Είναι το παιδί σου δύσκολο στο φαγητό; 5 tips για να αρχίσει να τρώει τα πάντα

Μαρία Ροδίτη
Είναι το παιδί σου δύσκολο στο φαγητό; 5 tips για να αρχίσει να τρώει τα πάντα

Ηρέμησε! Θα έρθει η ώρα που το μικρό σου δεν θα έχει ιδιοτροπίες στο φαγητό.

Αχ αυτό το φαγητό! Είναι ίσως ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια στην ανατροφή ενός παιδιού κι μια πρόκληση που κάθε νέα μαμά έχει να αντιμετωπίσει. Λίγα είναι- δυστυχώς για τις μανούλες- τα παιδιά που είναι παμφάγα, που τρώνε ό,τι τους βάζουν στο πιάτο τους και που δεν ταλαιπωρούν γονείς, παππούδες και γιαγιάδες.

Και στο λέω εγώ που τους ταλαιπώρησα όλους για χρόνια. Ναι! Ήμουν και είμαι αρκετά δύσκολη στο φαγητό. Θα σου τα εξηγήσω όλα για να καταλάβεις ακριβώς τι εννοώ και να δεις ότι δεν είσαι η μόνη. Μαζί σου «υποφέρουν» κι άλλες μαμάδες.

3 λόγοι για τους οποίους μια νέα μητέρα αποφασίζει να σταματήσει τον θηλασμό

Φρούτα και λαχανικά σημειώσατε Χ

Ξέρεις κανένα παιδάκι που να λατρεύει τα φρούτα και τα λαχανικά; Εγώ θα σου πω όχι, παίρνοντας παράδειγμα από τον εαυτό μου. Σαν παιδί θυμάμαι τη μαμά μου να πασχίζει να μου δώσει ένα κομμάτι σπανακόπιτα, μισό πιάτο φασόλια, μια μπανάνα ή ένα ροδάκινο. Εγώ… Ούτε που να τα αγγίξω.

Από την άλλη, μόλις έβλεπα μπιφτέκια με πατάτες, ρύζι με σουτζουκάκια ή μακαρόνια στο πιάτο μου, μέχρι η μαμά να καθίσει στο τραπέζι τα είχα καταβροχθίσει. Καταλαβαίνεις τι περνούσε αυτή η δόλια η μάνα; Βάσανο ήμουν σου λέω.

https://www.instagram.com/p/CRFJRpABBL7

Όχι ότι μετά έγινα τύπος και υπογραμμός. Μην σε κοροϊδεύω. Εκεί γύρω στα 24 (πριν τρία χρόνια, δηλαδή) έβαλα για πρώτη φορά στο στόμα μου τη μελιτζάνα και το κολοκυθάκι. Άντε και την πιπεριά. Και τις μπάμιες, ε! Μεγάλη πρόοδος. Με τα φρούτα ακόμα το παλεύω.

Ωστόσο, θυμάμαι κάποια tips & tricks της μανούλας μου κάθε φορά που προσπαθούσε να με πείσει να φάω ό,τι δεν μου άρεσε και θέλω να τα μοιραστώ μαζί σου. Μπορεί στο δικό σου παιδί να πιάσουν. Μην το βάζεις κάτω!

Tips και δύσκολο παιδί στο φαγητό

Ακολούθησε τα παρακάτω tips και θα δεις πως θα βοηθήσεις το παιδάκι σου να είναι πιο δεκτικό με τροφές που δεν αγαπάει. Άσε που κι εσύ δεν θα είσαι με… νεύρα στην τσίτα!

#1 Βάλε στο πιάτο του μια ποικιλία από τροφές. Μπορείς, για παράδειγμα, να ετοιμάσεις μια μερίδα κοτόπουλο με πατάτες και λίγα λαχανικά. Μπορεί στην αρχή να… ξινίσει λίγο με τα λαχανικά, αλλά βλέποντας το υπόλοιπο λαχταριστό γεύμα, θα τα φάει κι αυτά πιο εύκολα.

#2 Μην κάνεις διαπραγματεύσεις και συμφωνίες. Αντί να του πεις, δηλαδή, «φάε και μετά έχει γλυκάκι», προτίμησε να πεις «αυτό είναι το βραδινό μας για απόψε». Άλλη επιλογή δεν θα έχει.

#3 Κάνε την ώρα του φαγητού παιχνίδι. Δοκίμασε την ώρα του φαγητού να παίξετε κουκλοθέατρο, να του διαβάσεις ένα παραμύθι ή να δοκιμάσετε ένα νέο και ενδιαφέρον παιχνίδι, που δεν έχετε παίξει ποτέ στο παρελθόν. Το μικρό σου θα ξεχαστεί και θα φάει πιο εύκολα το φαγητό του!



#4 Μαγείρεψε μαζί με το παιδάκι σου. Η εμπλοκή στη διαδικασία του φαγητού σίγουρα θα το βοηθήσει να δοκιμάσει πιο εύκολα γεύσεις που κάπως το απωθούν.

#5 Κόψε τις λιχουδιές και τα snacks στη μέση της μέρας. Ένα παιδί, όταν πεινάει αρκετά είναι και πιο εύκολο να ενδώσει σε γεύσεις που δεν είναι και οι αγαπημένες του. Με αυτήν την τακτική, λοιπόν, μπορεί και να αγαπήσει κάποια φαγητά.