Μύθοι και αλήθειες στην εγκυμοσύνη

Μύθοι και αλήθειες στην εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα ακούσετε πολλούς μύθους-προκαταλήψεις.

από τον Νίκο Γεωργογιαννη, Χειρουργό, Μαιευτήρα-Γυναικολόγο

photo rania

Δεν είναι όμως όλοι αυτοί οι μύθοι αθώοι, μερικοί μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία στην έγκυο και σε όλη την οικογένεια.

1ος Μύθος

Πρέπει να τρως για δύο

Ψάχνετε ευκαιρία να διπλασιάσετε τα γεύματα σας; Όχι τόσο γρήγορα! Ναι, τρώτε για δύο αλλά αυτά δεν σημαίνει δύο μερίδες σε κάθε γεύμα.

Η μέση γυναίκα με κανονικό βάρος χρειάζεται περίπου 300 επιπλέον θερμίδες την ημέρα. Αυτό σημαίνει ένα ποτήρι γάλα ή μισό σάντουιτς. Το βάρος που πρέπει να πάρει η έγκυος είναι μεταξύ 10-14 kg, εκτός κι αν είναι υπέρβαρη.

Είναι δύσκολο να χάσετε τα επιπλέον κιλά μετά το τοκετό. Και με κάθε επερχόμενη κύηση, τα κιλά θα συσσωρεύονται.

Επιπλέον, γυναίκες που θα πάρουν πάνω από 20kg, όταν κυοφορούν ένα παιδί, αυξάνουν τις πιθανότητες για καισαρική τομή ή ένα πιο δύσκολο φυσιολογικό τοκετό.

2ος Μύθος

2ος μύθος: Μην βάφεις τα μαλλιά σου

Χημικές ουσίες από τις βαφές απορροφούνται σε μικρό ποσοστό, το οποίο όμως δεν είναι επικίνδυνο.

Οι έντονες οσμές από τις βαφές μερικές φορές προκαλούν ναυτία ή ζαλάδα. Επίσης καλό είναι να αποφεύγεται η εφαρμογή βαφής στο 1ο τρίμηνο και οι βαφές με αμμωνία. Η καλύτερη επιλογή ειναι να χρησιμοποιείτε φυτικές βαφές.

3ος Μύθος

Μην πίνεις καφέ

Η κατανάλωση καφεΐνης έχει συσχετιστεί με αποβολές, πρόωρους τοκετούς ή χαμηλό βάρος γέννησης. Αυτά όμως ισχύουν σε μεγάλες δόσης καφεΐνης.

Η ασφαλής ημερήσια κατανάλωση καφεΐνης είναι 200 mg.

Η περιεκτικότητα σε καφεΐνη:

^

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΦΕΣ (ΦΛΙΤΖΑΝΙ) = 35-65MG, ΣΤΙΓΜΙΑΙΟΣ ΚΑΦΕΣ (ΦΛΙΤΖΑΝΙ) = 70-100 MG, ΚΑΦΕΣ ΦΙΛΤΡΟΥ (ΦΛΙΤΖΑΝΙ) = 100-150 MG, ΣΤΙΓΜΙΑΙΟΣ ΝΤΕΚΑΦΕΪΝΕ ΚΑΦΕΣ (ΦΛΙΤΖΑΝΙ) = 3 MG

^

ΕΣΠΡΕΣΟ (ΜΟΝΟΣ) = 40-80 MG, ΚΑΠΟΥΤΣΙΝΟ (ΜΟΝΟΣ) = 40-80 MG

^

ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΡΟΦΗΜΑ (ΦΛΙΤΖΑΝΙ) = 10 MG, ΣΟΚΟΛΑΤΑ (28 ΓΡ.) = 10-15 MG

^

ΤΣΑΙ (ΦΛΙΤΖΑΝΙ) = 40-50 MG, ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΛΑ (ΚΟΥΤΑΚΙ) = 35-45 MG

4ος Μύθος

Δεν επιτρέπεται να ταξιδεύεις με αεροπλάνο

Έγκυες γυναίκες με φυσιολογική εγκυμοσύνη μπορούν να ταξιδέψουν κανονικά. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις θα χρειαστεί ειδική άδεια από τον επιβλέποντα ιατρό τόσο για την ασφάλεια της μητέρας όσο και του βρέφους.

Συγκεκριμένα, ως την 35η εβδομάδα κύησης και υπό την προϋπόθεση ότι η εγκυμοσύνη δεν έχει επιπλοκές, δε χρειάζεται άδεια από το γιατρό. Παρόλα αυτά, καλό θα ήταν να έχετε τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου σας πριν το ταξίδι.

Σημειώνεται ότι δεν συνίσταται το ταξίδι με αεροπλάνο σε εγκύους που περιμένουν να γεννήσουν εντός 7 ημερών και σε γυναίκες που έχουν γεννήσει λιγότερες από 7 ημέρες πριν.

5ος Mύθος

Δεν επιτρέπεται το ψάρι

Δύο φορές την εβδομάδα επιβάλλεται το ψάρι για την καλή υγεία της μητέρας και του μωρού. Τα ψάρια περιέχουν Ω-3 λιπαρά τα οποία είναι πολύ σημαντικά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου καθώς και στην όραση του.

Θα πρέπει να αποφεύγονται τα ψάρια που περιέχουν υψηλά ποσοστά υδραργύρου όπως ξιφίας, καρχαρίας και σκουμπρί. Καθώς και τα ωμά ψάρια, όπως το σούσι.

6ος Μύθος

Δεν μπορώ να πίνω αλκοόλ και αναψυκτικά

Το αλκοόλ περνάει από τον πλακούντα και μέσω του ομφάλιου λώρου στο έμβρυο. Κατά συνέπεια η αυξημένη κατανάλωση του μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη και στην υγεία του εμβρύου. Υπάρχουν μαιευτήρες που συστήνουν καθολική απαγόρευση του αλκοόλ.

Δεν υπάρχουν μελέτες που να στοιχειοθετούν κάτι τέτοιο. Φαίνεται πως μικρή και περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ δεν επηρεάζουν την έκβαση της κύησης

Αρκετοί επιστήμονες επίσης συμφωνούν ότι το αλκοόλ θα πρέπει να αποφεύγεται το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, καθώς μπορεί να δημιουργήσει ανωμαλίες στη δημιουργία του εμβρύου, ενώ στην υπόλοιπη εγκυμοσύνη καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο.

Η περιστασιακή κατανάλωση κρασιού ή μπύρας δεν φαίνεται να έχει επιβλαβή δράση στο έμβρυο.

Η υπερβολή στην κατανάλωση αναψυκτικών δεν επιτρέπει την απορρόφηση του ασβεστίου, δίνει έξτρα θερμίδες, αφήνει την αίσθηση του φουσκώματος, ενώ δημιουργεί καούρα εξαιτίας των χημικών που χρησιμοποιούνται κατά την παρασκευή τους.

Για τους παραπάνω λόγους δεν συστήνουμε την συχνή κατανάλωση ανθρακούχων ποτών.