2022: Γιατί να ελέγξω τη γονιμότητά μου φέτος;

2022: Γιατί να ελέγξω τη γονιμότητά μου φέτος;

Μια νέα χρονιά ξεκίνησε! Νέοι στόχοι, νέα σχέδια, νέα πλάνα, νέα ελπίδα!

Γίνεται μεγάλη συζήτηση για το θέμα της γονιμότητας. Ολοένα και περισσότερες γυναίκες θέλουν να ενημερωθούν, να πάρουν τον έλεγχο της γονιμότητας στα χέρια τους. Έτσι, θα γνωρίζουν τις δυνατότητές τους, τις επιλογές τους και θα μπορούν να κάνουν καλύτερο προγραμματισμό. Είτε πρόκειται για τη δημιουργία οικογένειας, είτε για σπουδές, είτε για την εργασία τους.

Τι σημαίνει ‘έλεγχος γονιμότητας’;

Με τον έλεγχο της γονιμότητάς της, μια γυναίκα, μπορεί να μάθει το απόθεμα των ωοθηκών της και να εξετάσει και την κατάσταση της μήτρας της. Συμπληρωματικά, βέβαια, με τον ετήσιο γυναικολογικό της έλεγχο που δεν θα πρέπει να παραλείπει.

Πώς γίνεται ο έλεγχος της γονιμότητας; Με έναν απλό υπέρηχο και με μια εξέταση αίματος, γίνεται έλεγχος της εικόνας της μήτρας, των ωοθηκών και των ορμονών. Οι ορμόνες «μαρτυρούν» θα λέγαμε τα αποθέματα των ωοθηκών, τη δυναμική τους. Αυτό καθορίζει το χρόνο που έχουμε με το μέρος μας, αλλά δεν αφορά την ποιότητα των ωαρίων.

Μην αφήνεις τη γονιμότητά σου στην τύχη!

Γιατί, όμως, μια γυναίκα να ελέγξει τη γονιμότητά της; Για να ξέρει ακριβώς τι συμβαίνει με τη γονιμότητά της σε όποια φάση της ζωής της κι αν βρίσκεται και να έχει τον έλεγχο της κατάστασης. Για να μη βρεθεί μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις όταν θελήσει να αποκτήσει τα παιδιά της.

Ο έλεγχος γονιμότητας δεν αφορά μόνο τις γυναίκες που επιθυμούν μια εγκυμοσύνη άμεσα.

Αφορά όλες τις γυναίκες!

- γυναίκες νεαρής ηλικίας που σπουδάζουν ή κάνουν τα πρώτα επαγγελματικά τους βήματα και γενικά είναι ‘νωρίς’ για αυτές και δεν προγραμματίζουν ακόμα τη δημιουργία οικογένειας. Από νεαρή ηλικία μπορούν να έχουν σημαντικά στοιχεία για τη γονιμότητά τους ώστε να τη φροντίσουν και να την προστατεύσουν μέχρι να έρθει η ώρα για το μωράκι τους.

- όσες επιθυμούν να ξεκινήσουν τις προσπάθειες για μωράκι προκειμένου να επιβεβαιώσουμε ότι όλα είναι καλά ή αν υπάρχει κάποια δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπιστεί προκαταβολικά ώστε να μη χάσουν χρόνο.

- αυτές που ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε διατήρηση της γονιμότητάς τους μέσω κρυοσυντήρησης (κατάψυξης) ωαρίων.

Ο ειδικός γυναικολόγος αναπαραγωγής μπορεί να τη συμβουλεύσει κατάλληλα, να την καθοδηγήσει με βάση τις ανάγκες της και τις επιλογές της. Και σε περίπτωση που χρειαστεί, ο γιατρός μπορεί να της προτείνει το καταλληλότερο για εκείνη πλάνο, ώστε να τα καταφέρει.

Ευριπίδης Μαντούδης

Γυναικολόγος αναπαραγωγής – υπεύθυνος θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, Γέννημα IVF ΜΙΥΑ

EM 2020 high res

www.gennima.com

facebook.com/Gennima

Instagram.com/gennimaivf