βοηθήσει στην καταγραφή του κύκλου σας.

TIP: οι καλύτερες μέρες για να προσπαθείτε είναι οι μέρες ΠΡΙΝ την ωορρηξία σας.

Η σχέση μου με το σύντροφό μου έχει αλλάξει

Οι στοχευμένες και προγραμματισμένες σεξουαλικές επαφές μπορεί να επηρεάσουν τη σχέση του ζευγαριού. Πολλά ζευγάρια αναφέρουν ότι χάνεται η ‘μαγεία’ στις σχέσεις τους και ότι αυξάνεται το επίπεδο του άγχους. Αυτό είναι απόλυτα ανθρώπινο και αναμενόμενο και για τους δύο συντρόφους.

TIP: αποδεχτείτε το γεγονός και συζητήστε το, κάνετε χιούμορ για αυτό. Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας και θα εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε ότι ο σύντροφός σας νιώθει το ίδιο!

Οι φίλες μου με αγχώνουν

Προσπαθείτε για μωράκι και το συζητάτε με τις φίλες σας, την αδερφή σας ή μια συνάδελφο; Δίνουν σωστές απαντήσεις στις ερωτήσεις σας; Ή μήπως τελικά η συζήτηση μαζί τους σας μπέρδεψε περισσότερο; Μήπως νιώθετε ότι υποτιμούν το άγχος σας ή ότι δε σας υποστηρίζουν ουσιαστικά;

TIP: η γονιμότητα κάθε γυναίκας είναι μοναδική, σαν το δακτυλικό της αποτύπωμα. Ό,τι ισχύει για τη μία, δεν ισχύει απαραίτητα για την άλλη, ακόμα και αν πρόκειται για δυο αδερφές! Επικεντρώστε την προσοχή σας στη δική σας γονιμότητα και αναζητήστε μια εξατομικευμένη προσέγγιση με τη βοήθεια του συμβούλου γονιμότητας .

Έχουν περάσει τρεις μήνες, τι να κάνω;

Πιστεύετε ότι όλες οι εγκυμοσύνες προέκυψαν στον πρώτο μήνα; Μύθος! Τα περισσότερα ζευγάρια δε θα επιτύχουν εγκυμοσύνη τον πρώτο μήνα προσπάθειας.

TIP: Αν είστε ως 35 ετών και χωρίς κάποιο ιδιαίτερο ιατρικό ιστορικό, τότε δώστε χρόνο στον εαυτό σας. Οι ειδικοί δίνουν περιθώριο ως 1 έτος πριν να χρειαστεί το ζευγάρι να προχωρήσει σε ιατρικές εξετάσεις.

Δεν μπορώ να μπω σε πρόγραμμα για τη διατροφή μου

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι σίγουρο ότι ενισχύει τη φυσική μας γονιμότητα. Οι εξαντλητικές δίαιτες για γρήγορη απώλεια βάρους, όπως αυτές που ξεκινάμε όλες μετά το Πάσχα, δεν βοηθάνε την προσπάθεια για μωράκι.

TIP: το μυστικό είναι να υιοθετήσουμε καλές διατροφικές συνήθειες που θα εφαρμόζουμε σταθερά, όχι αποσπασματικά. Εδώ θα μας βοηθήσει ο διαιτολόγος που θα προσαρμόσει ένα σωστό διαιτολόγιο σύμφωνα με τις προτιμήσεις και τις συνήθειες μας.

Λίγα λόγια για την Εύη Συνοδινού:

H Eύη Συνοδινού τελείωσε τη Μαιευτική Αθήνας το 2005. Από το 2007, συνεργάζεται αποκλειστικά με το Γέννημα IVF, τον κο. Μαντούδη και τους συνεργάτες του. Έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από την Ιατρική Σχολή και το ΤΕΙ Μαιευτικής της Αθήνας με θέμα «Έρευνα στη γυναικεία αναπαραγωγή» και έχει εξειδικευτεί στην αντιμετώπιση των μαιευτικών επειγόντων περιστατικών (ALSO: Advanced Life Supported in Obstetrics). Κατέχει επίσης και δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με τίτλο «Προγεννητικός έλεγχος – Αντισύλληψη – Τοκετός».

Ως εργαζόμενη όλα αυτά τα χρόνια στον τομέα της αναπαραγωγής και ως υπεύθυνη μαία τοκετών στο Γέννημα- σύμβουλος θηλασμού, αλλά και ως μητέρα 3 παιδιών, έχει ζήσει και η ίδια τις αγωνίες και τους φόβους μιας γυναίκας από την μαγική στιγμή της σύλληψης έως και την εμπειρία του τοκετού και της φροντίδας του νεογέννητου παιδιού της.

Website https://gennima.com/my-fertility-coach/

Instagram @my.fertility.coach

Email myfertilitycoach@gennima.com