Πώς να προλάβετε την υπογονιμότητα που οφείλεται στην ηλικία

Πώς να προλάβετε την υπογονιμότητα που οφείλεται στην ηλικία

Η πιθανότητα μελλοντικής υπογονιμότητας είναι μια κατάσταση που επηρεάζει την προσωπικότητα,  τις σκέψεις και τις αποφάσεις κάθε σύγχρονης γυναίκας που επιθυμεί να εκπληρώσει όλους τους στόχους της σε εκπαιδευτικό, επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο μεταξύ των οποίων και η δημιουργία οικογένειας.

Η υπογονιμότητα που αναπόφευκτα, ως φυσική εξέλιξη, έρχεται στη ζωή της γυναίκας από μια ηλικία και μετά ήταν ένα από τα πιο δυσεπίλυτα ζητήματα των γυναικών μέχρι πρότινος, κι αυτό γιατί συνήθως οδηγούσε τις γυναίκες, και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη τις οδηγεί, σε συμβιβασμούς ζωής, άλλοτε συνειδητούς κι άλλοτε υποσυνείδητους.

Η επιλογή της διατήρησης γονιμότητας μέσω της κατάψυξης ωαρίων, είναι ίσως η πιο σημαντική ευκαιρία στη ζωή μιας νέας γυναίκας, να προλάβει αυτή τη φυσική εξέλιξη, που από μικρή ηλικία παίζει τόσο καθοριστικό ρόλο, στις αποφάσεις της, διαμορφώνει το χαρακτήρα της κι επιδρά καθοριστικά στην προσωπική της ανάπτυξη.

Με την επιλογή της κατάψυξης ωαρίων οι γυναίκες κατανοούν πλέον ότι μπορούν να τα έχουν όλα και πάρουν σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή τους που βασίζονται στις πραγματικές επιθυμίες τους κι όχι στην πίεση του χρόνου.

Η μετάθεση της μητρότητας για αργότερα με την κατάψυξη ωαρίων βάζει τις γυναίκες στη θέση που δικαιούνται. Στη θέση των ίσων ευκαιριών κι επιλογών στην κοινωνία.

Στην Ελλάδα όλο και περισσότερες είναι οι γυναίκες που προχωρούν σε κρυοσυντήρηση ωαρίων για κοινωνικούς λόγους, δείγμα ουσιαστικής απελευθέρωσης και χειραφέτησης του γυναικείου νεανικού πληθυσμού στη χώρα μας, γεγονός που διαμορφώνει σιγά - σιγά και μια νέα κουλτούρα ισότητας.

Γιατί όλο και περισσότερες γυναίκες εμπιστεύονται την κατάψυξη ωαρίων;

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μια πραγματική επανάσταση στον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Τα κρυοσυντηρημένα ωάρια μπορεί να έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα με τα ωάρια που δεν έχουν καταψυχθεί και αυτό είναι μία πραγματικότητα χάρη στην πλέον εξελιγμένη τεχνική κρυοσυντήρησης, την υαλοποίηση (vitrification). Η υαλοποίηση είναι η διαδικασία υπερταχείας κρυοσυντήρησης ωαρίων, που εμποδίζει το σχηματισμό ενδοκυτταρικών κρυστάλλων με τη χρήση νέας γενιάς κρυοπροστατευτικών. Με την αποφυγή δημιουργίας ενδοκυτταρικών κρυστάλλων, τα κρυοσυντηρημένα ωάρια, προστατεύονται από μια πιθανή βλάβη κυρίως κατά τη διαδικασία της απόψυξής τους.

Τι γίνεται όταν η γυναίκα θέλει να κάνει παιδί με τα αποθηκευμένα ωάρια;

Όταν η γυναίκα αποφασίσει να κάνει παιδί, τότε γίνεται απόψυξη των ωαρίων και ακολουθείται η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης με το σπέρμα του συζύγου ή του συντρόφου.

Στην περίπτωση που η γυναίκα έχει υποβληθεί σε υστερεκτομή για λόγους υγείας, τότε τα έμβρυα μπορούν να εμφυτευτούν στη μήτρα παρένθετης μητέρας, η οποία τα κυοφορήσει και στη συνέχεια θα παραδώσει το μωρό στους βιολογικούς του γονείς.

Στην περίπτωση που η γυναίκα επιλέξει να γίνει μητέρα χωρίς σύντροφο, ο νόμος της δίνει τη δυνατότητα να το κάνει με σπέρμα δότη.

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες;

Παναγιώτης Ψαθάς MD, PhD – Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος - Μέλος της ιατρικής ομάδας δημιουργίας και διαχείρισης της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life – ΙΑΣΩ https://ppsathas.com